Preşedintele francez François Hollande se va afla marţi în vizită de stat în România, cu trei zile înaintea unui summit european post-Brexit la Bratislava menit a da un nou suflu Uniunii Europene, zguduită de decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar, comentează luni AFP.

Relaţia dintre Franţa şi România, susţine Parisul, ilustrează ‘Europa pe care o dorim pentru mâine: o Europă a investiţiilor, o Europă a creşterii îndreptate spre tehnologiile viitorului, o Europă a securităţii’.

În ochii Franţei, România se distinge între celelalte ţări din Europa Centrală, cum ar fi Ungaria sau Slovacia, cărora şeful statului francez le-a reproşat deschis joia trecută, fără a le numi, că nu îşi asumă ‘responsabilitatea’ europeană. Şi asta chiar dacă, a spus el, UE şi-a deschis braţele ‘pentru a termina cu totalitarismul’ după prăbuşirea blocului sovietic, notează France Presse.

În schimb, Parisul a salutat ‘eforturile considerabile’ ale Bucureştiului pentru punerea în aplicare a PNR – schimbul de date privind pasagerii curselor aeriene în Europa, instrument în lupta împotriva terorismului -, pentru combaterea corupţiei şi crimei organizate sau pentru primirea de refugiaţi.

Ultima vizită de stat a unui preşedinte francez la Bucureşti a fost cea a lui François Mitterrand în 1991, reaminteşte AFP.

imageRelatiile romano-franceze, in special in plan economic, au fost marcate in ultimii 50 de ani de vizita marelui presedinte francez Charles de Gaulle, primit la Bucuresti cu mare fast de Nicolae Ceausescu. Atunci a fost inaugurata fabrica de automobile Dacia de la Pitesti, cu licente auto oferite de Renault.

ceausescu-et-charles-de-gaullePentru a simboliza dimensiunile ştiinţifică şi industrială a relaţiei franco-române, François Hollande va vizita marţi dimineaţă Laserul ELI-NP de la Măgurele, aflat în centrul unui program de cercetare european destinat dezvoltării celor mai puternice lasere din lume. Aplicaţiile vor fi multiple, de la tratarea cancerului la fizica materialelor, trecând prin retratarea deşeurilor nucleare.
În cursul după-amiezii de marţi, Hollande va inaugura fabrica Airbus Helicopters de la Braşov, de unde ‘primele elicoptere ar urma să iasă în 2018, cu condiţia să existe rapid o comandă semnificativă’, a precizat pentru AFP Serge Durand, director general al acestei filiale a grupului aeronautic european Airbus.

François Hollande va fi însoţit de circa 30 de directori de companii franceze, semn al intensităţii legăturilor economice cu România, unde constructorul de automobile Dacia, filială a Renault, generează singur aproape 3% din PIB, notează agenţia France Presse.

Însă această vizită va fi de asemenea ocazia de a confirma seria de evenimente culturale prevăzute pentru 2018, anul celebrării centenarului României moderne, o ţară marcată de o puternică tradiţie francofonă. Aproape 15% dintre români vorbesc limba lui Moliere, predată pe scară largă în şcolile din România, încheia agenţia franceză de presă.

7 COMMENTS

 1. “Parisul a salutat ‘eforturile considerabile’ ale Bucureştiului […] pentru primirea de refugiaţi.”
  .
  Stie ceva Parisu’ si noi n-am aflat? S-a angajat Johannis fata de co-nationala Merkel sa faca eforturi considerabile sa aduca migranti din Italia si Grecia? (Amenintandu-i “or la Romania or la deportare”, dupa cum i-a scapat odata lui Alistar la antena3, despre cum va proceda EU cu refuznicii.) Daca e pe-asa, nu cred ca Johannis va apuca terminarea mandatului.

  “Migrants with recognised refugee status are holidaying in the countries they supposedly “fled”, with their vacations funded by German taxpayers, the newspaper Welt am Sonntag has found. […] some recognised refugees are taking leisure trips to the very spots they claim their lives are in danger.” http://www.breitbart.com/london/2016/09/12/refugees-holiday-countries-fled/

 2. am retinut doar ca asa de puternica si speciala e legatura noastra cu franta incat presedintii lor ne viziteaza o data la 25 de ani 🙂

   • cam ce e gresit? n-au venit din 25 in 25 de ani sau? mi-am exprimat parerea mea. o relatie speciala pare franta-Germania, nu franta Romania. sa numaram vizitele franta-germania? ne incapatanam ca atunci cand ii asteptam pe americani sa credem ca avem o legatura speciala cu franta. Avem pe dracu. altfel se vizitau astia non-stop. sau macar vorbeau pe la Bruxelles pe unde se intalneau la poze, nu se evitau cum a facut Szarkozi cu basescu sau toti francofilii cu Iohannis. Da asa ne place noua sa ne credem speciali. de-asta nici nu facem nimic

    • PS: asa de des au venit presedintii Frantei la noi in tara incat din ultimii 50 de ani avem doar poze alb negru cu ei! :)) hai domne de ce sa ne mai mintim?!…:)

Leave a Reply