Medicul Şerban Brădişteanu a fost achitat, joi, definitiv, atât pentru abuz în serviciu, cât şi pentru primire de foloase necuvenite, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit mită patru milioane şi jumătate de euro privind o licitaţie pentru echiparea spitalelor penitenciar.

Este o decizie definitivă a judecătorilor de la Curtea de Apel București. Brădișteanu ar fi putut ajunge la închisoare dacă ar fi primit chiar și o pedeapsă cu suspendare, pentru că mai are una de un an, tot cu suspendare, în cazul favorizării infractorului în dosarul fostului premier Adrian Năstase.

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca din Capitală, a fost achitat de Curtea de Apel Bucureşti, prin decizia de joi fiind menţinută hotărârea luată în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti.

Instanţa a respins, astfel, acţiunea civilă formulată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor ca nefondată.

Totodată, judecătorii au dispus ridicarea sechestrului asigurator, măsură impusă de procurori, cu privire la un apartament şi un imobil din Bucureşti, precum şi la un imobil din Izvorani aparţinând medicului.

În acest proces, medicul Brădişteanu a fost acuzat că ar fi primit o mită de jumătate de milion de dolari şi o alta, în mai multe tranşe, de trei milioane şi jumătate de euro, toţi banii fiind daţi de o firmă austriaco-elveţiană ce distribuie produse medicale, CC Med AG. În schimbul banilor, Brădişteanu ar fi facilitat companiei câştigarea unei licitaţii pentru echiparea spitalelor penitenciar din România, procedură desfăşurată în anii 2001-2002.

Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus, în august 2006, blocarea tuturor conturilor din România şi Europa atribuite medicului Şerban Brădişteanu, precum şi instituirea unui sechestru asigurator asupra proprietăţilor sale.

Urmărirea penală împotriva medicului Brădişteanu a fost declanşată de procurorii anticorupţie în 16 iunie 2006. Câteva zile mai târziu, în 27 iunie 2006, acesta a primit o viză turistică pe zece ani pentru Statele Unite ale Americii, unde, potrivit declaraţiei sale, dorea să meargă pentru a se trata.

Potrivit anchetatorilor, Brădişteanu s-ar fi ocupat personal de licitaţia în valoare de 20 de milioane de dolari, sumă plătită de Ministerul Justiţiei, condus atunci de Rodica Stănoiu, pentru cumpărarea tehnicii medicale. “Ceilalţi membri ai comisiei au arătat că medicul Brădişteanu s-ar fi ocupat de toate aspectele acestei licitaţii şi că ei doar ar fi semnat. Pentru asta sunt învinuiţi de abuz în serviciu”, susţineau anchetatorii.

În urma licitaţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor s-a considerat păgubită, constituindu-se parte civilă cu suma de 150 de miliarde de lei vechi.

Pe de altă parte, o parte din aparatura medicală achiziţionată este extrem de sofisticată, nejustificându-se cumpărarea ei, cu atât mai mult cu cât nu au fost pregătiţi medici să o utilizeze.

În anul 2001, Brădişteanu, care era şi senator PSD, a fost numit, în baza Ordinului Ministerului Justiţiei 1269/19 iunie 2001, preşedinte al comisiei de licitaţie organizate pentru achiziţionarea de echipamente medicale de înaltă performanţă în vederea dotării unor unităţi sanitare din reţeaua Direcţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Spitalului “Profesor dr. Constantin Angelescu”, aflate în subordinea Ministerului Justiţiei.

