Europarlamentarul Ungariei Laszlo Tokes, fost roman, spune că va sesiza Parlamentul European cu privire la strategia de ordine publică a Ministerului Afacerilor Interne, acuzând “demonizarea şi criminalizarea” autonomiei, şi cere ministerului retragerea documentului din dezbatere publică.

Laszlo Tokes a declarat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că este “revoltător şi scandalos” ca autonomia să fie asociată cu intoleranţa, rasismul, xenofobia şi extremismul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Simţim o ameninţare deosebită din partea organelor de stat, a MAI, după ce a fost dat publicităţii documentul privind strategia naţională de ordine publică, în care autonomia este criminalizată şi asociată cu intoleranţa, rasismul, xenofobia şi extremismul. Este revoltător şi scandalos acest lucru. Nu putem trece cu vederea faptul că autorităţile române vorbesc despre autonomie în contextul terorismului, demonizând şi criminalizând aspiraţiile comunitare. Eu voi sesiza neapărat PE despre încercarea autorităţilor româneşti de a criminaliza autonomia şi cer retragerea strategiei şi reformularea acesteia în cadrul dezbaterii publice”, a spus Tokes.

Potrivit acestuia, comunitatea internaţională trebuie informată că “România violează principiile statului de drept şi autonomiei locale, îngrădeşte grav drepturile comunitare şi dreptul la autodeterminare, proliferând ameninţări la adresa comunităţilor etnice, administraţiilor locale şi organizaţiilor care ridică problema autonomiei”.

“Este de neîngăduit ca guvernul unei ţări membre UE să-i califice, chiar şi indirect, ca fiind xenofobi, rasişti şi intoleranţi pe cei care susţin ideea autonomiei. Autorităţile române criminalizează o instituţie democratică, autonomia, care are un trecut milenar în Europa”, a subliniat preşedintele CNMT.

El a criticat atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis “care nu vine în susţinerea autonomiei etnice, deşi este de origine săsească”.

“Saşii sunt o comunitate care, în cadrul regatului maghiar, au avut un sistem deplin de autonomie, iar Klaus Iohannis trebuie să cunoască această realitate, să cunoască tradiţia multiseculară a autonomiei comunităţii săseşti din Transilvania”, a spus Tokes Laszlo.

Preşedintele CNMT a adăugat că a solicitat o întâlnire cu şeful statului pentru a discuta problema autonomiei şi a obţine sprijinul acestuia, dar a fost refuzat, astfel încât va avea loc o discuţie doar cu un consilier de la Administraţia Prezidenţială.

Potrivit Strategiei Naţionale de Ordine Publică 2015 – 2020, supusă dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, manifestările xenofobe care au ca scop “obţinerea autonomiei unor regiuni pe criterii etnice” reprezintă o ameninţare permanentă “asupra climatului de siguranţă şi bunăstării cetăţenilor”.

UDMR a arătat deja că strategia MAI “este ofensatoare si stigmatizantă la adresa comunitătii maghiare”, în condiţiile în care manifestările sale publice pentru autonomie, pasnice si democratice, sunt considerate periculoase, de aceeasi factură cu cele rasiste, xenofobe, extremiste şi intolerante. Potrivit unei rezoluţii a Grupului UDMR din Camera Deputaţilor transmis, miercuri, România nu poate considera ca sursă de pericol cea mai mare minoritate natională de pe teritoriul său.

“Strategia MAI, lansată de curând în dezbatere publică, este ofensatoare si stigmatizantă la adresa comunitătii maghiare din România, enumerând manifestările sale publice cu caracter pasnic si democratic pentru autonomie drept manifestări periculoase, de aceeasi factură cu cele rasiste, xenofobe, extremiste si intolerante. România nu poate considera ca sursă de pericol cea mai mare minoritate natională de pe teritoriul ei”, se arată în rezoluţie.

18 COMMENTS

 1. LOOOOL Ce tare ! Adica Tokes, sustinatorul URSS-ului se duce la U.E. sa miaune ca cel pe care l-a votat si cel caruia i-a facut campanie electorala, nu il multumeste. Si ce sa zica U.E. ? Ca sustine politica lui Putin ? Tare…

 2. Tokeș vrea relații foarte bune cu Rusia.Deștept băiat…nu că n-ar avea !% deptate din ceea ce zice dar cam întinde coarda

 3. ARTICOLUL 1 din Constitutie
  (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
  (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
  MAI are obligatia sa apre statul naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil ca le place ca nu unora.
  Sa lupte sa schimbe articolele alea din Constitutie si apoi mai vorbim. Pana atunci sa le respecte si sa nu caute tot timpul faramitarea.
  Ar trebui sa invatam totusi ceva din asta.
  Conationalii nostrii lupta pe termen lung si an de an insista cu ,,autonomia”.
  Poate luam exemplu si ne gasim si noi majoritatea idei pentru care sa luptam macar pe termen mediu daca pe termen lung ne e greu. Si sa insistam an de an sa le punem in practica.
  Restu-i abureala.

 4. Dl. Radu Tudor, este adevarat ca:

  “Antena 3 va apela la reduceri salariale si la unele disponibilizari in perioada urmatoare, anunta ReporterVirtual.ro. Televiziunea trustului Intact este ultimul post de stiri care ia masuri de reducere a cheltuielilor, dupa celelalte canale din aceasta nisa, inclusiv Romania TV, care au decis reduceri de costuri la finele anului trecut.

  Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de surse din televiziunea condusa de Mihai Gadea.

  Potrivit sursei citate, masurile vor fi aplicate de la 1 februarie si, pentru moment, sunt “batute in cuie”: reducerea cu 10% a salariilor sub 5.000 de lei, reducerea cu 15% a salariilor de peste 5.000 de lei, disponibilizarea a 50 de oameni – personal editorial si tehnic.”

