Semnalele trase de Franta si Germania in cadrul conferintei de securitate de la Munchen denota o alienare a preabinelui si un demers extrem de periculos pentru viitorul securitatii si apararii continentale. De 70 de ani, NATO reprezinta singura ancora solida de securitate si cea mai de succes alianta politico-militara din istorie. Daca Germania si Franta lanseaza astfel de provocari, viitorul se anunta foarte complicat. Fara SUA, continentul european va fi rapid supus unor vulnerabilitati imense. Cine uita istoria e condamnat sa o repete !

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să fie capabile să răspundă singure ameninţărilor de securitate, mai ales în contextul în care Statele Unite vor să fie tot mai puţin implicate în apărarea Europei, au declarat, vineri, miniştrii de Apărare ai Franţei şi Germaniei, relatează France 24.

”În momentele în care suntem ameninţaţi în vecinătatea noastră trebuie să fim capabili să răspundem, chiar şi atunci când Statele Unite sau NATO vor să fie mai puţin implicate”, a declarat Florence Parly, ministrul francez al Apărării, în cadrul unui discurs susţinut la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

”Pentru a ajunge la acest obiectiv, avem nevoie de autonomie strategică”, a declarat ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen.

În luna decembrie 2017, liderii ţărilor Uniunii Europene, cu excepţia Danemarcei, Maltei şi Marii Britanii, au aprobat planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), un proiect prin care sunt intensificate activităţile de cooperare militară.PESCO are obiectivul integrării comandamentelor, entităţilor din industria militară şi structurilor operaţionale a 25 de state membre ale Uniunii Europene. Liderii europeni au subliniat că rolul acestui proiect este acela de a completa şi nu de a concura cu NATO. În acest context, Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a atras atenţia că PESCO nu trebuie să submineze Alianţa Nord-Atlantică.

Cu toate acestea, ministrul francez al Apărării a declarat că statele membre UE trebuie să fie pregătite să acţioneze şi fără sprijinul Statelor Unite.

”Trebuie să uităm de îngrijorările celor care spun că trebuie să alegem între UE şi NATO. Este o dezbatere falsă”, a declarat Parly.

Consolidarea autonomiei militare europene este compatibilă cu obiectivele NATO, a declarat von der Leyen, adăugând că scopul UE este să continue cooperarea trans-atlantică, scrie Mediafax.

Iata si declaratiile de presa ale Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg :

Aici speech-ul lui Stoltenberg la Munchen :

15 COMMENTS

 1. Am citit in pe surse.ro un articol in care Germania garanta ca Romania a va recunoaste Kosovo ca stat! Deja se vad semnele manevrelor prin manipulare si ceea ce va urma. Aseara am trait toti interesul descifrat pas cu pas fata de Romania si fata de cetatenii romani din Romania! Mostra perfecta!

  • Oooops…
   Aveti deci incredere in Uniunea Sovietica Europeana condusa de Merkel …
   Slaviti NATO si presedintele Trump care oricand ne pot lasa balta…ca la Ialta.

   Pentu Mr.Trump n-au mai contat militarii romani cazuti sau deveniti invalizi in Iraq si Afganistan pentru o cauza care era a Americii. Acum domnul Trump vrea bani multi bani pentru orice armamnet aflat in Romania.
   Exista cersatori la colt de strada pasivi si exista cerseatori exterm de agresivi care iti baga mana in buzunar cu forta. Ii ador pe cei din urma !!

   Iata cum se pot schimba lucrurile si Romania ramane singura fara aliati.
   De ani de zile guvernantii coabitaci cu vizune de barmani furaciosi nu sunt in stare sa intre in Grupul de la Visegrad. Nooo …pentru ca noi avem vocatia pupam in dos numai pe cei mai mari stapani si nu sa stabilim relatii egale sau demne cu parteneri medii sau mic.
   Nuuuu ….noi suntem niste pupaciosi in dos aroganti si ne place sa fim sclavi numai la cei mai mari.

 2. Mai cititi si va documentati sa vedeti ce vrea si sustine wolfam ala. De ceva timp lung eu spun:” ce-ati semnat si ce faceti cu tara si natiunea asta,politicienilor perindati de aproape 30 ani in functii?! Deja se vad semnele clare si coerente direct din gurile celor straini. Personal nu cred ca aia mint,deoarece se vad actiunile la nivelul tarii.

 3. Nu as fi foarte alarmat (alarmist) de toata desfasurarea evenimentelor din ultima vreme la nivel de OTAN si a statelor membre UE. Cauzele, desfasurarea si in sfarsit concluziile si actiunile viitoare isi au originea in modul de actiune si strategia actuala a SUA, sub noul presedinte si nu numai.
  In calitatea Dvs. de analist politic si militar ar trebui sa explicati sa dezvoltati toate dedesubturile a ceea ce traim astazi.

