A mai rămas puțin timp până la congresul PNL prin care se va decide viitoarea conducere a partidului. Doi candidați sunt în acest moment în prim plan – Ludovic Orban, fost premier și actual președinte al PNL și al Camerei Deputaților și Florin Cîțu, fost ministru al Finanțelor și actual premier al României, scrie psnews.ro

Lupta este una strânsă, fiecare dintre cei doi beneficiind de sprijinul unor grupări importante din teritoriu. Florin Cîțu pare să își fi consolidat sprijinul în Ardeal, acolo unde Emil Boc se conturează drept principalul aliat al său. Ludovic Orban are și el aparent sprijinul lui Bolojan. Cu toate că nimic nu este încă jucat, premierul Cîțu pare a fi obținut zilele acestea un avantaj important în fața lui Orban.

Un sondaj de opinie realizat de Avangarde, în perioada 1-8 mai, arată că premierul Florin Cîțu este personajul politic care „a făcut cea mai bună impresie în ultimele două săptămâni”. Cu toate că încrederea românilor în clasa politică rămâne la un nivel foarte scăzut, Florin Cîțu a reușit să se plaseze la capitolul “încredere” cu mult deasupra lui Ludovic Orban sau chiar a președintelui Klaus Iohannis.

Datele sunt foarte importante în contextul jocurilor de putere din interiorul PNL. Lupta dintre Orban și Cîțu nu se dă doar pentru șefia Partidului Național Liberal. Cel care va prelua președinția partidului se va contura în egală măsură ca potențial candidat la alegerile prezidențiale din 2024. Cele două mandate ale lui Klaus Iohannis vor expira în 3 ani de zile, iar liberalii vor căuta un înlocuitor pe măsură. Șansele sunt ca acest înlocuitor să fie viitorul lider al partidului. Ludovic Orban a punctat de altfel deja acest aspect, spunând nici mai mult nici mai puțin că odată cu candidatura la funcția de președinte al PNL, trebuie să ia în serios și o eventuală candidatură la prezidențiale. Florin Cîțu încă nu a vorbit deschis despre o posibilă candidatură la prezidențiale, dar cu siguranță ia în calcul acest aspect atunci când își lansează candidatura la șefia PNL.

Dincolo de sprijinul și de încrederea pe care un candidat la prezidențiale trebuie să le aibă în rândul propriilor colegi de partid, acesta trebuie să aibă un foarte mare sprijin popular. Să nu uităm că funcția de președinte dă aleșilor cea mai mare legitimitate dintre toate demnitățile publice pe care cineva le-ar putea deține. Doar în cadrul prezidențialelor, un candidat este ales cu peste 50% din voturile tuturor celor care se prezintă la urne. Prin urmare sprijinul popular este o componentă esențială pentru un viitor candidat la prezidențiale, iar tocmai la acest capitol Florin Cîțu pare a avea în acest moment un avantaj decisiv în fața lui Ludovic Orban, așa cum o arată sondajul Avangarde. Cu siguranță că liderii PNL din teritoriu și restul membrilor de partid se gândesc deja la un candidat puternic pentru alegerile prezidențiale. Știu de asemenea că votul din congres s-ar putea transforma mai mult sau mai puțin direct într-un vot pentru un potențial candidat la prezidențiale. Prin urmare se vor uita cu mare atenție și la percepția publicului asupra candidatului. Dacă alegi un candidat nepopular și îl arunci mai apoi în luptă, ai șanse mari să te împuști singur în picior.

Florin Cîțu s-ar putea să mai puncteze la capitolul imagine, dacă va gestiona cu bine epidemia. Acesta este de altfel și testul de foc al premierului. Gestionarea epidemiei și a reconstrucției post-Covid l-ar putea propulsa pe Cîțu în fruntea PNL și l-ar putea face totodată prezidențiabilul liberalilor. Cîțu are un avantaj important în acest moment în bătălia internă. Acest avantaj se poate nărui sau poate crește în funcție de modul în care premierul va gestiona lucrurile până în momentul congresului PNL, scrie psnews.ro

Leave a Reply