“Riscăm ca în câţiva ani să ne plece specialiştii din sistem, şi mă refer aici atât la medici cât şi la asistenţi medicali. Deficitul este de aproximativ 35.000 de cadre medico-sanitare, iar fără o lege care să reglementeze veniturile acestora, riscăm ca deficitul să crească şi mai mult“, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că proiectul de lege privind veniturile personalului medical este în Senat şi speră să fie aprobat cât mai repede, fiind susţinut de peste 100 de parlamentari.

“Vorbim de proiectul de lege privind veniturile personalului medical, care le va permite medicilor să utilizeze infrastructura spitalelor publice în regim privat şi care reprezintă una dintre priorităţile anului 2015, alături de actualizarea listei de medicamente sau finalizarea proiectului de reabiltiare a maternităţilor”, a mai spus Bănicioiu.

Spitalele publice ar putea presta servicii medicale şi în regim privat, în afara programului obişnuit, la cererea pacientului, potrivit proiectului de lege, semnat de 102 parlamentari.

Iniţiatorii proiectului propun ca în spitalele publice să se acorde servicii medicale în regim privat, la cererea pacienţilor, numai în limita specialităţilor medico-chirurgicale pentru care spitalul este avizat, clasificat şi acreditat.

Proiectul prevede că pacienţii pot alege în mod expres un medic curant, pentru un anumit act medical, în timpul programului normal de lucru, pentru care se va achita un onorariu prestabilit prin acordul părţilor, în condiţiile reglementate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Serviciile şi actele medicale efectuate la cererea pacientului în spitalele publice pot fi decontate şi prin intermediul unei poliţe de asigurare complementare, încheiată de pacient cu un asigurător.

Din veniturile obţinute de spitalul public, prin serviciile private, managerul poate acorda personalului medico-sanitar recompense care se cumulează cu veniturile salariale, devenind venit brut lunar, evidenţiat contabil şi supus impozitării.

Prestarea serviciilor medicale la cererea pacienţilor, în regim privat, este facturată şi include următoarele cheltuieli: remuneraţia personalului medical implicat direct în prestarea serviciului solicitat, amortizarea aparaturii şi echipamentelor, cazarea, consultaţii, investigaţii şi analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrană, utilităţile, eliminarea şi neutralizarea deşeurilor, documentarea fizică şi informatică, întocmirea şi arhivarea documentelor.

Modalitatea de tarifare şi tariful minimal al serviciilor ar urma să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Medicii care prestează aceste servicii s-ar putea organiza şi funcţiona astfel: medic specialist sau medic primar ca persoană fizică independentă, cabinet medical individual, societate civilă medicală sau alte forme legale de organizare a activităţii medicale.

Totodată, proiectul prevede şi că medicii din spitalele publice pot desfăşura activitate profesională în străinătate, cu acordul şefului de secţie şi al managerului spitalului, pentru o perioadă cumulată de maximum 60 de zile lucrătoare pe an, timp în care le vor fi păstrate locurile de muncă, cu condiţia ca activitatea desfăşurată să fie corespunzătoare nivelului de pregătire şi specialităţii.

 

12 COMMENTS

 1. Pai d-le, in mod normal oamenii trebuie sa mai si moara, pentru ca altfel o sa ne umplem de bosorogi ca societate! Nu vedeti ca si globalistii tot asta propagau prin masurile lor si anume, intinerirea populatiei terestre, care am ajuns sa fim o planeta plina de zombie si de mumii in pansamente dreac! Sa munceasca doi, ca sa intretina 10 pensionari sau ce? Si aia doi care muncesc, sa munceasca dreac pe 10 mil/luna, pentru ca toata societatea de pensionari nu vrea sa le dea absolut nimic, nici salarii, nici posibilitatea sa-si traiasca existenta, vor doar sa foloseasca tineretu’ pe post de sclavi, pentru ca sunt ei foarte smecheri sau ce?!

