Anca Jurma a explicat, intr-un comunicat de presa, motivele care au determinat-o sa nu mai accepte prelungirea mandatului de interimar la sefia DNA. Magistratul s-a referit la aparitia in spatiul public a inregistrarii unei discutii cu procurorul Florentina Mirica, mentionand ca nu s-a solidarizat cu abuzuri in îndeplinirea actului de justitie.

“Astăzi este ultima zi a mandatului de 6 luni pentru care am fost delegată în funcția de procuror șef al DNA. Am acceptat cu greu această funcție interimară, la solicitarea conducerii Ministerului Public, într-un moment în care DNA se afla într-o situație dificilă. Urma ca în scurt timp să aibă loc o procedură de desemnare a procurorului șef numit, cu un mandat de trei ani. Din rațiuni care nu au depins de mine, aceasta perioadă s-a prelungit până după încheierea celor 6 luni. 

În această perioadă mi-am propus să fac tot ce depinde de mine pentru ca DNA să funcționeze bine, în ciuda climatului ostil la care instituția a trebuit să facă față. Am încercat să asigur o perioadă de echilibru și de normalitate, folosind metode democratice de conducere. 

Primul meu obiectiv a fost acela de a face în așa fel încât, din punctul de vedere al funcționării și al organizării interne a DNA, să rezolvăm împreună toate problemele pentru a putea să ne desfășurăm activitatea în condiții bune, conform competențelor legale și puterilor noastre și în limitele resurselor de care dispuneam.

Un obiectiv și mai important a fost acela de a mă asigura, atât cât puteam și cât depindea de mine conform atribuțiilor legale, că dosarele trimise în judecată de DNA privesc fapte penale susținute temeinic de probe și că anchetele respectă normele legale și drepturile fundamentale ale cetățenilor. 

Încă din prima zi a mandatului interimar am subliniat că DNA nu are ținte, ci are o competență prevăzută de lege, pe care trebuie să și-o îndeplinească, și anume aceea de a combate corupția la nivel înalt prin mijloace prevăzute de legea penală. Mai mult, am considerat că atâta timp cât există corupție în România, procurorii DNA trebuie să aibă posibilitatea, atât legală cât și de fapt, să instrumenteze dosare, corect și profesionist și fără să fie intimidați. 

M-am solidarizat și mă voi solidariza întotdeauna cu foarte mulți colegi care, cu eforturi deosebite, cu onestitate, cu sacrificii personale și făcând față oricăror presiuni, au reușit să probeze fapte grave de corupție, indiferent de rangul sau notorietatea persoanelor implicate, și să aducă înapoi averi furate, să recupereze pagube produse bugetului statului. Datorită lor, sunt mulți oameni în România care sunt convinși că se poate face dreptate, că funcția sau averea cuiva nu sunt suficiente ca să îl protejeze în fața legii, dacă a încălcat-o, și că nu vom lăsa corupția să prolifereze la infinit. 

Nu m-am solidarizat și nu mă voi solidariza cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiție, indiferent de către cine s-ar comite. Aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancționate. Cred într-o justiție cu mâinile curate. 

Nu mă solidarizez însă nici cu maniera în care unii procurori au înțeles să își exprime nemulțumiri profesionale sau personale folosind metode ascunse, nelegale și nedeontologice, nedemne de un magistrat. Cred că s-a ajuns prea departe și cred că a venit momentul ca aceste practici să înceteze. 

În perioada Sărbătorilor am avut timp să mă gândesc și am ajuns la concluzia că mi-am făcut datoria cum am știut mai bine, cu totală bună credință, echilibru și preocupare pentru bunul mers al instituției, dar că mandatul meu interimar trebuie să se încheie aici. Evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust și denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluții, legale și corecte, pentru mai buna desfășurare a activității instituției, m-au determinat să apreciez că nu mai am condițiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcție conform viziunii și obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o. 

Le mulțumesc tuturor colegilor care au avut încredere în mine și care m-au sprijinit până în ultima zi. Îmi exprim speranța că această perioadă de provizorat se va încheia cu numirea unui procuror șef dedicat actului de justiție corect și profesionist, a unui procuror independent și integru, care să dorească să continue eforturile depuse de DNA pentru combaterea corupției la nivel înalt și mediu și căruia să i se dea șansa și mijloacele pentru a reuși”, a transmis Anca Jurma, citata de stiripesurse.ro

12 COMMENTS

 1. nu sunt adepta măsurilor radicale dar cred că DNA trebuie desfințată.
  nimeni nu mai poate reforma o instituție populată cu procurori care au adoptat ani la rând un comportament abuziv față de persoanele care făceau obiectul unor cercetări penale. / mizeria din DNA nu mai poate fi mușamalizată.

  • DNAul trebuie desfiintat. Procurorii abuzivi trimisi in judecata iar ceilalti distribuiti la Parchete.

   DNA s-a dovedit o structura supra-statala care controla prin dosare politicul, mediul de afaceri si in general pe cine dorea muschiul lor. Erau deasupra legii pentru ca alcatuiau/alcatuiesc impreuna cu SRi o putere oculta, numita stat paralel. Statul paralel este o structura de putere care nu se supune legiilor tarii democratice si constitutiei. Acest stat paralel are si o imensa structura de propaganda.