15 COMMENTS

 1. Dl. Radu Tudor,

  Pai dvs. ce mare “pregatire” si meserie aveti, atunci cand dvs. insiva, fiind si jurnalist, faceti adeseori dovada ca limba romana este relativa, pentru ca nu cunoasteti acuzativul, de cele mai multe ori dvs. si multi altii exprimandu-va dupa cum urmeaza: “problemele care le-am semnalat, afirmatiile care le-au facut, calitatile care le au etc.”, uitand sa folositi corect complementul direct. Pe “care” il punem daca e nominativ, adica subiect, iar “pe care” il punem daca e acuzativ, complement direct. Acest lucru nu se invata in peste 1000 de ani de jurnalism, fiind in general un sindrom caracteristic generatiilor varstnice, pentru tineret fiind o rusine sa vorbeasca sau sa scrie asa. Probabil ca dvs. sunteti f. ocupat sa faceti analiza militara si de aceea n-aveti vreme de analiza sintactica, adica pe dvs. sunt tentat sa va inteleg. Pentru ceilalti tineri bravi care alcatuiesc maretul popor roman, este totusi pacat sa-si bata joc in asemenea hal de limba scumpei noastre patrii! Inchei prin a va transmite toata stima! Tineti-o tot asa! Bafta

 2. Daca se vrea, se poate. Unicul efort de care multi nu tin cont: trebuie sa analizezi si sa gindesti obiectiv orice subiect sau tema, nu in baza manipularilor de pe unde pot aparea.

 3. Referitor la ne/demnii/hotii/lichelele/parazitii/sugativele/milogii de voturi parlamentari care vor pensii speciale si nu au contract de munca ci doar s-au inscris pe liste impuse pentru functii “cu titlu de”…
  ODA PROŞTILOR
  De-ar fi să-i luăm pe toţi la rând,
  Şi actualii, dar şi foştii,
  Cei mai deştepţi de pe Pământ.
  Au fost întotdeauna…PROŞTII.

  Nu te ruga la ursitoare.
  Să-ţi facă-n viaţa ta vreun rost,
  Mai bine urlă-n gura mare:
  “Iubite Doamne, fă-mă…PROST!”

  De ce să tragi ca la galeră,
  Să-nveţi atâtea fără rost,
  De vrei să faci o carieră,
  Ajunge numai să fii…PROST.

  În lumea asta cu de toate,
  Unde se-nvaţă contra cost,
  Păcat că nici o facultate.
  Nu dă şi diploma de…PROST.

  Avem impozite cu carul,
  Dar înotăm în sărăcie.
  Şi ce buget ar avea statul.
  Dintr-un impozit pe…PROSTIE…

  Ei sunt ca iarba, cu duiumul,
  Să nu-i jigneşti, să nu-i împroşti!
  O, Doamne, de ne-ar creşte grâul.
  Cum cresc recoltele de…PROŞTI.

  Si-n lumea asta răsturnată,
  Unde cei strâmbi sunt cei mai drepţi,
  Savanţii noştri mor de foame.
  Şi numai PROŞTII sunt deştepţi!
  …mai cer si speciale pensii !

  • Impozitu pe prostie il avem, el exista. Cu colectarea banilor proveniti din aceste taxe, la noi in tara se ocupa Loteria Nationala, pentru ca la noi cand joci la loto asa se numeste si anume, “taxa pe prostie”. Multa sanatate! Bafta

 4. Ma bucura aceasta stire,in primul rand pentru ca medicul este un specialist f.f.bun si…NU ESTE VINOVAT! Asa ca :DELETE celor care l-au vrut inchis!

 5. Rusia va nenoroci Romania cu un razboi . Fiind somer ( fost cadru militar ) prefer sa inceapa razboiul si sa mor pe front pentru ceva , decat sa stau acasa degeaba si sa mor de foame !
  Imi pare rau , suna foarte rau ce spun , dar nu sunt singurul care gandeste asa !

  • Asa e d-le @n-are importanta, subscriu. E vai mama noastra ce e pe-aici si totul s-a transformat intr-o bataie de joc generalizata, numita generic “capitalism” cica. Va doresc tot binele din lume, desi doar cu dorinta mea, nu stiu ce sanse aveti! Traim un cosmar ordinar de viata. Sa traiti! Multa sanatate.

Leave a Reply