Un element esential in povestea rapirii cetateanului roman Iulian Ghergut in Burkina Faso este cel al responsabilitatii angajatorului. Sute de romani lucreaza in Africa, in tari periculoase, pentru care autoritatile romane si cele europene au lansat nenumarate avertismente. Dar tentatia banului e mai puternica decat amenintarea asupra vietii.
Mina la care lucra cetateanul roman este exploatata de cetateanul australian de origine romana Frank Timis. Un miliardar foarte controversat, aflat la inceputul anilor 2000 si intr-o relatie de sponsor-colaborator al serviciilor secrete romanesti.
Frank Timis e unul dintre cei ce are puternice interese si la exploatarea de aur de la Rosia Montana. Jocurile si presiunile acestuia prin firmele detinute au adus o tensiune uriasa in viata politica si sociala romaneasca.
Intrebarea pe care o pun eu azi e urmatoarea : angajatorul miliardar Frank Timis ramane cu banii in povestea din Burkina Faso si statul roman cu responsabilitatea unei rapiri a cetateanului roman?
Este injust ca atunci cand ai o companie privata si esti un om potent dpdv financiar, iar un angajat roman al tau este rapit de jihadisti, singurul asupra caruia se indreapta intrebarile si asteptarile acestei crize sa fie statul roman.
Cetateanul rapit nu a fost trimis de statul roman acolo. Este o relatie pur privata. Nu-i mai putin adevarat ca in orice situatie dificila se afla un cetatean al sau, Romania este obligata sa faca tot ce-i sta in putinta pentru salvarea persoanei respective.
Dar Frank Timis, cu relatiile sale si banii sai, nu este responsabil pentru angajatul rapit? Nu cumva responsabilitatea este in primul rand a sa? Cand bate palma cu toti presedintii, prim ministri si ministri africani sa exploateze mine de uraniu ce aduc profituri imense, Frank Timis nu isi asuma si protectia vietii angajatilor sai?
http://www.newstimeafrica.com/archives/33231
El si toti directorii firmelor sale stiu bine in ce mediu fac exploatarile : state unde loviturile de stat sunt pe banda rulanta, unde activitatile criminale au o forma de organizare aproape de perfectiune, unde jihadistii islamici s-au extins periculos de mult.
Asadar, Frank Timis e cu miliardele si statul roman cu celula de criza, cheltuiala si stresul efortului de eliberare a romanului?
Exista o polita de asigurare consistenta, cu mentionarea pericolelor la adresa vietii specifice tarii in care lucra Iulian Ghergut? A fost ea activata, valorificata? Ce fel de asigurari contractuale a oferit firma lui Frank Timis angajatilor sai din acest punct de vedere?
O spun raspicat : Frank Timis este primul responsabil de rapirea angajatului sau intr-un mediu in care securitatea trebuia sa fie deplina, iar cheltuiala pentru protectia angajatilor pe masura pericolelor din Burkina Faso.
PS : In tineretea sa informativa, actualul sef interimar al SIE, generalul Silviu Predoiu a lucrat pe spatiul african. N-ar fi cazut ca baietii astia sprijiniti de serviciile romanesti sa patrunda in Africa sa fie scuturati un pic in legatura cu responsabilitatea fata de angajatii romani?! Pentru ca intr-un moment de criza ca acesta, toti ochii sunt atintiti asupra centralei spionajului cu obsedanta intrebare : “Da’ SIE ce face pentru rezolvarea crizei?”