   La noi statul paralel este alcatuit din SRI-procurori sustinut de UE. Pe ce ma bazez? pe faptul ca UEul n-a condamnat Prococoalele secrete parchete-SRi, protocoale ilegale si infioratoare pentru orice stat democratic normal. Si ma mai bazez pe faptul ca UEul ataca nonstop guvernul Romaniei rezultat in urma unor alegeri libere, democrate, jignind de fapt poporul roman care a dat acest guvern. Exponentul statului paralel e presedintele Iohanis care refuza incalcand ca si procurorii legea, sa isi indeplineasca atributiile Constitutionale.

   Parlamentul Romaniei trebuie sa sanctioneze acest presedinte prin suspendare, dar PSDul ce detine majoritatea parlamentara se tem, invocand stupid campania electorala. Nu poti sa incalci legea nicaieri nici in campanie electorala nici in afara ei. Asta dovedeste ca statul paralel e inca puternic in Romania.

 2. Sunt foarte curios cand se va termina odata cu “republica procurorilor”. Daca dna s-a compromis si trece printr-o “perioada grea” si “climat ostil” totul se datoareaza celor din interiorul institutiei si actiunilor ilegale a acestora, care trebuie aspru sanctionati pentru destinele distruse.
  Institutia s-a compromis iremediabil, iar singura solutie este desfiintarea acesteia.

 3. Sa vina un procuror independent… pai cum
  Dna Jurma, nu erati toti independenti? Acu ne rugam sa fie independent macar ala de-o sa vina? Bun asa…

  • cred ca in fruntea DNA trebuie numit un judecator care stie sa respecte inainte de toate drepturile omului.
   modul de actiune a procurorilor ne arata ca anchetele penale nu au ca punct de plecare respectarea drepturilor omului. / sa nu ne mai miram de ce Romania este tara cu cele mai multe condamnari la CEDO.

 4. Musuroiul a inceput sa erupa acum cand toate facaturile li s-au intors in fata!Cei cativa care si-au facut treaba au fost inghititi de paraditori si concluzia e faliment total!40 % achtari spune enorm de mult!Procurori pompati cu bani grei care au readus tortura psihica stalinista,ar fi fost culmea si fizica,in procesul de investigatie,au functionat in grupuri bine dirijate,pe sistemul inhata-l a facut el ceva!Li se darama sandramaua de sub fund in lupta lor cu coruptii,prostie,incompetenta,slugarnicie,polite,interese politice,santaj,sa mai spun?!Aud acum ca kovesi,slujirea adulata de prosti,se duce la CEDO sa se planga de o revocare!Cat de prost poti sa fii!Astia au fost slugi si nici acum nu inteleg,cum functioneaza legea,ca vremea lor a apus,rahatul produs a iesit la suprafata,ca pana n-avem legea raspunderii magistratilor nu vad cum sa plateasca celor ce le-au produs atata suferinta!La Oradea a fost dezastru,dna Secara m-a impresionat si atatea cazuri achitate acum,ani de umilinte si tragedii indurate!Dementa asta trebuie sa inceteze,nu asa se lupta cu coruptia,cu un lazar senil si complet deraiat pe care-l tii in brate iohannis ca ti-a acoperit infractiunile,cu astia,coruptii ancheteaza coruptii?!Si tot o dam in legile justitiei si-n statul de drept!Mizerabil!

 5. D na K.face plangere la CEDO ?
  Sa intelegem din comunicatul Parchetului ICCJ ( pe persoana fizica) ca dumneaei nu are o cale de atac impotriva Deciziilor CCR ?
  Hai ca e…tare ! Inseamna ca n a citit Constitutia…

 6. Ilegalitati? Jaf la drumul mare!!! Societatea s-a impartit in hoti si fraieri. Hoti protejati de lege.

 7. Ratiunea infiintarii acestei directii a fost cu totul alta :combaterea marii coruptii. Incet, incet a fost folosita ca politie politica si ,,populata” cu procurori slab pregatiti, diabolici, fara mama, fara tata, cum spune romanul. Si cum romanul, in general, cand se vede intr-o functie, se comporta ca pe mosia personala au aparut aceste abuzuri. ,,Profesionalismul” lor se vede de la o posta. Cum li s-a luat jucaria, interceptarile facute de SRI, cum au aparut achitarile pe banda rulanta. In 2018, chiar ei o spun, procentul de achitari a fost de 40% ??!! Concluzia : directia desfiintata si constituirea unei sectii in cadrul Parchetului General, in paralel cu eliminarea deandata a procurorilor abuzivi si slab pregatiti profesional. Vor tipa multi, mai ales adeptii catuselor si puscariilor, dar alta solutie nu exista. Sustinatorul lor, Iohannis, trebuie suspendat cu orice risc.
  Ce sa ne mai miram : coalitia PSD-ALDE este moale, Augustin Lazar nu se da plecat, Cristina Tarcea nu-si da demisia si tot asa….

 8. Culmea neobrazarii, zeita Kovesi, a depus plangere la CEDO. ” … doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de măsuri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere …” . Impertinenta n-are limite. Asemenea oameni n-au ce cauta in societatea romaneasca, cu atat mai mult in functii de conducere, de decizie.

Leave a Reply