Biserica Ortodoxă a avut o primă reacție după reținerea lui Corneliu Bârlădeanu. Sfântul Sinod anunță că așteaptă decizia instanței, iar dacă fostul episcop de Huși va fi condamnat, va fi irevocabil caterisit.

„Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.

În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”, se aunță într-un comunicat.

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, sub acuzaţia de agresiune sexuală.

Corneliu Bârlădeanu, pe numele său de mirean Cornel Onilă, este acuzat că în perioada 2016-2017 ar fi abuzat sexual un fost elev al Seminarului Teologic din Huşi.  Procurorii l-au reţinut în cursul zilei de joi, 21 mai, pentru 24 de ore.

La începutul lunii august 2019, jurnaliştii „Să fie lumină” au publicat o investigaţie în care au susţinut că cel puţin o probă video care ar demonstra abuzurile sexuale ale lui Onilă nu ar fi ajuns în posesia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Potrivit jurnaliştilor „Să fie lumină”, ar fi vorba de probe ridicate de DNA Iaşi într-un dosar de şantaj în care victimă a fost chiar fostul episcop, şantaj care s-ar fi realizat în baza unor filmări în care ierarhul apare în ipostaze nepotrivite, cu elevi seminarişti.   Din investigaţia citată reiese că, după ce şantajiştii episcopului au fost trimişi în judecată, şi mai apoi condamnaţi, probele video ridicate de DNA Iaşi ar fi fost, inexplicabil, puse la fişet în loc să fie trimise la Parchetul Curţii de Apel Iaşi, unde ar fi putut fi folosite ca probă, scrie adevarul.ro

Recordurile lui Bârlădeanu

Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcţia de episcop al Huşilor, în vara anului 2017, în urma presiunilor uriaşe. El s-a retras la Mănăstirea Văratec, având statut de episcop-retras. Bârlădeanu a fost întronizat în fruntea Episcopiei Huşilor în 2009, pe când avea 43 de de ani, fiind cel mai tânăr episcop al României. De altfel, întreaga sa evoluţie arhierească a fost una fulminantă, ajungând vicar la Episcopia Huşilor la doar jumătate de an de la tunderea la monahism.

Instruit în Germania, unde a studiat începând cu anul 1993 la Facultatea de Teologie Protestantă din cadrul Universităţii Marburg – Germania, fostul episcop al Huşilor a activat ca asistent în cadrul aceleiaşi facultăţi, la catedra de Teologie şi Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe. A ajuns la Catedrala Episcopiei Huşilor în noiembrie 1997, când a fost tuns în monahism, ulterior fiind hirotonit ierodiacon, ieromonah, respectiv protosinghel. În Eparhia Huşilor a activat mai întâi ca profesor de Seminar şi consilier cultural la Centrul Eparhial.

În anul 1998 a fost numit de către PS Episcop Ioachim al Huşilor vicar administrativ al Eparhiei, iar în iunie 1999 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat rangul de arhimandrit.

La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu Vicar al Episcopiei Huşilor, cu titlul de „Bârlădeanul“, fiind hirotonit în această treaptă în data de 21 noiembrie 1999 de către Patriarhul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În luna decembrie 1999 a primit o bursa din partea guvernului german prin intermediul Fundaţiei „Konrad Adenauer“, care i-a oferit posibilitatea de a studia şi a se edifica asupra relaţiilor dintre biserici şi statul german, precum şi implicarea celor două instituţii în viaţa religioasă, socială şi politică.

După moartea Episcopului Ioachim, pe 18 iunie 2009, ierarhii Sfântului Sinod l-au ales pe Corneliu Bârlădeanul ca Episcop al Huşilor. De-a lungul anilor, a fost delegat de Patriarhia Română să participe la numeroase simpozioane, conferinţe şi congrese internaţionale şi a publicat studii şi articole teologice în publicaţiile bisericeşti din România şi Germania.   Pregătirea superioară, dar şi tinereţea erau considerate atuurile Episcopului Corneliu, însă în rândul preoţilor din Vaslui acestea au fost umbrite de acuzaţii de comportament dictatorial.

Preoţii care au îndrăznit să îl înfrunte pe Episcopul Huşilor au sfârşit prin a fi caterisiţi, unii dintre ei fiind alungaţi cu jandarmii din bisericile la care slujeau. Scandalul sexual care a zguduit Biserica Ortodoxa Română În rândul preoţilor din Vaslui se ştia de mai mulţi ani de existenţa filmuleţelor compromiţătoare în care ar apărea episcopul Corneliu, însă nimeni nu a avut curajul să le facă publice sau să le prezinte superiorilor.

Mai mult, în zonă s-a vehiculat că preoţii foloseau respectivele materiale compromiţătoare în scop de şantaj, pentru a obţine parohii mai bune sau alte beneficii. La jumătatea lunii iunie, pe fondul unor presiuni şi ameninţări cu divulgarea în presă a imaginilor compromiţătoare, episcopul Corneliu a mers la DNA şi a denunţat trei dintre preoţii care îl şantajau. Prelatul s-a plâns procurorilor că respectivii clerici îi solicitau funcţii şi bani. Decizia de a depune plângere la DNA fără a-şi informa superiorii, a atras critici, Corneliu Bârlădeanu fiind acuzat că a încălcat cutumele bisericeşti.

Leave a Reply