„Pensia fiecărui cetățean trebuie să reflecte importanța muncii sale de o viață și contribuția la sistemul public”, afirmă premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj în care anunță o serie de amendamentele depuse de coaliția de guvernare la proiectul care vizează reforma pensiilor de serviciu. Amendamentele vor reduce drastic pensiile unor categorii profesionale, cei mai afectați fiind magistrații, care vor fi vizați de o plafonare, o supraimpozitare și o recalculare.

„Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coaliția de guvernare și le asumă, corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile. Pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani. Același principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi.

Se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, angajaților încadrați pe funcții de execuție specific în cadrul misiunilor diplomatice.

Veniturile din pensie trebuie să fie proporționale contribuției la sistemul public și nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate.

Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va crește eșalonat la 300 de luni.

Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivității, esențial în legea pensiilor publice.

Printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraților odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate. În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri.

Aceste amendamente vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alături de Legea Pensiilor și Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să și-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate și echitate sistemului public de salarii și pensii”, transmite Nicolae Ciucă.


REZUMATUL MASURILOR

CREŞTE VÂRSTA DE PENSIONARE LA 65 DE ANI PÂNĂ ÎN 2035 PENTRU MAGISTRAŢI, DIPLOMAŢI, MILITARI

VECHIMEA MINIMĂ ÎN MUNCĂ – 25 DE ANI PENTRU DIPLOMAŢI, CURTEA DE CONTURI, FUNCŢIONARI PARLAMENT

SE DESFIINŢEAZĂ PENSIA DE SERVICIU LA MAGISTRAŢII ASIMILAŢI ŞI DIPLOMAŢI PE FUNCŢII DE EXECUŢIE

PENSIA SE VA CALCULA PE VENITUL A 25 DE ANI DE MUNCĂ, NU PE ULTIMELE 12 LUNI

BAZA DE CALCUL SCADE DE LA 80% LA 65% PENTRU PENSIE CALCULATĂ ÎN FUNCŢIE DE SALARIU

SUPRAIMPOZITAREA CU 30% A PENSIILOR CALCULATE FĂRĂ CONTRIBUTIVITATE

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ PENTRU PLAFONAREA PENSIILOR MAGISTRAŢILOR

SE VOR RECALCULA TOATE PENSIILE MAGISTRAŢILOR AFLATE ACUM ÎN PLATĂ

 

1 COMMENT

  1. Super tare! ptr niste “smecheri”(mai ales magistratii) vor suferi multe sute de mii de angajati ai mapn si mai,care isi cam meritau “privilegiile. in primul rand ptr ca sunt “apv-isti”(armata pe viata).in al doilea rand ptr ca prin juramant se angajeaza sa isi dea viata ptr tara in caz de razboi.stau si ma gandesc cine isi va mai baga pielea in saramura ca militar/politist(jandarm),ptr o pensie de sub 1000E(la gradele inferioare chiar mai mica) la aproape 60 de ani. scumpii politicieni cumpara la comanda,pe foc automat ,tancuri,mli-uri(senilate sau pe roti),sph uri,complexe patriot si himars,chiar si submarine (!!!!!). doar ca vor fi operate de o mana de oameni.la scolile de subofiteri si maistrii militari nu se mai completeaza locurile,la colegiile militare s a ajuns la o concurenta minima((2/loc),iar la scolile de politie anul asta a fost jihad: grad de ocupare de 45-46%.

Leave a Reply