Incidente grave in Kosovo. Militarii KFOR din cadrul misiunii NATO au fost loviti, suferind rani ce necesita ingrijiri medicale.

Declarație a purtătorului de cuvânt al NATO privind atacurile neprovocate împotriva trupelor KFOR :

NATO condamnă cu fermitate atacurile neprovocate împotriva trupelor KFOR din nordul Kosovo, care au dus la rănirea unora dintre ele.

Astfel de atacuri sunt total inacceptabile.

Violența trebuie să înceteze imediat.

Facem apel la toate părțile să se abțină de la acțiuni care aprind și mai mult tensiunile și să se angajeze în dialog.

KFOR va lua toate măsurile necesare pentru a menține un mediu sigur și securizat și va continua să acționeze imparțial, în conformitate cu mandatul său în temeiul Rezoluției 1244 din 1999 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Imagine

Luni, soldaţi din forţele NATO de menţinere a păcii KFOR au format cordoane de securitate în jurul a patru primării din Kosovo pentru a-i ţine la distanţă pe etnicii sârbi care protestau împotriva preluării mandatului de către primari albanezi. “În această dimineaţă, misiunea KFOR, condusă de NATO, şi-a consolidat prezenţa în patru municipalităţi din nordul Kosovo în urma ultimelor evoluţii în regiune”, indică un comunicat KFOR.

Protestele au urmat după alegerile locale care au fost boicotate masiv. În jur de 50.000 de sârbi care trăiesc în patru localităţi din nordul Kosovo au boicotat votul din 23 aprilie pentru a protesta faţă de nerespectarea cererilor lor de mai multă autonomie – un nou pas înapoi pentru acordul de pace din martie între Serbia şi Kosovo. Participarea la vot a fost de doar 3,47%, iar localnicii sârbi au spus că nu vor colabora cu noii primari din cele patru municipalităţi, toţi proveniţi din partide etnice albaneze, întrucât nu îi reprezintă.

#Kosovo
#Serbia
#KFOR
#NATO

Şefa guvernului sârb, Ana Brnabic, a declarat luni că situaţia din Kosov este tensionată şi mai dificilă decât oricând până acum şi le-a mulţumit sârbilor kosovari pentru că au rămas calmi şi s-au abţinut de la violenţe, a consemnat Tanjug.

În acelaşi timp, ea a afirmat că reacţia KFOR a fost întârziată şi a notat că sarcina acestei forţe este de a apăra pacea şi interesele locuitorilor din Kosovo şi nu interesele “uzurpatorilor”.

Leave a Reply