Execuția bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,8 miliarde de lei, respectiv 0,81% din PIB, față de deficitul de 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,49% din PIB, consemnat în perioada similară a anului 2016, informează, miercuri, Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

În intervalul ianuarie-august 2017, deficitul s-a situat la 6,5 miliarde lei, adică 0,78% din PIB, comparativ cu 3,1 miliarde lei (0,41% din PIB) deficit înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Încasările din impozite și taxe pe proprietate au scăzut cu 12,1% față de perioada similară din 2016, scăderea fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcții speciale.

În ceea ce privește încasările din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii, acestea au urcat cu 64,8% raportat la perioada similară a anului trecut, creșterea fiind determinată, în principal, de evoluția încasărilor aferente contribuției datorate pentru medicamente, precum și pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Referitor la veniturile din TVA, acestea au înregistrat o scădere cu 0,3% față de primele nouă luni ale anului 2016, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2016.

Totodată, din februarie 2017 se reflectă în încasări și efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.

Încasările din accize au fost cu 4% mai mici în primele nouă luni ale anului în curs comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, fiind influențate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017, scrie Agerpres.

10 COMMENTS

 1. Nu este nicio lovitura in comparatie cu ce s-a realizat,cu reducerea tva,cu eliminarea unei gramezi de taxe si impozite,unele ramase de pe vremea lui Boc,cu plata de subventii LA TIMP,cu cresterea salariului minim,cu cresterea punctului de pensii,cu gratuitati pentru studenti pe cfr,cu constructii si dotari spitale,cu bani pentru amenajari irigatii si alte investitii,cu bani pentru dotarile armatei,etc.LOVITURA LA FINANTELE ROMANILOR ESTE FAPTUL CA ACUM UN AN,”GUVERNUL MEU” ,IN FRUNTE CU CIOLOS, AU FACUT DEFICITUL ALA CARE ,O PAREA EL MAI MIC,INSA ESTE URIAS, COMPARATIV CU NIMICUL PE CARE L-AU REALIZAT SI CARE DEFICIT TREBUIA SA LE FIE ZERO, EGAL CU ZERO ACTIVITATE.

  • Plus ca au acoperit o gaura de 7 miliarde lei lasata de ciolos, cam cat e deficitul la septembrie. Dar sa vedem cum va fi la sfarsitul anului.

 2. Realitate paralela extrasă din doua titluri ale acestui blog: deficitul este aproape dublu dar dragnea anunță cu cât vor creste pensiile. Cam asta este guvernarea PSD: mult sub cea tehnocrata (cifrele prezentate în articolul de mai sus spun asta). Și îmi aduc aminte cum se spunea pe toate vocile ca guvernul Ciolos a fost cel mai slab din istorie. Ce minciuni grosolane doar ca sa nu vedem ca avem nevoie de guverne politice exact ca un pumn de sare în ochi.

 3. Înțeleg că guvernul PSD-ALDE a “raportat” producții record la hectar. Nu vă amintește lauda asta de alte vremuri?
  Dacă ar fi să mă iau după abordarea domnului ministru Daea, ar trebui să mă auto-felicit pentru producțiile la grâu, de exemplu, pentru că acel grâu a fost semănat în perioada guvernării anterioare.
  Vă dați seama unde s-a ajuns! Politicienii se laudă, ca pe vremea comuniștilor, cu munca agricultorilor. Și care e meritul lor, al politicienilor de la putere? Că au dat subvențiile la timp. Adică, și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu. Nu au dat banii lor, ci banii contribuabililor europeni. Și pentru că funcționarii din subordinea lor și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu trebuie să se laude politicienii în fața neamului.
  Nu mai reamintesc faptul că în toamna lui 2015 am găsit întârzieri mari în pregătirea plății subvențiilor, motiv pentru care acestea s-au plătit cu întârziere în 2016 când a trebuit să lucrăm la recuperarea acestor întârzieri. Astfel, în toamna anului 2016, am putut în sfârșit să plătim avansul subvențiilor pentru anul 2017 după ce am reușit să punem în funcțiune sistemul informatic de la agenția de plăți. Iar anul acesta lucrurile au mers strună pentru că am lăsat un sistem funcțional, nu așa cum l-am găsit noi, blocat.
  Nu ne-am lăudat cu munca agricultorilor pentru că nu e firesc.
  Însă ce văd acum, faptul că domnii Dragnea și Daea se împăunează cu munca agricultorilor, mi se pare dezgustător și lipsit de respect pentru cei care chiar muncesc pământul.

  DACIAN CIOLOS

  A muncit DAEA, sau Dragnea pe camp mia RAdu Tudor ?

  • Da, bre, a recuperat ciolos de n-a mai putut. A ”recuperat” pe ultima suta de metri cu un HG din 22.12.2016 pentru achizitia de corvete de 1,6 miliarde euro, la pret mult umflat, fara aprobarea Parlamentului, incalcand legea.

  • Sunteti intr-o eroare, dle Adi. Nenea Daea – pe care recunosc ca-l simpatizez – a spus ca singurul merit al ministerului a fost acordarea la timp a subventiilor. Pentru cineva care nu e direct implicat in acest domeniu poate parea putin lucru dar credeti-ma, nu este. De fapt, nu ma credeti pe cuvant, verificati. In plus, nu luati de buna ce vedeti la televizor. Nici la A3, nici la Realitatea, s.a.m.d. Vedeti Eurostat.
   Stima

Leave a Reply