Franţa intenţionează să introducă o lege care să permită înăsprirea sancţiunilor împotriva protestelor nedeclarate ca răspuns la demonstraţiile violente ale “vestelor galbene”, a declarat luni primul ministru Edouard Philippe, relatează Reuters.

El a vorbit după ce protestatarii au incendait motociclete şi au aprins baricade pe bulevardul Saint-Germain, sâmbătă la Paris, subliniind cum protestele împotriva costurilor ridicate ale nivelului de trai şi împotriva preşedintelui Emmanuel Macron au devenit violente.

“Trebuie să păstrăm dreptul de a protesta în Franţa şi trebuie să-i sancţionăm pe cei care încalcă legea”, a declarat Philippe pentru televiziunea TF1, citata de Mediafax.

“Acesta este motivul pentru care guvernul pledează în favoarea actualizării legii pentru a-i sancţiona pe cei care nu respectă această obligaţie de a declara protestele, pe cei care iau parte la protestele neautorizate, pe cei care vin la proteste cu cagule pe faţă”, a spus Philippe.

El a spus că guvernul ar putea modela noua lege privind legislaţia existentă împotriva huliganilor din fotbal, prin care persoanele acestea să poată fi interzise pe stadioane. Acesta ar putea fi introdus în februarie, a spus el.

Philippe a mai spus că cei care au adus perturbări şi distrugeri în Paris şi în alte oraşe mari în care magazinele au fost jefuite şi băncile vandalizate, vor fi nevoiţi să plătească pentru pagubele pe care le provoacă.

Cele mai recente proteste ale “vestelor galbene” au început paşnic, dar au degenerat sâmbătă după-amiază, în timp ce protestatarii au aruncat cu pietre în forţele de ordine blocând podurile peste Sena.

Iata si opinia ministrului de interne francez :

Ministrul francez de interne Christophe Castaner a afirmat luni că guvernul vrea să răspundă cu ”ultra-fermitate” la ”ultra-violenţă”, în timp ce executivul de la Paris este aşteptat să anunţe noi măsuri ”de ordine publică”, după o nouă serie de violenţe în cursul celui de-al optulea weekend de proteste ale ”vestelor galbene”, relatează AFP.

”La ultra-violenţă vom opune ultra-fermitate”, a declarat Castaner în cursul unui mesaj către forţele de ordine la Paris.

Si a purtatorului de cuvant al Guvernului Frantei :

Un fost boxeur, care a atacat 2 jandarmi la manifestatiile din weekend de la Paris, s-a predat Politiei. El este retinut :

4 COMMENTS

 1. Foarte, Foarte bine fac E.P.H. si Castaner : nu de alta dar avem si noi astfel oportunitatea de a justifica si legitima masacrarea protestatarilor ca daca o face Franta, sa ne apropiem si noi , civilizati, de cutumele tarilor vestice foarte civilizate.
  La fel se exprima cu anticipatie si mr Dragnea la ultimul CEX.
  Problema este ca si in conditiile unui protest autorizat si declarat apriori pasnic , situatia poate scapa foarte usor de sub control: e stiut ca va fi mereu unul sau mai multi suparati, mai agresivi ce vor actiona in “asentimentul” multora tacuti , linistiti si declarati pasnici.
  Si atunci ce facem??? Protestatarii vor iesi aplaudand si trimitind ” bisou-bisou” adica pupici guvernantilor pe care sunt suparati!?
  La noi cred ca va fi satisfacut in plus si apetitul robust al unora din fortele de ordine de a lovi…apriori .
  Daca permiti si infiltrarea batausilor de profesie , bine veniti in aceste ocazii, tolerati chiar, vom fi toti OK.
  La 1789 protestatarii or fi cerut voie lui Louis XVI si Maria Antoinette sa ia cu asalt Bastilia?
  Nu sunt un creier soversiv dar nu suport prostioare de adormit copilasi , cred ca nu se poate fura un Parlament sau un Palat al guvernarii pentru un simplu motiv: sunt ale tuturor , sunt ale poporului care exprima si legitimeaza ” tirania” unora ce vor tara inapoi.

 2. Au ajuns la aceleasi concluzii cand veneau si ne dadeau lectii noua!S-au spus multe pe tema asta,le-am vazut cu totii,concluzia e nimeni nu e mai presus de lege,ai legi functionezi in ele,n-ai fa-le!Nu veni sa faci pe ultra-democratul cand tu stai pe butoiul de dinamita,gunoiul ascuns sub covor da pe afara,e valabil pentru toti cei care fac acelasi lucru,austriacul lu’peste care imediat da taxe si taie alocatii functie de rasa,neamtului ii cam scartaie economia,angelica cautandu-si valizele de pe acum!Asa ca mai usor cu datul lectii altora!Jandarmeria Romana si Politia au actionat la noi legal cu metode si dispozitive folosite peste tot in lume,n-au inventat apa calda!Asa ca nu mor cai cand vor cainii,articole abjecte platite prin presa internationala,neasumate sau asumate de un pilifrici necunoscut!Nu-i bai,caiini latra ursul trece si efectul e pipi de cuc pentru ca ii acopera evenimentele din propriile lor ograzi!

  • Baieti imbracati in negru si cu “cagula” se numesc BLACK BLOCK. Agitatori de orice provenienta nelipsiti la astfel de evenimente. Foarte bine antrenati , pregatiti in tabere de antrenament, nu se stie unde, nu se stie de cine trimisi.
   In 2001 la ultimul epic protest no global de la Genova, au distrus tot ce se putea distruge; cind isi incheie misiunea, in 2 secunde dispare echipamentul de black block astfel ca nimeni nu-i poate identifica. Cel putin pina acum nu ne-a fost prezentat, retinut sau arestat niciunul.

Leave a Reply