Fostul premier chinez Li Keqiang (2013-2023) a decedat în urma unei crize cardiace, a informat vineri presa de stat chineză citată de agenţiile internaţionale de presă.

“Li se afla la Shanghai. Pe 26 octombrie, Li a avut brusc o criză cardiacă şi a decedat la 00:10 pe 27 octombrie (joi 16:10 GMT), după ce toate manevrele de salvare au eşuat. El a murit la vârsta de 68 de ani”, a informat agenţia de presă chineză Xinhua.

Li Keqiang a fost înlocuit din funcţia de prim-ministru de Li Qiang în martie trecut, la cinci luni după congresul Partidului Comunist Chinez (PCC) şi după ce deţinuse această funcţie timp de zece ani.

De formaţie economist, vorbitor curent de limba engleză, fostul premier chinez Li Keqiang a fost un fervent susţinător al reformelor economice. Dar proiectele sale în acest domeniu au fost împiedicate de autoritatea în creştere a preşedintelui Xi Jinping.

Li Keqiang a fost salutat pentru că a ajutat ţara să iasă relativ nevătămată din criza financiară globală. Dar mandatul său a fost marcat şi de evoluţia spectaculoasă a puterii în China, care a trecut de la un regim bazat pe consens, asociat cu fostul preşedinte Hu Jintao şi predecesorii săi, la omnipotenţa lui Xi Jinping, notează AF.

Li Keqiang a fost șef al tineretului comunist al Chinei și în această calitate a vizitat România în timpul dictaturii ceaușiste. Și-a păstrat relațiile cu unii reprezentanți ai instituțiilor ce contau înainte de 1989. Ei s-au regăsit în diverse funcții în ultimii 30 ani, iar Li Keqiang a revenit în vizite oficiale la București.

Leave a Reply