  • Deci se schimba presedintele in America, vine un clovn, un sorosits sau un diliu si noi ramanem cu ochii in soare pentru ca nu avem alti aliati ca Polonia, Cehia, Slovacia

 4. Daca dvs. NU VRETI sa vedeti ceva, nu inseamna ca acel ceva nu exista! Si iata despre ce e vorba:
  De ceva timp incoace, granitele NATO se deplaseaza tot mai fatis si amenintator catre Rusia, si asta prin decizia unilaterala a americanilor, care se considera STAPINII LUMII. Usor – usor, “multumita” acestora, caracterul statuat strict defensiv al Aliantei, devine, FARA CONSULTAREA SI ACCEPTUL FRANTEI SI GERMANIEI, UNUL OFENSIV. Pe scurt, americanii vor sa-si rezolve problema lor proprie cu Rusia (dar cine n-ar saliva la bogatiile fabuloase ale Rusiei?) cu ajutorul si implicarea marilor puteri ale Europei, dar fara sa le intrebe daca sint de acord, ci punindu-le in fata faptului implinit.
  Asa ca reactia acestora este una fireasca, chiar daca usor tardiva.
  Nu ca marile puteri ale Europei n-ar pofti, si ele, la resursele Rusiei, numai ca ele vizeaza modalitati mai civilizate, daca vreti mai “europene” de a ajunge la ele, in timp ce americanii aplica singurul principiu la care au apelat de foarte multa vreme incoace: “Avem o armata! Ce putem face noi cu ea?” Exista deja o foarte lunga lista de tari care au suferit de pe urma acestui principiu, nu e cazul sa reiau.
  Cauzele acestei situatii sint profunde si ar necesita o analiza extrem de ampla si specializata (v. marile concerne din industria de armament, care inghit sume astronomice de la buget, dupa care America incearca sa recupereze, macar partial, cumva, aceste sume), analiza pe care evident nu ma astept s-o faceti dvs, din motivele binecunoscute, Iar eu n-am competenta sa o fac, din lipsa lecturilor 🙂
  Totusi, eu, care iubesc America, am incredere ca partea ei sanatoasa si profunda va triumfa, pina la urma!

 5. Off Topic, sau poate nu chiar…..?
  Active News a publicat un articol.
  Observ ca altii din media nu s-a “obosit” sa il publice- probabil de frica? sau pentru ca nu cumva sa creasca sentimentul anti-american si mai mult decat e acum! Gresit din partea presei -aia care se vrea corecta! Acest articol jigneste la modul cat se poate de MITOCAN!!!! 3 popoare, 3 tari: noi, Rusia, Italia.
  https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj41Mvo2q3ZAhUHbFAKHdFOAqIQqUMIQDAH&url=https%3A%2F%2Fwww.activenews.ro%2Fexterne%2FPoporul-roman-jignit-grosolan-de-doi-oficiali-ai-FBI-%25E2%2580%259EToti-sunt-slinosi…Sunt-un-amestec-intre-necinstea-ruseasca-si-atitudinea-%25E2%2580%259Emi-se-cuvine-a-italienilor.-Yuck-.-Peste-25-de-%25E2%2580%259Eromani-slinosi-au-murit-pentru-SUA-in-Irak-si-Afganistan-149334&usg=AOvVaw3iMWdt6XdFRVJxV6RaiFL9

  oficiali ai FBI: „Toți sunt slinoși…Sunt un amestec între necinstea rusească și atitudinea „mi se cuvine” a italienilor. Yuck!”.

  Peste 25 de „români slinoși” au murit pentru SUA în Irak și Afganistan

  Oricum comentariile la acest articol – adresate oficialilor FBI, niste forme de viata….. nevertebrate…. vb. lui Mircea, sunt exact ceea ce merita : la Yuck -ul lor, raspunsul :Suck it!-pe romaneste, verbul a SUGE in toate formele sale “plastice-mioritice”. hahaha
  De obicei nu reproduc sau ma exprim vulgar, insa cand vezi /citesti jignirile unui labagist si unei tarfe, culmea! care mai sunt URMASI ai hotilor si puscariasilor, scursuri ale Europei, care au parasit Europa fugind in America ca sa scape de pedepse-puscarie , deci ASTIA?????? isi permit sa jigneasca 3 popoare?- tari precum Romania, Italia, Rusia? atunci trebuie replicat EXACT ASA!. Imi inchipui Italienii ce injuraturi colorate hahahha le-au adresat astora 2. Italia, vaiiii, vaiii la fel : aliatul, partenerul strategic si de nadejde al Americii wow! ca sa vezi! imi imaginez italienii ce zoaie le-au turnat astora in cap cand au citit inregistrarile astea HAHAHA!, ohhhhhhh, daaaa, si ma bucur mult fiindca le MERITA din plin!.
  Asadar le spun si eu celor 2 neterminati, oficiali FBI ca inaintasii nostri Burebista, Decebal dar si Traian, plus M. Viteazu, plus V. Tepes….. toti inaintasii nostri ….alaturi de toti romanii ,le transmit astora mesajul clar: sa le-o SUGA! haha!

