Un element esential in povestea rapirii cetateanului roman Iulian Ghergut in Burkina Faso este cel al responsabilitatii angajatorului. Sute de romani lucreaza in Africa, in tari periculoase, pentru care autoritatile romane si cele europene au lansat nenumarate avertismente. Dar tentatia banului e mai puternica decat amenintarea asupra vietii.

Mina la care lucra cetateanul roman este exploatata de cetateanul australian de origine romana Frank Timis. Un miliardar foarte controversat, aflat la inceputul anilor 2000 si intr-o relatie de sponsor-colaborator al serviciilor secrete romanesti.

Frank-Timis-with-President-Ouattarra-of-Ivory-CoastFrank Timis e unul dintre cei ce are puternice interese si la exploatarea de aur de la Rosia Montana. Jocurile si presiunile acestuia prin firmele detinute au adus o tensiune uriasa in viata politica si sociala romaneasca.

Intrebarea pe care o pun eu azi e urmatoarea : angajatorul miliardar Frank Timis ramane cu banii in povestea din Burkina Faso si statul roman cu responsabilitatea unei rapiri a cetateanului roman?

TimisAfrica_1533163cEste injust ca atunci cand ai o companie privata si esti un om potent dpdv financiar, iar un angajat roman al tau este rapit de jihadisti, singurul asupra caruia se indreapta intrebarile si asteptarile acestei crize sa fie statul roman.

http://www.antena3.ro/economic/biz-news/ce-salariu-a-luat-in-2011-cel-mai-bogat-roman-tine-in-mana-12-8-miliarde-de-tone-de-minereu-de-fier-179710.html

Cetateanul rapit nu a fost trimis de statul roman acolo. Este o relatie pur privata. Nu-i mai putin adevarat ca in orice situatie dificila se afla un cetatean al sau, Romania este obligata sa faca tot ce-i sta in putinta pentru salvarea persoanei respective.

http://www.mae.ro/node/32112

Dar Frank Timis, cu relatiile sale si banii sai, nu este responsabil pentru angajatul rapit? Nu cumva responsabilitatea este in primul rand a sa? Cand bate palma cu toti presedintii, prim ministri si ministri africani sa exploateze mine de uraniu ce aduc profituri imense, Frank Timis nu isi asuma si protectia vietii angajatilor sai?

http://www.newstimeafrica.com/archives/33231

El si toti directorii firmelor sale stiu bine in ce mediu fac exploatarile : state unde loviturile de stat sunt pe banda rulanta, unde activitatile criminale au o forma de organizare aproape de perfectiune, unde jihadistii islamici s-au extins periculos de mult.

Frank-Timis-with-President-Ouattarra-of-Ivory-CoastAsadar, Frank Timis e cu miliardele si statul roman cu celula de criza, cheltuiala si stresul efortului de eliberare a romanului?

Exista o polita de asigurare consistenta, cu mentionarea pericolelor la adresa vietii specifice tarii in care lucra Iulian Ghergut? A fost ea activata, valorificata? Ce fel de asigurari contractuale a oferit firma lui Frank Timis angajatilor sai din acest punct de vedere?

O spun raspicat : Frank Timis este primul responsabil de rapirea angajatului sau intr-un mediu in care securitatea trebuia sa fie deplina, iar cheltuiala pentru protectia angajatilor pe masura pericolelor din Burkina Faso.

PS : In tineretea sa informativa, actualul sef interimar al SIE, generalul Silviu Predoiu a lucrat pe spatiul african. N-ar fi cazut ca baietii astia sprijiniti de serviciile romanesti sa patrunda in Africa sa fie scuturati un pic in legatura cu responsabilitatea fata de angajatii romani?! Pentru ca intr-un moment de criza ca acesta, toti ochii sunt atintiti asupra centralei spionajului cu obsedanta intrebare : “Da’ SIE ce face pentru rezolvarea crizei?” 

 

12 COMMENTS

 1. Abia acum ai pus punctul pe ‘I’ . Acest Frank Timiş e unicul care trebuie să răspundă de viaţa celor care lucrează în acea zonă periculoasă! Doar el şi compania lui pe care o conduce trebuie obligatoriu să răspundă pentru orice incident cînd e vorba de angajaţii lui la locul de muncă!

 2. Păi…așa-i în România!Vin alții să pape tot ce-i mai bun de la noi pentru că noi suntem prea leneși să păpăm.Vorba lui Petre Țuțea: Neam de idioți!

 3. Asa este D-le Tudor, ar trebui ca autoritatle romanesti sa-i oblige prin lege pe acesti oameni de afaceri care angajeaza cetateni romani sa se implice in securitatea in munca si in siguranta si libertatea lor,indiferent de tara unde isi are afacerea.

 4. fiecare roman angajat in mod particular, la o firma particulara, care nu are legatura cu statul roman, este in responsabilitatea angajatorului, de la salarizare la siguranta. faptul ca e bagat in fata statul roman tine si de mentalitatea si optiunilepolitice ale reprezentantilor mass media. si statul roman trebuie sa faca tot ce depinde el el pentru ca respectivul e cetatean roman dar responsabilitatea principala revine angajatorului. asa ar trebui sa fie in cazul tuturor roamnilor care au plecat sa lucreze afara pentru un trai mai bun al lor si al familiilor lor. ei platesc taxe si impozite in tara unde s-au angajat si nu statului roman si de aceea ar trebui sa existe o discutie serioasa pe tema drepturilor acestor cetateni romani in secial cele electorale, dar care nu prea mai au treaba cu statul roman decat in vacante cand se intorc la familiile lor pentru as etala o eventuala buna stare, sa le arate prietenilor si vecinilor ce tari sunt ei si ce bine o duc afara.

  • Cand pleci in diferite zone ale lumii,te informezi pe site la MAE,sectiunea alerta de calatorie/sfaturi de calatorie,asa e in toata lumea EDUCATA.

   • tu crezi ca vreun roman dornic sa castige bani se mai informeaza de pericole. teoretic, cand pleci intr-o alta tara ar trebui sa anunti ambasada, consulatul de prezenta ta si de program, sa te informeze de acolo cam ce se intampla in tara respectiva. tu sau alti romani pusi in situatia asta ati facut asa ceva? ai fi surprinsa sa afli cati romani sunt in zzonele de razboi. mai afli de ei cand e groasa rau si se cere ajutorul statului roman pentru evacuare din zona respectiva. in rest nu prea afli nimic

 5. Da chiar asa,cetateanul roman a intrebat statul unde se angajeaza,mai ales stiind faptul ca este in pericol in acea zona,iar avem rapiri,sa raspunda angajatorul frank timis,ca pentru el presta servicii,nu pentru tara? !!!

 6. Da, chiar asa cetateanul roman a intrebat statul roman unde lucreaza,mai ales cunoscand faptul,ca acea zona este una periculoasa,si stia la ce se expune,iar avem rapiri?? sa raspunda angajatorul frank timis,ca lui ii facea servicii,nu statului roman, si mai are si cetatenie franceza!!!

Leave a Reply