Președintele Cehiei, Petr Pavel, un general în retragere decorat, care anterior a fost Președintele Comitetului Militar al NATO și principalul consilier militar al Secretarului General al NATO, a avertizat, în privat, conducerea Ucrainei împotriva dezastrului unei contraofensive grăbite, scrie cotidianul britanic The Guardian.

https://www.theguardian.com/world/2023/may/07/czech-president-petr-pavel-warns-against-rushed-ukraine-counteroffensive

În ultimele întâlniri de la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, și prim-ministrul, Denys Shmyhal, Pavel i-a avertizat pe liderii Ucrainei că “nu mai au elementul surpriză care a ajutat contraofensivele reușite asupra orașului de est Harkiv și a regiunii de sud Herson de anul trecut”.

Erou de război, Președinte al Comitetului Militar NATO până în 2018 și decorat de guvernele ceh și francez pentru salvarea trupelor franceze asediate de sârbi în timpul războiului bosniac din 1993, Pavel a declarat că “la Kiev se recunoaște că există lacune în capacitatea Ucrainei de o ofensivă reușită împotriva forțelor ruse”.

El a spus că Zelenskiy i-a cerut lui și omologului slovac, Zuzana Čaputová, ca națiunile lor să înarmeze fiecare o brigadă mecanizată ucraineană înainte de mult așteptatul contraatac.

„Aparent, ei încă au sentimentul că nu au totul pentru a începe cu succes o operație”, a spus Pavel.

În timp ce pregătirile încă se fac, Pavel, care a fost ales președinte al Cehiei în Ianuarie 2023, a spus că a făcut apel la Shmyhal în timpul întâlnirilor de săptămâna trecută ca noua contraofensiva să nu fie „împinsă într-un ritm mai rapid, înainte de a fi pe deplin pregătiți”.

„Pentru că ar putea fi o tentație să-i împingeți, pentru unii, să demonstreze unele rezultate”, a spus Pavel într-un interviu în timpul unei vizite la Londra pentru încoronarea Regelui Charles.

„Va fi extrem de dăunător pentru Ucraina dacă această contraofensivă eșuează, pentru că nu vor mai avea nicio șansă, cel puțin nu anul acesta”.

Ucraina se va confrunta inevitabil cu „pierderi teribile”, indiferent de puterea forțelor sale, a spus Pavel, și nu își poate permite ca atacul să eșueze.

„Pentru că este extrem de solicitant în ceea ce privește asamblarea echipamentelor de personal, logistica muniției, finanțarea combustibilului. Va fi pur și simplu o șansă anul acesta, așa că trebuie să aibă succes”, a declarat Pavel.

 

Leave a Reply