  “Afirmațiile despre români ale celor doi oficiali americani sunt cu atât mai grave cu cât autoritățile române au recunoscut de mai multe ori că organele judiciare din România au colaborat cu omologii lor din Statele Unite, inclusiv FBI. ”
  FBI are un sediu la DNA? parca asa se zicea/zvonea prin targ- poate le transmite Kovesi personal celor 2 mesajul principal al romanilor ref. la afirmatiile nevertebratilor celor 2- cele doua cuv.! este cat se poate de scurt si explicit! hahahahaaaaa

 6. Da, pai sa nu ne mai permitem sa gandim fara SUA, ce dreaq…
  Nici nu ma gandeam sa reactionezi/executi altfel 🙂

 7. Germania se comporta schizofrenic — boala lunga — ia privitzi pe cine au lasat in tara ca “Minor din Afganistan” (care s-a declarat ca avand 16ani in 2015, cand a venit prin ruta balcanica), care acum a implinit intre timp 18 ani, scrie presa germana:
  http://bc02.rp-online.de/polopoly_fs/familie-jalali-stammt-afghanistan-lebt-mitten-1.7283696.1514105358!httpImage/4247290862.jpg_gen/derivatives/d950x950/4247290862.jpg

  E vorba de Noman (18 ani !?!), cel din randul de jos de langa doamna nemtzoaica blonda, care impreuna cu sotzul l-a sponsorizat pe Minor ca sa primeasca statului de “refugiat” si sa isi aduca imediat familia, adica inca 9 persoane prezente in poza.

  <>

  Intregul articol se poate vedea aici si traduce online:
  http://www.rp-online.de/nrw/staedte/wesel/in-wesel-wieder-vereint-aid-1.7283695

  Daca magadaul din prim plan vi se pare cam copt pentru a fi de 18 ani, si mai degraba, ca si fratele lui din randul al doilea in dreapta, ar parea pe la 28-30 de ani, sa stiti ca nu sunteti singurii. Oficialii germani care i-au dat actele au inghitit minciuna, dar cititorii ziarului scriu ca s-au saturat sa fie luati drept prosti de acesti arabi.

  Cred ca Merkel se indreapta spre usa de iesire, cu un picior in …, deoarece a promis ca reuniunea familiilor de migranti, ceruta de SPD, va aduce 3 pt 1, dar se vede din poza ca aduce 9 migranti in plus pt 1 deja in Germania!

  De asemenea, ar trebui intrebate aceste nemtoaice precum d-na Reul din localitatea Wesel, care e motivul real al simpatiilor lor pt.acesti tineri de “16ani”…

 8. Cuvântul de ordine e sa “complementeze”, nu sa “complice” relațiile cu NATO-ul dominat de SUA, nuance, cum ar zice le petit caporal Macron.(sursa: France24) și, probabil, ideea cu armata UE nu a fost părăsită, ci dotata cu surdina, ca sa nu supere prea de tot puterea de peste ocean. Brexitul crează, deja, imense probleme pe plan militar, temerea ca englezii, odata desprinși de “continent” se vor arunca iarăși in relația “specială” cu SUA (care a produs numai dezastre, economice, umane, you name it), mișcarea centrifugă a statelor din Est, in care americanii poarta o politica de înarmare agresiva, jocul duplicitar cu Rusia făcut de Merkel pe durata a trei mandate (cel de-al patrulea nu s-a definit încă) care nu convine americanilor, toate astea duc spre o soluție de “întărire a vechii Europe” cum zice Norica Nicolai (vezi DCNews, interviu) care include si puterea armata/alianțele “tradiționale” care trebuie regândite și ele in contextul iesirii Angliei din combinațiile clasice. Peste toate astea, hop! și Trump care cere bani ca sa mențină NATO in stare de “funcționare”, ca va pas, la tete? Dacă tot plătim, măcar sa plătim soldații și industriile “noastre”, sau, și mai clasic, sa revenim la serviciul militar obligatoriu, cum “sugerează” Macron; ideea e de a stimula o Renaștere pe ruinele globalismului, e deocamdată o idee, o scânteie care poate aprinde ceva, sau poate sa ardă totul—nu se știe încă. As zice sa n-o discreditam din pornire

 9. O miscare buna, care trebuia facuta mai devreme. Europa nu e un copil de 5 ani si sunt convins ca isi poate purta singura de grija. Nu exista nici o posibila amenintare la adresa Europei, decat Europa insasi. Totusi, nu cred ca avem nevoie de americani sa ne apere de noi insine, iar vremurile din prima jumatate a secolului 19 nu se vor mai intoarce.
  In al 2-lea rand, suntem in era armelor atomice, asa ca nu stiu ce armata ar putea ameninta Europa.
  Americanii s-au intins prea mult, si cred ca e timpul ca influenta lor pe plan mondial si, mai ales in Europa, sa scada.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/

 10. Nu e periculos deloc. Turcia e un stat criminal fascisc care ameninta Europa. SUA se face ca ploua si accepta toate mizeriile Turciei. Sa nu mai vorbim de Rusia.
  Turcia stat NATO nu e exclus si nu se iau masuri impotriva ei din cauza lui Trump.

Leave a Reply