Monday, April 21, 2025
26 C
Bucharest

Fostul ministru al energiei : “Vorbesc mult vecinii noştri polonezi, unguri, bulgari, dar în realitate…”

România este printre ţările care micşorează media de emisii de dioxid de carbon din Europa, cu 3,8 tone de emisii/capita, a afirmat, joi, Răzvan Nicolescu, membru în consiliul general al Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare.

El a participat la sesiunea privind teme emergente pe agenda diplomaţiei (tranziţia digitală, noile tehnologii, schimbări climatice) din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

“Mi se pare foarte important în perioada următoare să fim un pic mai curajoşi”, a afirmat Nicolescu, în intervenţia sa.

El a detaliat că “avem 24% energie regenerabilă în momentul acesta, în mixul nostru energetic. Nu mai există nicio ţară în Europa Centrală şi de Est care să aibă un asemenea procent”.

“Putem chiar să ne comparăm cu ţări avansate din Uniunea Europeană. Luăm exemplu Olanda, ţara morilor de vânt, aşa cum a fost cunoscută la nivel mondial. Are 14% energie regenerabilă (…) Suntem singura ţară din Europa Centrală şi de Est care îşi propune mai mult de 30%. Singura, de departe. Vorbesc mult vecinii noştri polonezi, unguri, bulgari, dar în realitate, pe hârtie, planurile lor arată altfel, lucrurile acestea trebuie cunoscute. Şi dacă noi nu le spunem, atunci e greu să fie cunoscute”, a arătat Nicolescu.

Totodată, el a afirmat că “o singură ţară europeană stă mai bine decât noi şi anume Suedia. Suedia are 3,2 tone de emisii (de CO2 – n.r.) per capita, noi avem 3,8, conform datelor Băncii Mondiale”.

Nicolescu a subliniat că “noi suntem printre cei care tragem foarte mult în jos media europeană la emisii. Şi nu ne comparăm cu nimeni din regiune, bulgarii au 5 şi ceva (tone de emisii per capita), Ungaria 4 şi ceva, Polonia 7, Cehia 6, dublu faţă de noi”.

Totodată, el a vorbit de faptul că România trebuie să se afirme în acest domeniu.

“Lucrurile acestea trebuie spuse. Noi, aşa cum suntem, în momentul de faţă, creăm un impact pozitiv şi ajutăm foarte mult la combaterea schimbărilor climatice în Europa şi în lume. Dacă noi nu spunem lucrurile acestea, nu trebuie să ne mirăm dacă noul preşedinte al Statelor Unite organizează un summit şi nu suntem la acea masă la care, din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să fim reprezentanţi ai regiunii”, a arătat Nicolescu.

Mai mult, a subliniat că “noi suntem într-o altă ligă”. “Noi suntem în liga în care trebuie să ne consultăm cu ţările nordice, pentru că suntem într-o altă situaţie. Vecinii noştri sunt mult în urma noastră. Şi asta e realitatea şi trebuie să ne raportăm la această realitate”, a apreciat Nicolescu.

El a făcut o paralelă cu domeniul sportiv. “Ce vreau să vă sugerez pentru la anul, să încercăm să adoptăm pe acest domeniu spiritul lui Gheorghe Hagi. Hagi a anunţat ieri public – clubul pe care îl conduce să fie primul din lume, să atingă primul neutralitatea în domeniul schimbărilor climatice, nu când zice Uniunea Europeană, până în 2050, el vrea până în 2030. Asta înseamnă ‘true leadership’ (…) Este important să fim mai curajoşi şi să fim mai prezenţi”, a punctat Nicolescu.

De asemenea, el a adăugat că importul de tehnologii şi de echipamente produse în altă parte nu este o soluţie.

“Trebuie să dezvoltăm aceste tehnologii şi să le producem la noi. Să creăm un ciclu integrat (…) Nu vreau să mai instalăm panouri fotovoltaice care nu sunt produse în România, iar Ministerul de Externe, prin reprezentanţele din străinătate, poate să identifice un producător de panouri fotovoltaice care să vină să le instaleze în România (…) Noi suntem printre cei care îşi permit sau şi-ar putea permite, prin situaţia pe care o au, să fie cei mai vocali, dar trebuie să o spunem”, a evidenţiat Nicolescu, citat de Agerpres.

Hot this week

Studiu FSM : Colapsul strategic naval al Rusiei

Studiu FSM : Colapsul strategic naval al Rusiei Analiza conflictelor...

Gumă de mestecat antivirală

O nouă strategie orală de prevenţie virală: gumă cu...

Ce filme sunt acum în top

''A Minecraft Movie'', adaptarea pentru marele ecran a celui...

Deșertul Arabiei a fost cândva un ținut luxuriant

Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a...

Atenție la urgențe medicale ce pot apărea de Sărbători!

Atenție la urgențe medicale ce pot apărea de Sărbători!   O...

Topics

Studiu FSM : Colapsul strategic naval al Rusiei

Studiu FSM : Colapsul strategic naval al Rusiei Analiza conflictelor...

Gumă de mestecat antivirală

O nouă strategie orală de prevenţie virală: gumă cu...

Ce filme sunt acum în top

''A Minecraft Movie'', adaptarea pentru marele ecran a celui...

Deșertul Arabiei a fost cândva un ținut luxuriant

Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a...

Atenție la urgențe medicale ce pot apărea de Sărbători!

Atenție la urgențe medicale ce pot apărea de Sărbători!   O...

Armata Roşie invadatoare a lui Putin, putred de coruptă

Fostul șef adjunct al Statului Major al armatei ruse,...

Nu se retrag. SUA trimite trupe suplimentare în Europa

Câteva mii de soldați americani se îndreaptă spre Europa...

NATO bate palma cu PALANTIR, deţinută de un influent aliat al lui Trump

NATO a achiziționat un sistem militar bazat pe AI...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img