Eveniment cu semnificație militară majoră în Ucraina.

Racheta hipersonică Kinjal (Pumnalul), despre care Rusia sustinea ca este invincibila si imposibil de interceptat si doborat, a fost anihilata cu ajutorul sistemului de rachete PATRIOT PAC 3 primit de Ucraina din partea partenerilor occidentali.

Stirea este una cu impact major in domeniul militar.

Pana azi, Occidentul nu avea nici o posibilitate de a verifica afirmatia Moscovei, daca racheta este invincibila sau nu.

Gratie oportunitatii oferite de Rusia prin atacul cu aceasta racheta, azi NATO stie ca sistemul PATRIOT este foarte eficient impotriva unor amenintari de acest gen.

Analistul militar rus Pavel Felgenhauer a subliniat intr-o exceptionala analiza la momentul aparitiei rachetelor Kinjal ca acestea au fost create de Rusia pentru a ataca Romania, vizat fiind sistemul anti-racheta defensiv de la Deveselu.

In acel sistem, SUA au realizat cea mai mare investitie militara dupa terminarea Razboiului Rece in Europa : peste 1,1 miliarde de dolari.

Romania este azi singurul stat de pe Flancul Estic al NATO ce are in dotare proprie doua sisteme de rachete extrem de pretioase, testate in lupta (Combat Proven) : sistemele PATRIOT si HIMARS.

Sistemul PATRIOT

https://forter.ro/inzestrare/sistemul-de-rachete-cu-lansare-multipl%C4%83-m-142-himars

Eficienta acestor sisteme de productie americana impotriva invadatorilor rusi din Ucraina confera certificarea deplina pentru aparare aliata in Romania si pe Flancul Estic al NATO.

Aceste sisteme de rachete sunt cu atat mai pretioase azi pentru Romania si toata Alianta Nord Atlantica cu cat :

 • gazduim pe teritoriul nostru parte a sistemului BMD al NATO la Deveselu
 • avem capacitate combat proven de reactie impotriva amenintarilor concrete ce vin de la Est
 • exersam zilnic cu aliatii din NATO dislocati pe teritoriul nostru o capacitate de aparare extrem de eficienta, cu rachete VSHORAD, SHORAD (cu raza foarte scurta si scurta de actiune) pana la rachete balisticeRomania trebuie sa-si imbunatateasca semnificativ raza de actiune a rachetelor SHORAD si V-SHORAD, insuficiente ca numar si raza de actiuni in momentul de fata. Pe distante intre 0 si 100 KM, Romania este azi relativ vulnerabila. Aliantii din Grupul de Lupta al NATO compenseaza temporar cu sistemul MAMBA. Franta, natiunea cadru a BG, compenseaza o vulnerabilitate de moment a apararii Romaniei.https://www.youtube.com/watch?v=nBg_eisqbSw 

  Relevanta militara a evenimentului din Ucraina este una strategica.

  Toate statele NATO din Flancul Estic vor trebui acum sa aiba un sistem de aparare complet, ce incepe cu rachete SHORAD/V-SHORAD si ajunge pana la sisteme HIMARS si PATRIOT.

  Dar lista de asteptare pe linia de productie este de 3-5 ani, avand in vedere cererea uriasa.

  Site-ul BMD de la Deveselu, impreuna cu celelalte componente din alte state NATO, acopera toate cele 31 de state membre NATO si peste 1 miliard de oameni.

Leave a Reply