Comisia Europeană a retras o propunere controversată privind eliminarea tarifelor de roaming pentru o perioadă de maximum 90 de zile, la cererea președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, care a cerut elaborarea unei noi propuneri, informează AFP.

Luni, Executivul comunitar a dat publicității liniile directoare pentru a implementa o decizie adoptată anul trecut de Bruxelles pentru eliminarea tarifelor de roaming în cele 28 de state membre. Uniunea Europeană a acceptat să elimine tarifele de roaming, dar, în urma presiunilor operatorilor de telefonie mobilă, a acceptat și să limiteze capacitatea europenilor de a căuta contracte de telefonie mobilă mai ieftine în alte țări pentru a le utiliza acasă.

“Personalul Comisiei, la cererea președintelui Jean-Claude Juncker, a retras propunerea și lucrează la o nouă versiune”, se arată într-un comunicat de presă al executivului comunitar.

Potrivit unei surse europene, reacțiile negative la propunerea prezentată luni au stat la baza deciziei președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker.

Decizia vine la câteva zile după ce Comisia Europeană a insistat că propunerea sa nu înseamnă o renunțare la promisiunea de a pune capăt tarifelor de roaming.

“Vreau să fiu foarte clar! Am pus punct roaming-ului. Nu va mai trebui să plătiți începând din luna iunie 2017”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, într-o conferință de presă.

“Roaming-ul înseamnă călătorie, înseamnă mișcarea în interiorul Uniunii Europene, mersul în vacanță. Europenii care călătoresc fac asta, în medie, timp de 12 zile pe an. Comisia a mers mai departe prin eliminarea tarifelor de roaming timp de 90 de zile pe an”, a susținut Schinas.

Eliminarea tarifelor la roaming a fost un element de bază în eforturile UE de a crea o piață mai unificată în Europa, în special pentru serviciile de comunicații.

Propunerea Comisiei, care a fost retrasă, trebuia mai întâi să fie dezbătută și aprobată de organismele de reglementare din țările membre înainte de a fi adoptată, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply