Cel mai important demnitar militar al NATO, generalul american Philip Breedlove, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SACEUR) se va afla marti la Bucuresti pentru discutii importante legate de securitatea regionala si continentala cu ministrul roman al apararii, Mircea Dusa.

Iata ce spune comunicatul Ministerulul Apararii :

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, îl va întâlni marţi, 31 martie, la ora 14.20, pe generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, la sediul instituţiei.
P
e agenda discuţiilor se vor afla subiecte referitoare la situaţia de securitate din Ucraina, implementarea planului de acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale şi misiunea NATO din Afganistan.
La finalul întâlnirii, cei doi demnitari vor susţine o conferinţă comună de presă.”

—————–

Romania este in momentul de fata un element cheie pentru securitatea NATO, ca membru cu granita directa de sute de kilometri cu Ucraina, tara in care Federatia Rusa a declansat un razboi. 

Preluarea peninsulei Crimeea si ocuparea prin forta a zonei de est – Donbas – reprezinta anexari teritoriale ce incalca toate normele dreptului international, integritatea si suveranitatea Ucrainei.

Nerecunoasterea frontierelor este inca un element inadmisibil in Secolul XXI, iar acest comportament de tip medival de care da dovada Rusia poate genera amenintari grave pe plan european si mondial, prin arbitrariul pe care unele state mai puternice din punct de vedere militar il pot institui asupra unor tari independente prin ocuparea acestora sau unor parti din acestea.

NATO este obligata sa raspunda celei mai periculoase agresiuni declansate de Moscova prin intarirea masurilor de securitate care sa duca la protejarea teritoriului si populatiilor din spatiul aliat. Alianta a dispus deja intarirea flancului estic, prin exercitii de amploare si deplasarea unor brigazi americane si aliate impreuna cu tehnica lor in Romania, Polonia si tarile baltice.

——————–

La bilantul pe 2014, ministrul Apărării Mircea Duşa a declarat că cele două comandamente NATO stabilite a fi înfiinţate în ţara noastră, în urma reuniunii miniştrilor Apărării de la Bruxelles, vor funcţiona în Bucureşti, urmând a fi operaţionale în 2016 şi 2018.

”Propunerile noastre au fost concretizate la începutul lunii februarie a acestui an, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării de la Bruxelles, unde s-a decis că Alianţa va avea, prin cele două comandamente multi-anuale, o prezenţă vizibile şi persistentă în România. Eu am considerat această realizare ca una foarte importantă, după intrarea noastră în NATO”, a mai afirmat ministrul Apărării.

Duşa a mai arătat că şi-a propus ca, într-o primă etapă, să se poată atinge starea operaţională a unităţilor, pentru integrarea forţelor NATO, până în luna iunie, iar până la Summit-ul din Polonia, din 2016, să fie realizată capacitatea operaţională completă.

Ministrul Apărării a mai afirmat că în ceea ce priveşte comandamanentul naţional de divizie, preconizează realizarea capacităţii operaţionale iniţiale până în 2016, iar cea completă, până în 2018.

”Vis-a-vis de locaţia celor două comandamente, pentru că este o întrebare care mi se pune de multe ori, cele două comandamente vor funcţiona în Bucureşti”, a anunţat Duşa.

12 COMMENTS

 1. Daca rusii au “comportament de tip medieval”, cum poate fi categorisite SUA, care au atacat Irakului sub motivatia ca Saddam ar detine arme de distrugere in masa, lucru recunoscut drept neadevarat chiar de George Bush (http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1255211-bush-recunoaste-irakul-nu-avea-arme-distrugere-masa.htm si http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1608724-irakul-nu-detinea-arme-distrugere-masa.htm), bineinteles ca dupa doborirea lui Saddam si instaurarea haosului in regiune. “Comportament de tip modern, civilizat, adecvat secolului XXI”? De ce ar mai avea credibilitate unii, care nu o data in istorie au aratat ca n-au dreptate sau ca mistifica realitatea? Si de ce altii n-ar mai avea deloc credibilitate?

  • Corect. Prin inlaturarea lui Saddam de la putere (si uciderea lui), s-a destabilizat grav acea zona. Aceeasi problema si in nordul Africii, vezi Egipt si Libia.

 2. Mă uit la poză şi mă bufneşte rîsul. Mai bine şi-ar rezolva problemele grave din zona americană decît să-şi bage coada în interiorul/securitatea altor ţări. Cînd ai pus materialul pentru comentarii, deja localizasem nemerniciile din zona lor. Ce să vezi, a apărut atacurile mafiote la NASA! Cred că sunt prea mulţi nemulţumiţi de politica americano-marile puteri plus mafioţii internaţionali, nu m-ar mira ca “pruna” să fie nimicit pînă la sfîrşitul mandatului, deja are 2 mandate murdare de sînge, mai vedem, nu?

 3. general “curat” (4 stele) al armatei (Air Force) US; ti se inmoaie genunchii numai cand citesti functiile detinute de acest om pe parcursul carierei – cam asta ar trebui sa arate CV-ul unui general cu 4 stele;
  numai la noi base a facut generali cu 4 stele pe banda rulanta toti oamenii lui de casa; ofiterii nostri de cariera adevarati nu vor putea raspunde niciodata (cel putin nu public) ce cred ei despre acest lucru insa uman vorbind ma gandesc cat de frustrant trebuie sa fie.
  Sper sincer ca Pres. Iohannis sa fie mai atent atunci cand deschide baierele pungii cu stele.

  • “Sper sincer ca Pres. Iohannis sa fie mai atent atunci cand deschide baierele pungii cu stele.”
   Serios? Uite ce făcea pe 6 martie:
   “Preşedintele Klaus Iohannis îşi schimbă consilierul pentru securitate naţională” – http://www.antena3.ro/politica/presedintele-klaus-iohannis-isi-schimba-consilierul-pentru-securitate-nationala-285925.html
   “Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de eliberare din funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională a lui Adrian-George Scutaru şi înlocuirea lui cu Ion Oprişor, care deţinea funcţia de consilier de stat la Secretariatul CSAT.”

   • @Madalin, ce treaba are faptul ca Scutaru s-a trezit ca ar avea ceva “problemute” cu inaintarea in grad fara discernamant a generalilor? Darnicia unora in a popula epoletii generalilor cu cat mai multe stele este una, numirile politice in functii politice este alta. Putem vorbi despre oportunitatea numirilor daca vrei dar asta este o alta discutie.
    Inainte de a te avanta intr-o polemica sterila, este correct sa te anunt ca sunt simpatizant PSD din ’90 incoace si am, zic eu, o buna intelegere a ceea ce se intampla in Romania. Asa ca daca vrei sa dai, da tare si cu argumente bune… altfel voi fi nevoit sa te incadrez in categoria geniilor.

 4. Eu am inteles ca presedintele Iohannis ar fi facut o greseala cand a afirmat ca Romania sprijina intrarea Ucrainei in NATO deoarece sunt tari ( printre care si Franta ) care nu sustin aceasta idee. S-a dezbatut aceasta problema la Romania TV.

 5. “Romania este in momentul de fata un element cheie pentru securitatea NATO, ca membru cu granita directa de sute de kilometri cu Ucraina, tara in care Federatia Rusa a declansat un razboi.”
  Serios? De aceea avem investitii americane la greu si regim fara vize pentru SUA, pentru ca suntem un partener foarte important?
  Am mai vorbit despre americani si modul lor de a se impune pe glob. Simpatizez poporul american fara de care lumea ar fi fost mai saraca dar nu agreez administratia si politica internationala americana. Nu vin nicaieri daca nu au interes iar atunci cand vin sa te pregatesti… Daca nu ar fi existat o alta superputere (Rusia), atunci am fi vazut adevarata fata a Americii. E valabil si invers dar vorbeam despre americani acum.

 6. Dintr- o data nu mai puteti de grija Ucrainei , care pana nu de mult ne arata degetul mijlociu de cate ori avea ocazia…Nu ma bucur de ceea ce se intampla acolo , dar acuma nici nu pot sa ma prefac ca ii iubesc mult. Asa ca , hai sa nu mai fim asa ipocriti.

 7. Ţara noastră este membră NATO, este membră UE, are un parteneriat stragic cu SUA, are un tratat bilateral de prietenie şi cooperare cu Ucraina, are un tratat bilateral de prietenie şi cooperare cu Rusia. Mă aşteptam la mai multă activitate diplomatică decât militară, mai ales după declaraţiile fostului presedinte. Activităţile militare oricum se desfăşoară, cu sau fără publicitate, dar activitatea diplomatică nu o văd şi este foarte importantă, mai ales în contextul în care două ţări cu care avem tratat de prietenie sunt în conflict.

Leave a Reply