Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat că fondurile de pensii private din România au încălcat normele UE în domeniul concurenței, așa cum a constatat Consiliul Concurenței din România în 2010, în urma unei investigații derulate pe această piață, se arată într-un comunicat al autorității de concurență, remis luni AGERPRES.

Consiliul Concurenței a amendat, în anul 2010, cu peste 5,2 milioane lei (aproximativ 1,22 milioane euro) 14 companii care au participat la o întelegere anticoncurențială pe piața administrării private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) din România.

Potrivit Consiliului Concurenței, înțelegerea a vizat așa numitele ‘dubluri’ (participanții înregistrați cu două acte de aderare la fonduri de pensii diferite), în perioada de aderare inițială la fondurile de pensii administrate privat. Toate companiile sancționate au acționat în instanță Consiliul Concurentei, solicitând anularea amenzii.

În acest context, al litigiilor aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect anularea amenzilor aplicate, instanța supremă a dispus sesizarea CJUE, în vederea obținerii unor clarificări din partea acesteia cu privire la noțiunile de restrângere ‘prin obiect’ și de afectare semnificativă a concurenței.

În ceea ce privește contextul economic și juridic în care se înscrie această înțelegere, CJUE a reținut că legislația națională impunea obligativitatea aderării persoanelor vizate la unul dintre fondurile de pensii private autorizate în acest scop. Această aderare devenea validă din punct de vedere legal doar la momentul înregistrării sale la CNPAS. Totodată, persoanele care s-au înscris la mai mulți administratori ai unor asemenea fonduri nu au efectuat o aderare validă și trebuiau repartizate între aceste fonduri, în mod direct proporțional cu numărul de persoane a căror aderare fusese validată pentru fiecare dintre fondurile respective.

Consiliul Concurenței mai precizează că hotărârea CJUE pronunțată în Cauza C-172/14 ING Pensii a validat susținerile autorității de concurență, stabilind ca acordurile de împărțire a clienților încheiate între fondurile de pensii private în cauza principală constituie o înțelegere care are un obiect anticoncurențial, fără ca numărul de clienți vizați de aceste acorduri să poată fi relevant în scopul aprecierii condiției referitoare la restrângerea concurenței în cadrul pieței interne.

De asemenea, CC mai arată că, anterior acestei decizii, opinia avocatul General Nils Wahl în cauza (C-172/14) ING Pensii, a confirmat, de asemenea, poziția Consiliului în sensul că acordurile încheiate între administratorii fondurilor de pensii administrate privat pentru repartizarea persoanelor care au semnat mai multe acte de aderare au denaturat concurența pe piața pensiilor private obligatorii.

4 COMMENTS

  1. Nu numai fondurile de pensii private din România au încălcat legea. Vedeţi că şi societăţile de asigurări pentru calamităţi sunt pe aceeaşi linie şi nimeni nu vrea să audă sau să facă ceva! Doar una din toate societăţile de asigurări sunt în conformitate cu legea românească! A fost un articol pe: ştiri pe surse.ro

  2. Acţiunea Consiliului Concurenţei este doar o parte din ceea ce ar fi trebuit să se întâmple. În plus, ar fi trebuit investigate condiţiile în care au apărut “dubluri”.

  3. Si ce daca! Binomul, Trinomul nu incalca? Justitia noastra unde este? Ce bine ar fi sa incapå aceasta justitie pe mâna celor 7 magnifici din Vaslui! Buna remarca Oanei Stancu. Viitorul nostru este o altfel de cucuvea la Cotroceni si una viitoare la Guvern.
    Câta scârba poate aduna un om cind vede justitia din RO! Si noi stam ca idiotii vorba lui Basescu si ne minunam toate zilele noastre ca nu face nimeni nimic! Nu vi se pare ca semnul lui Iohannis mâna dreapta la inima este un semn pentru strainatate de inchinare a tot ce misca in aceasta tara riul, ramul.
    Unde este Vlad Tepes?

Leave a Reply