Redăm în continuare declarația în exclusivitate pentru AGERPRES a lui Florian Coldea:

“Un nou început oferă mereu prilejul de a adresa mulțumiri și de a reflecta asupra pașilor trecuți, cu atât mai mult cu cât anul acesta împlinesc 25 ani de activitate, dintre care 22 în calitate de ofițer al Serviciului Român de Informații și aproape 12 ani în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI.

Mi-am slujit țara și instituția în felul cel mai devotat cu putință și privesc cu mândrie în urmă la toate misiunile îndeplinite, la sute de operațiuni de succes, la progresul remarcabil, la reformarea, transformarea, modernizarea și optimizarea instituției, la oamenii care m-au modelat profesional și la cei pe care eu i-am învățat că nu există ideal mai înalt și profesie mai nobilă decât aceea de ofițer de intelligence.

Mulțumesc cu recunoștință directorilor cu care am colaborat, tuturor colegilor, angajaților SRI, deopotrivă ofițeri, subofițeri, personal civil și totodată ofițerilor în rezervă, pentru devotamentul lor continuu, pentru rigoarea din fiecare moment, pentru eforturi și sacrificii, pentru profesionalismul desăvârșit. Datorită lor, Serviciul este astăzi o instituție redutabilă, acceptată și respectată în cele mai selecte cluburi de intelligence și de către cei mai exigenți parteneri. Împreună am reușit, de-a lungul ultimilor 12 ani, să prevenim riscuri, să înlăturăm amenințări, să păstrăm România sigură. Am reușit să consolidăm statul român, puternic și unitar.

Salut cu respect prietenii și partenerii din toate instituțiile sistemului național de securitate pentru colaborarea constructivă, permanentă, pentru acțiunile concrete care au contribuit la o mai bună arhitectură a statului român, la consolidarea acestuia și la succesul operațiunilor comune. Am reușit împreună să atingem obiective strategice ambițioase, am contribuit la faptul că România este o țară sigură, stabilă, cu criminalitate redusă, fără incidente teroriste și care constituie un model privind lupta anti-corupție.

Îmi exprim gratitudinea față de partenerii noștri externi, care ne-au oferit expertiză, cunoaștere și suport, astfel încât să ne putem îndeplini cu succes misiunile de securitate națională. Au ajutat consecvent eforturile noastre instituționale, iar noi, la rândul nostru am atins excelența profesională de a proteja securitatea națională și promova interesele strategice, devenind, în același timp, exportatori de securitate în plan extern, pentru aliații și partenerii noștri.

Transmit aprecieri mediului academic, pentru modul în care a contribuit la dezvoltarea unui domeniu al studiilor de intelligence în România și pentru sprijinul acordat Serviciului îndeplinirea misiunii de consolidare a culturii de securitate.

Apreciez eforturile și sacrificiile familiilor tuturor celor care și-au dedicat cariera obiectivelor noastre profesionale.

Mulțumesc familiei mele pentru întreg suportul din acești 12 ani. Am lipsit de la cele mai importante momente ale copilăriei pentru fetița mea, am petrecut o parte neînsemnată de timp acasă, am amânat mereu planurile și obiectivele personale. Nu aș fi putut realiza nimic semnificativ în carieră fără susținerea necondiționată a soției mele, fără liniștea și suportul de acasă.

Este momentul să mă înclin cu respect și recunoștință în fața tuturor celor de mai sus, a tuturor colaboratorilor profesionali, a celor știuți și neștiuți, care au făcut posibilă performanța noastră profesională din ultimii 12 ani. În interesul României și al cetățenilor ei!

În ultima perioadă am fost evocat și invocat excesiv în spațiul public. Alegații defăimătoare, acuzații grave și speculații dintre cele mai diverse incluzând numele meu au invadat canalele media. S-a intensificat un scandal de proporții care a afectat atât imaginea mea cât și, mai ales, activitatea instituției.

Conform procedurilor standard în instituții de intelligence, a fost declanșată o anchetă internă încă de la apariția primelor alegații. Este important pentru opinia publică să precizez că Serviciul și-a dezvoltat mecanismele de verificare adecvate, astfel încât nimeni din cadrul SRI, oricare ar fi funcția sau gradul, nu se poate plasa deasupra procedurilor de anchetă internă la apariția unor astfel de acuzații. Nimeni!

S-a desfășurat o investigație complexă, riguroasă, completă, cu privire la toate afirmațiile acuzatoare difuzate până la momentul transmiterii acestui comunicat. Am parcurs cu toată deschiderea etapele acestei anchete. Am oferit tot suportul, am prezentat toate documentele necesare și martorii relevanți, am răspuns complet tuturor întrebărilor, m-am supus tuturor verificărilor. Rezultatele anchetei au indicat, fără echivoc, faptul că am respectat legea și normele deontologice specifice, în toate circumstanțele analizate.

Am revenit în funcția de prim-adjunct al directorului SRI și sunt onorat să pot reitera faptul că, de-a lungul întregii mele cariere, am fost un consecvent promotor al legii, al valorilor care ne definesc activitatea: profesionalismul și buna-credință. Mi-am servit țara cu demnitate și patriotism. Onoarea unui militar cu idealuri mult mai înalte decât beneficii meschine nu poate fi pătată cu ‘realități confecționate’ și elemente scoase din context.

Celor care s-au grăbit să creadă sau să amplifice neadevăruri flagrante difuzate în trecut sau mai recent, până la data de 18 ianuarie 2017, le reiterez faptul că am înțeles miza, iar aceasta este cu mult mai mare și mai profundă decât compromiterea activității mele. Îmi rezerv dreptul de a oferi răspunsuri și clarificări adecvate, precum și elemente factuale relevante despre aceste aspecte și multe altele, la un moment dat.

Dincolo de numele meu, pe care ancheta internă și adevărul l-au reabilitat, consider că această serie de atacuri și acuzații defăimătoare riscă să afecteze grav spiritul instituției și, implicit, buna funcționare a acesteia. Din considerație și respect față de toată activitatea trecută, față de performanța înregistrată, față de statura consolidată a ceea ce reprezintă astăzi SRI în comunitatea euroatlantică de intelligence, față de munca și eforturile colegilor mei, nu am putut îngădui ca acest lucru să continue.

Am solicitat Directorului instituției eliberarea mea din funcția de prim-adjunct și punerea mea la dispoziția Serviciului și a nevoilor instituției.

Trecerea în rezervă nu modifică nimic din determinarea mea de a servi în continuare statul român, de a contribui din rolul meu viitor la prezervarea a tot ceea ce am reușit să construim în ultimii 12 ani. Criticilor mei, ale căror afirmații le-am considerat adesea constructive, le transmit că, lipsit de constrângerile statutului și uniformei militare, voi avea, în viitor, libertatea de a vorbi, de a mă exprima public, în baza expertizei profesionale acumulate și cu buna-credință care m-a ghidat întotdeauna. Aleg să fac acest lucru pentru a contribui astfel la dezvoltarea culturii de securitate, atât de necesară pentru România și cetățenii ei în contextul evoluțiilor mediului securitar, al tranformărilor și multiplicărilor amenințărilor hibride, al realității cadrului legislativ și al condiționărilor tehnologice relevante la nivelul întregii societăți.

La încheierea mandatului raportez cetățenilor României faptul că a fost o onoare pentru mine să servesc țara și interesele ei de securitate din cea mai înaltă funcție pe care o poate avea un ofițer român de informații, a fost un privilegiu să pot contribui la îndeplinirea celei mai însemnate misiuni strategice: pe durata mandatului meu, România a fost o țară sigură, stabilă și a fost cu succes apărată de riscurile și amenințările de securitate cu care s-a confruntat permanent. Servesc Patria! Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

15 COMMENTS

 1. Tipic unui grandoman: spune ca a stat 20 de ani in SRI da multuneste numai pt ca au facut “un stat puternic in ultimii 12 ani@, adica atat cat a fost el mare sef galactic peste romani si probabil mielusel ortoman pt altii. Drum bun si sa-ti amintesti de Patrascanu!

 2. Pai a servit tara si pe la Seychelles, si prin Locanda dell’Amorosa! Acum vrea sa o ia de la capat? Fara banii lui Ghita din contractele cu SRI-ul din banii statului, cred ca ii va fi foarte greu sa bage aceleasi manivele doar din salarii el cu nevasta-sa!

 3. Off-topic:

  Vai d-le, ce clipicioasa e Bica aia! Si rade singura la neoane in continuare! Daca mai rade mult poate o curenteaza aia cu “justitia independenta”, ii scapa vreo cativa ani cu executare asa de incalzire, ca la cat ii duce mintea si pe aia nimic nu ne mai mira!

  PS. Traim in tara in care toti romanii sunt puscariabili, mai putin Basescu Sticle, bineinteles! Paaaa

  • Pai e scipicioasa ca fapta e petrecuta inainte de 18 ianuarie 2017:)) ia cu amnistie. Sau poate ramane gravida pana pe 18 februarie cum zice OUG si scapa de tot!!:))
   Sa vezi cate gravide o sa fie in penitenciarele tarii. Un alt fel de decretzei:))…. vai de scalpul nostru…

 4. Cum să nu-l recupereze dacă a contribuit cu destule chiar şi pentru ultimul ocupant al principalului scaun al ţării?
  ”Preşedintele ştie cum au contribuit SRI şi Florian Coldea la alegerea sa” http://www.cotidianul.ro/presedintele-stie-cum-au-contribuit-sri-si-florian-coldea-la-alegerea-sa-294595/
  Şi am mai înţeles tot de la nea Nistorescu(pun în ghilimele totul)””’ sri controlează prostituatele(bănuiesc că şi gloabele din birourile sri/1.80-2.00 metri cu tocuri cu o palma de fustă dar şi din procuraturi sunt folosite tot pentru satisfaceri şi nemernicie) din zona densă dar fondurile fără limită şi banii negri tot la sri se găsesc””! Aţi intrat în cele 2 zone cu sedii prin toată ţara să vedeţi câte gloabe sunt? Cum combaţi ilegalităţile dacă tocmai cei de la sri folosesc aceste manifestări? (cine au fost primii care au aruncat prostituate/fetiţe tinere sărace şi şantajate pe piaţa internaţională după 1990?) Ghonion! Sunt destule care încă mai vorbesc dar doar în străinătate!
  Nu pleacă băiatu de la bineţile facerilor ascunse sub nicio formă!

