Președintele Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR), Gabriel Oprea, a declarat că atât el, cât și colegii săi din Parlament nu vor vota modificările propuse la Codul Penal și nici un alt proiect care “ar slăbi statul român”.
“Dacă cumva actuala coaliție ar încerca să dărâme ceva din statul român, ne-a pierdut de parteneri, și i-am spus-o inclusiv lui Victor Ponta și vorbesc foarte serios”, a declarat președintele UNPR, într-o emisiune difuzată, duminică dimineața, de PRO TV.
Întrebat dacă propunerile din Parlament de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală reprezintă o amenințare la adresa țării, vicepremierul pe probleme de securitate națională a spus: “Am menționat mai devreme, m-ați întrebat dumneavoastră, și v-am spus că nu sunt de acord cu astfel de modificări”.
“Oricum, vreau să vă spun că orice lege, orice Cod, inculsiv acest Cod penal, normal că trebuie discutat, trebuie comentat, trebuie să existe o dezbatere publică cu toți actorii, societatea civilă, ziariștii, actorii politici, parlamentari, asta oricum. În schimb, dacă cineva, un grup, vrea să-și aranjeze… nu sunt de acord cu acest lucru, nici eu, nici partidul din care fac parte, UNPR-ul”, a declarat Gabriel Oprea.
Vicepremierul a subliniat că UNPR nu va vota în plenul Parlamentului propunerile de modificare a Codului penal.
“Sunt totuși militar și am spus destul de clar: nu votăm așa ceva. În momentul acela e o problemă în coaliție, UNPR-ul are o problemă cu actuala coaliție. Nu cred că se va ajunge la așa ceva”, a declarat președintele UNPR.
Spunându-i-se că, într-o astfel de situație, Guvernul nu-și va putea trece proiectul fără votul parlamentarilor UNPR, Oprea a precizat: “fiți convins că nu-l va trece, în cazul în care orice proiect ar slăbi statul român”.
“Și cred că am fost destul de clar, da ?”, a punctat președintele UNPR. În același context, Oprea a spus că obiectivele UNPR sunt “interesul național și statul român”.
Pe 9 iunie, Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat o săptămână dezbaterile privind proiectele de lege care aduc modificări Codului penal și Codului de procedură penală, iar Ministerul Justiției, CSM, Parchetul General și Înalta Curte de Casație și Justiție au cerut termen două săptămâni pentru formularea unor observații.
Un număr de 22 de proiecte de lege care modifică Codul penal și Codul de procedură penală sunt, la acest moment, în atenția deputaților juriști.