Un cetăţean cu dublă cetăţenie, libaneză şi belgiană, acuzat de Statele Unite că a finanţat mişcarea Hezbollah din Liban, susţinută de Iran, a fost extrădat din România şi a fost pus sub acuzare miercuri la tribunalul federal din Brooklyn pentru încălcarea sancţiunilor şi spălare de bani, au anunţat procurorii americani, potrivit Reuters, preluat de news.ro.

Departamentul Trezoreriei din SUA l-a inclus în 2018 pe Mohammad Bazzi pe lista de sancţiuni, din cauza presupuselor sale legături cu Hezbollah, pe care Washingtonul o consideră o organizaţie teroristă.

Mohammad Bazzi, în vârstă de 58 de ani, despre care Washingtonul spune că a furnizat milioane de dolari Hezbollahului, a fost arestat în februarie în România sub acuzaţia că a vândut în secret proprietăţi imobiliare pe care le deţinea în Michigan şi ar fi transferat fondurile în străinătate, încălcând astfel legile americane privind sancţiunile.

Bazzi a fost extrădat marţi şi a pledat nevinovat la audierea de miercuri în faţa magistratului american Peggy Kuo, potrivit unui purtător de cuvânt al biroului Procurorului SUA din Brooklyn. Judecătoarea a dispus ca acesta să fie reţinut până la proces.

Avocaţii lui Bazzi nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

Săptămâna trecută, procurorii din Brooklyn au acuzat un alt presupus finanţator al Hezbollah, Nazem Ahmad, că s-a sustras sancţiunilor americane trimiţând în străinătate diamante şi obiecte de artă în valaroare de sute de milioane de dolari.

Potrivit rewardforjustice.net, autorităţile americane oferă recompense de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la întreruperea mecanismelor financiare ale Hezbollah. Mohammad Ibrahim Bazzi, care operează sau face afaceri în sau prin Belgia, Liban, Irak şi mai multe ţări din Africa de Vest, este un finanţator cheie al Hezbollah. Bazzi a generat milioane de dolari pentru Hezbollah din activităţile sale de afaceri.

Bazzi deţine sau controlează Global Trading Group NV, Euro African Group LTD, Africa Middle East Investment Holding SAL, Premier Investment Group SAL Offshore şi Car Escort Services S.A.L. Off Shore, toate acestea fiind societăţi sancţionate de SUA, prin intermediul cărora Bazzi a furnizat milioane de dolari Hezbollah.

La 17 mai 2018, Departamentul de Trezorerie al SUA l-a clasificat pe Mohammad Ibrahim Bazzi drept terorist global desemnat în mod special. Ca urmare a acestei desemnări, printre alte consecinţe, toate proprietăţile şi interesele în proprietăţi ale lui Bazzi care fac obiectul jurisdicţiei SUA sunt blocate, iar persoanelor din SUA le este interzis, în general, să se angajeze în orice tranzacţii cu Bazzi. În plus, furnizarea cu bună ştiinţă de sprijin material sau de resurse pentru Hezbollah, o organizaţie teroristă străină desemnată de SUA, sau încercarea sau conspiraţia în acest sens, constituie o infracţiune.

viewscnt

Leave a Reply