  • Ca sa intelegi – Lavinia – e dificil. Acesti pesionari si-au platit pensiile cotizand ani si ani ca sa nu mai zic ca cei mai multi se sting – poate nici nu iau un an acea pensie amarata. Iti doresc, sincer sa castigi lupa asta cotra cronometru si sa ajungi in tabara cealalta – a pensionarilor si copilul tau sa iti daruiasca aceste cuvinte

  • Sa intelegi – e dificil – Acesti pensionari si-au platit pensiile – practic isi iau banii lor pe care i-au cotizat statului roman ani si ani ( ca sa nu mai zic ca medicamentele – retetele au o compensare in valoare de 350 de lei ce depaseste aceasta valoare te priveste. De altfel se retin impozite din pensii si pentru sanatate – asa ca, fii fara grija – inca aduc venituri acestui stat. Pe de alta parte ( au existat ministri gen ciumara ( nu merita litera mare care sustinea ca pensionarii sunt un gen de pomanagii – ce sa faci… in cap bate vantul dar ajungi ministru … ) sunt pensionari care se sting si nici macar nu iau un an de pensie – toti acei banuti ajung tot in buzunarelul statului roman. Lavinia, iti doresc sa castigi si tu aceasta cursa contra cronometru si sa ajungi in tabara cealalta, a pensionarilor si copilul tau sa-ti ” serveasca ” un astfel de comment si … de ce nu, sa-ti numere secundele … Succes!

   • Si cu cotizatiile celor care nu au mai apucat pensia sau care au murit la doar cateva luni dupa ce au iesit la pensie ce facem, ca statul nu le mai despagubeste familiile, sa le dea banii cotizati inapoi?! Tu chiar ai chef de discutii logice aici in tiganie, adica-n tara noastra numita Romania?! Ce dreac, ar trebui sa te maturizezi, aici este bataie de joc la scara nationala, majoritatea romanilor din asta isi extrag seva existentei, adica din bataia de joc a unora fata de altii! E comedie la scara nationala, mascare si cu bataie de joc generalizata, romanii de aia si traiesc asa de prost, pentru ca e conventie tacita la scara nationala ca ei asa vor sa traiasca, si-au stabilit mutual ca ei asa prefera, asa incat nu ai ce sa le faci! Unde nu e, nici Dumnezeu nu cere…

    P.S.: Pentru batrani mai exista solutia eutanasierii la cerere, adica sa faca o propunere legislativa, un proiect de lege sa se introduca eutanasierea la cerere, eventual colectiva si daca se poate sa se scada si limita de varsta, pentru ca sunt multi dintre noi care traim degeaba si care s-au scarbit de viata aiurea degeaba in aceasta puscarie de tara, fiind redusi majoritatea la nivel de zombi, adica fantome care traiesc doar pentru ca s-au nascut, isi duc existenta de pe o zi pe alta fara niciun fel de directie, logica sau noima si atunci, sa existe o posibilitate sa iesim de aici decent, in liniste, daca tot n-are rost si facem umbra pamantului degeaba. Despre aceasta propunere, ce zici?! Ia baga. Bafta

  • Tu nu ai parinti sau pe tine te-a adus barza? Si vad ca tot folosesti cuvantul “dreac”(spune multe despre tine felul cum te exprimi). Banuiesc ca e la origine un substantiv pe care l-ai “frezat” tu si sincer am ramas suprins crezand ca a postat Vanghelie.
   Iti dau un sfat:nu mai folosi apa de la robinet! Am auzit ca baga astia ceva in ea!

