Senatul a respins miercuri Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) pentru organizarea alegerilor anticipate. Documentul fusese respins marți de Comisia Juridică. Proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor, forul decizional.

OUG privind anticipatele a fost respinsă de Senat cu 86 de voturi la 34.

Documentul prevede între altele că românii vor putea vota la orice secție din țară sau din străinătate la alegerile parlamentare.

Pe de altă parte, numărul parlamentarilor de Diaspora se dublează de la 6 la 12, iar românii din străinătate vor putea vota timp de trei zile, ca la alegerile prezidențiale.

OUG privind alegerile parlamentare anticipate a fost adoptată de Guvern pe 3 ianuarie, fără avizul Consiliului Legislativ.

Ordonanța are unele vulnerabilități, spune la RFI directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu: ”Problematică este această chestiune a votului în orice secție și este problematică nu în sine, ci corelată cu neschimbarea faptului că distribuția mandatelor se face într-o primă etapă la nivel de circumscripție, adică la nivel de județ. Aici apare un risc de turism electoral ca pe vremuri, ca să zic așa, nu de vot dublu, ci de mutare a unor electori, a unor cetățeni, dintr-un județ în altul, pentru ca un baron local sau altul să țintească mai bine un mandat în județul său”.

1 COMMENT

  1. Pentru ce au investit in votul electronic daca ii lasa sa voteze 3 zile ? De ce sunt prevederi discriminatorii fata de cei din tara care platesc taxe si impozite aici?
    Chiar ne cred prosti?
    Sper sa li se intoarca in fata daca sunt impotriva vantului.

Leave a Reply