  P.S.: De aceea a fost data afara si Oana Stanciulescu, sau?! Am inteles ca a avut diferendumuri de natura a politicii editoriale cu conducerea. E adevarat? Va rog sa imi raspundeti, pentru ca mi se pare normal sa va informati telespectatorii fideli ai postului dvs. Astept cu interes. Va multumesc.

 5. NOOOO! Ce noutate! Nu cumva debutul a fost în parlamentul românesc? Nu cumva sunt şi ai noştrii români care urlă numai de rău la adresa acestei ţări? din cîte-mi amintesc era macovei şi nicio măsură nu s-a luat! Mai e problema ungurului cu interdicţia de a intra în România, cică s-a încheiat interdicţia, de acum poate face harachiri în ţara noastră, NU?

 6. Ha,ha,ha! Mi-ar plăcea să-i văd că se bat ca chiorii aceşti indivizi, aceşti speculanţi ai funcţiilor nemeritate care fac de rîs ţara şi poporul, aruncînd atîta bătaie de joc din toate punctele de vedre spre acest popor hăituit!

 7. Apropos de istorie Tokes se face ca uita ca tocmai partea maghiara a Austro-Ungariei a desfiintat restul de autonomie al sasilor. In dorinta lor de magharizare, politicienii unguri din Austro-Ungaria au reusit sa-i alieneze sau sa-i asimileze pe vorbitorii de germana din partea lor de monarhie.

 8. Da, s-a vazut de mai multe ori ce oameni “pasnici” au maghiarii printre ei. Nu pot uita atitudinea intoleranta fata de tricolor pe cand niciun roman nu a dat foc steagului Ungariei. Si as vrea sa inteleg, care secui ? Pe secui i-au asimilat ungurii de-a lungul timpului. Ei sunt maghiari si punct. Iar zona pe care o doresc autonoma este cea cuprinsa in cadrul tratatului Ribbentrop-Molotov. Cu alte cuvinte hai cu autonomia ca reusim sa refacem noi ce am pierdut…Nu autonomia a fost pusa la zid ci au fost categorisiti cei care sustinand-o s-au dedat la manifestari xenofobe. Autonomia trebuie sa fie facuta pe criterii administrativ-economice nu etnice. Ori, in acest caz se cere in mod clar o autonomie pe criterii etnice.

 9. Încet-încet o să dăm dreptate unora precum Vadim şi Funar, dar o să fie prea târziu. Mieunatul pastorului trădător s-a transformat într-un mârâit, în curând devenind lătrat. Atunci să vedeţi. Nu înţeleg de ce UDMR nu este scoasă înafara legii. D-le Tudor, ştiţi vreun stat european care să aibă vreun partid (până la urmă nici UDMR nu e partid, ci zice-se un fel de uniune culturală care se ocupă de cu totul altceva decât cu cultura) înfiinţat pe criterii etnice, care să aibă parlamentari consideraţl a fi unii dintre cei mai mari jefuitori ai avuţiei naţionale?! După părerea mea, ar trebui interzise TOATE partidele înfiinţate pe criterii etnice. Membrii lor pot fi liberali, social-democraţi sau de orice altă culoare politică, fără pretenţii de autonomie. Toţi aceşti separatişti ar trebui expulzaţi şi declaraţi persona nongrata pe teritoriul României pe viaţă. Altfel, cât de curând vom avea în ţara noastră conflicte pe care nimeni nu şi le-ar dori vreodată. Credeţi că degeaba Ungaria cântă-n strună Rusiei imperialiste?! Speră la un sprijin real din partea Moscovei în cazul unui conflict interetnic, precum în Ucraina. Poziţia României, de indulgenţă, defensivă, va conduce la pierderea unor teritorii, mai devreme sau mai târziu, iar “umbrela” nu se va amesteca în “treburile interne”. Sper să nu trăiesc acele vremuri în care evenimentele la care fac, din păcate, referire, sigur, se vor întâmpla.

 10. O astfel de strategie nu este decat binevenita si ar fi cazul sa se incheie odata cu cererea asta penibila de autonomie. O enclava maghiara in centrul Romaniei nu poate fi acceptata. Ungaria a fost si va ramane un stat revizionist iar pe tema asta are probleme cu toti vecinii. Sigur, dorinta lor e Ardealul.
  E normal ca Tokes sa faca zgomot, pentru asta e platit si cred ca spera sa devina presedinte al ungariei mari…vreodata (intentionat am scris cu litere mici).
  Atata timp cat nu este modificat primul articol din Constitutie, cat timp nu se va lasa loc spre a fi interpretat, credem ca Romania va ramane asa cum este. Totusi, sa nu uitam ca istoria uneori se repeta. Si Gheorghiu-Dej si Ceausescu au crezut ca, comunismul va fi vesnic si deja traim alte vremuri.

 11. Reclamantul greşeşte, necunoscând limba română nu a înţeles paragraful respectiv din proiectul de strategie. Dacă citim cu atenţie, la pagina 7 din proiect, sunt incriminate metodele de obţinere a autonomiei pe criterii etnice. Este vorba de manifestările de rasism, xenofobie, extremism şi alte forme de intoleranţă, care nu sunt acceptate în nici un stat civilizat. Istoria demonstrează că slăbiciunea faţă de aceste manifestări a generat numai tragedii. Autonomia pe criterii etnice este un concept neagreat la nivel european. Oricum în România problema este clarificată prin art. 1 din Constituţie şi instituţiile statului acţionează în spiritul Constituţiei, lucru pentru care trebuie să primească numai felicitări.

Leave a Reply