După ce președintele Macron a avertizat că Rusia va continua să submineze democrațiile, revista franceză Le Point ne invită în fabrica de troli a lui Vladimir Putin. O uzină a dezinformării care lucrează la foc continuu, scrie www.rfi.ro

https://www.lepoint.fr/monde/russie-l-usine-de-trolls-tourne-a-plein-regime-18-02-2020-2363138_24.php#

Este vorba despre o clădire cenușie cu trei etaje din Sankt Petersburg. Zi și noapte, sute de tineri stau aici în fața computerelor. Misiunea lor: să inunde rețelele sociale cu știri false. Aici își are sediul agenția oligarhului rus Evgheni Prigozhin, de 58 de ani, un apropiat al lui Putin.

Agenția are obiective mărețe, căci trebuie să se ridice la nivelul titlului de glorie pe care și l-a făcut, anume acela de a fi interferat în procesul electoral pentru alegerile prezidențiale din SUA din 2016 și apoi în alegerile pentru camera Reprezentanților, doi ani mai târziu.

Se estimează că agenții ruși ar fi postat zeci de mii de mesaje prin intermediul conturilor false, cu scopul de a influența decizia unui număr de 120 de milioane de alegători.

Cuvântul de ordine în această ”uzină a trollilor” este unul singur: Productivitate.

Mărturii ale unor foști recruți spun că un astfel de individ lucrează uneori 12 ore pe zi, cu o singură oră de pauză. Odată așezat în fața computerului, angajatul, cu un singur click, află tema cea mai populară la momentul respectiv.

Potrivit fișei postului el trebuie să posteze cel puțin 135 de comentarii pe zi, de 200 de semne fiecare. Nu se poate trișa, întrucât, până când lungimea minimă nu este atinsă, textul rămâne în roșu și există supraveghetori care urmăresc, peste umăr, ce face angajul respectiv.

Se lucrează în ritm alert, mai ales că salariile nu sunt mici (peste 1000 de euro pe lună), pentru un post care în fond nu necesită o calificare specială. În plus, se pot acorda și bonificații de 30%, pentru postările care primesc cele mai multe interacțiuni. Dar și amenzi, dacă punctul de vedere pro-rus nu are câștig de cauză, notează Le Point.

https://www.rfi.ro/politica-118409-vizita-uzina-dezinformare-patronata-kremlin?fbclid=IwAR2Wp2mglZBvgpgYKHL8m2KpWqTqVc09RsFGGQIT_LMn-Kj9nsY0GeaHAYE

PS : Influenta masiva a troll-ilor Rusiei se face simtita in special in mediul online si in Romania. Teorii elucubrante, conspiratii, contestarea valorilor democratice, a stiintei, medicinei, stimularea unui fals nationalism pentru obtinerea de sentimente anti-occidentale, suveranismul in sensul dezicerii de traditia istorica europeana a tarii noastre, retorica anti-straini, campaniile anti-vaccinare, prostirea in masa cu surse neverificate dar preluate pe larg – toate acestea si multe altele fac parte din razboiul hibrid orchestrat de Kremlin prin IRA dar si alte vehicule mult mai periculoase, precum Fancy Bear (APT 28). Rezultatul il vedem, el este un succes partial pentru intelligence-ul rus : idiotii utili anti-occidentali s-au inmultit vazand cu ochii in ultimii 5 ani, in SUA si Europa. 

Leave a Reply