 5. Asta mumtumeste tuturor de zici ca a primit Oscarul, nu un picior in fund spre trecerea in rezerva, zici ca e starleta! (Dealtfel si scrie ca elacerut punerea la dispozitie si DOAR eliberarea din functia de adjunct, nu si trecerea in rezerva)
  Nu a fost la cele mai frumoase momente ale copilariei fetei lui. Pfoaaaa… ce sa vezi?! Nici altii, arestati pe porcarii si invarteli securiste!! Si nu stiu cati tati ar considera ca nu are o copilarie fericita o pustoaica dusa de tac-su in seychelles cu avion privat?!…
  ca poate si copilariile furate ale copiilor altor oameni care nu au facut cum a vrut domnul Coldea au fos camp tactic! (Acuzatii gen: te aduc impreuna cu copiii sa dati declaratii!)
  Next!
  Prevad ca poate ai treaba prin SUA si noi te retinem…

  • E, si daca nu se poate ce-o sa faci? O sa o dai in basisme ordinare pe-aici de ciuda si o sa imputi tot blogul cu sloganuri de propaganda basiste, nu? Hai si sa faci si poc…

 6. Pe mine Bica ma uimeste !Zice ca se intalnea cu coldea prin nu stiu ce camere.Unde scrie in procedura penala ca procuroru ‘sef da raportu ‘la sefu ‘coldea ???
  Nu exista informare institutionala clasificata ?

 7. Bla bla bla.poate se intoarce si el cu fata spre religie cum a facut si Udrea cand au inceput sa pice dosarele

 8. … multumesc si Sfantului Scaun pentru sprijin in executarea sutelor de misiuni … . Asta e un James Bond dambovitean cu toate ca n-a fost la SIE dar ce mai conteaza. Va servi in continuare cu devotament statul roman, asa spune dansul iar, eu adaug, pana la disolutia sa ?
  Constat ca asa de buni sunt toti, incat am pierdut juma’ din suprafata impadurita a tarii si o pierdem in continuare eroic, toate intreprinderile sunt la fier vechi sau sunt o simpla amintire etc, etc, tara e in dezastru domnule Coldea, poate nu stiti.

 9. Buna ziua

  http://www.unjr.ro/2017/01/16/document-csat-privind-relatia-dintre-serviciile-de-informatii-si-justitie/

  Argumentand ca “elaborarea si adoptarea Legii nr. 51/1991 s-a realizat intr-o perioada incipienta a democratiei post-comunist, in care coruptia nu capatase valente de fenomen”, in loc sa modifice legea, asa cum ar fi fost constitutional, in 2005 “CSAT a integrat problema coruptiei in structura Strategiei de securitate nationala, ca factor de risc si obiectiv de securitate”.

  Cine era Premier si parte componenta in CSAT in 2005?

  iata raspunsul aici

  http://gov.ro/ro/fosti%20ministri

  De ce daca Domnul Tariceanu a stiut acest lucru nu l-a facut public pana acum? De ce s-a ascuns acest lucru?

  In calitate de PNL (de dreapta) a fost impotriva stangii inca din 2004?

  ASTA TREBUIE SA FIE REPLICA INTREGULUI PARLAMENT fata de coruptie si corupti !!!!!

  Vaccin anticoruptie si antimamut !!!!!

  Solutia:

  Cred ca ar trebui reintrodusa LEGEA 18 din vremea lui nea NICU, averile dobnadite ilicit sa fie confiscate !!!!!

  Trebuie inceput cu toti fostii parlamentari, presedinti, ministrii, primari, generali pe la sri, sie, judecatori, procurori si tot ce inseamna functii la stat si la nivel inalt inclusiv si pentru unchi, matusi, frati,surori, nepoti, fii, fiice, sotii, parinti , etc !!!!!

  Declaratiile de avere sa fie impuse si celor din JUSTITIE, SRI, SIE, DNA, BNR, PROCURORI, JUDECATORI, inclusiv si pentru unchi, matusi, frati,surori, nepoti, fii, fiice, sotii, parinti , etc !!!!!

 10. Nene Radule, luand in considerare recenta ofensiva pornita de Kovesi, Coldea, Johannis & Co, parca as paria 1:1.000.000 ca Sebastian Ghita a fost rezolvat

Leave a Reply