 2. Nu am nimic impotriva daca sunt specialisti si au tratament corespunzator bolii pentru vindecare. Dupa cum se practica de citiva ani liste de medicamente impuse fara nicio cercetere romaneasca, oamenii mor pe capete si medicii ramin vinovati. Nu ca mai sunt multi specialisti in tara, multi au plecat doar din cauza nedemnitatii, a dezonoarei, a nerespectului reciproc si in ultimul rind salarizarea, toate fiind materii impuse. Credeti ca vor mai pleca multi specialisti in strainatate sau citi din ei vor ramine? Nu poti rezista in strainatate din multe cauze: programul este mult prea incarcat, nu mai ai timp pentru tine sau pentru familie, esti la dispozitia lor in orice moment, chiar in afara programului de multe ori, daca esti ales sa reprezinti respectiva firma(spitalul privat) peste hotare fie si in america sau china ori japonia, trebuie sa stii cel putin 2-3 limbi straine, in cazul in care un medicament are efect invers=distrugator, trebuie sa convingi partenerii ca este cel mai indicat pentru vindecare si cel mai bun/altul inca nu a aparut pe piata, dar ai programul incarcat(ai si bonusuri destule), totul e diferit fata de aici din tara. Multi medici au plecat dar putini au ramas sa lucreze in strainatate, revenitii in tara mult timp au fost cu coada intre vine, stiti cum era la facultate la zi prin 2002-2004, oricine intra pe baza de dosar, dar putini terminau studiile.
  circula pe net: se pare ca nu mai este nevoie de medici, popoarele sunt tratate medicamentos direct de afaceristi/importatori, ca nu se face niciun fel de cercetare in tara. vorba lu`madam Tatoiu: naturistele, alopatele si mierea, vindeca orice boala daca ai vointa! Era un medic care avea un blog dar nu gasesc acum, medicul era impotriva oricariu tratament fabricat industrial.

 3. ponta vrea de fapt sa impoziteze spaga la doctori. daca chiar dorea sa actioneze direct , le marea substantial salarile, ca a zis ca are de unde. asa efectul este incert. astia ramasi sunt suprasolicitati oricum in programul incarcat , pentru ca trebuie sa suplineasca pe cei plecati, nu stiu cati mai pot la un program suplimentar. de fapt , guvernul vrea ca ca tot noi sa le platim marirea de venit , care sa fie si impozitata. nu cred ca toti doctorii vor putea fi avantajati de masura asta, mai sunt asistentele, etc.
  masura necesara, deloc suficienta. caracterul lui ponta e oricum mai mult decat infect.

 4. Era previzibil cel putin din 2007 de la intratea in UE pana astazi
  La fel de previzibil este ca avem prea multi securisti pe cap de locuitor , defrisari masive si cedare de resurse la pret derizoriu , industria este la pamant , energia este prea scumpa…etc

 5. vad ca lumea nu intelege inca. fara asigurarea sanatatii restul se duc de rapa. geaba faci bani din orice de la munca cinstita la furt, o boala – si populatia tarii are unul din cele mai inalte grade de risc la imbolnavire din toata europa si e pe primele locuri si in lume – te poate trimite in lumea celor drepti fara o ingrijire corespunzatoare. se uita vad un lucru extrem de simplu” pana la cei numiti specialisti, cei care isi desfasoara activitatea in spitale si care sunt adusi mereu in prim plan si pentru care se tot cauta solotii de asigurare unei salarizari corespunzatoare, marea majoritate a romanilor apeleaza la medicii de familie!! acestia reprezinta prima linie in lupta contra unei boli, acestia pe baza constatarilor facute si a analizelor pacientilor ii trimit pe acestia mai departe la specialisti. la spitale merg din prima numai urgentele si alea doar in ultima faza. majoritatea cazurilor medicale sunt rezolvate de catre medicii de familie si din pacate acestia devin din ce in ce mai putini in tara si asa am inteles ca nu exista numarul necesar pentru a asigura intreaga populatie. majoritatea celor care pleaca afara sunt medicii de familie care ii inlocuiesc pe cei din franta, germania, anglia etc. pentru a avea servicii medicale de calitate trebuie plecat de la baza catre varf. adica de la o salarizare foarte buna a medicilor cel putin ca cea a magistratilor la dotarea unitatilor spitalicesti la nivel intradevar european. degeaba se spune si se constata ca medicii romani sunt printre cei masi buni din lume daca isi desfasoara activitatea in conditii foarte proaste. poate ca lumea ar trebui sa vada modul in care sunt tratati pacientii afara ca sa inteleaga acest lucru. cei care au rude afara pot afla mai rapid ce inseamna un act medical acolo si apoi ar trebui sa vorbeasca despre medicii romani.

Leave a Reply