În cadrul unui turneu european, între 5 și 10 mai, pe fondul tensiunilor crescânde legate de comerțul cu Uniunea Europeană și al preocupărilor legate de sprijinul Beijingului pentru Rusia, președintele chinez Xi Jinping este așteptat în Franța pe 6 și 7 mai, pentru a sărbători 60 de ani de relații diplomatice între cele două țări, într-o vizită de stat în cadrul căreia președintele Emmanuel Macron îi va cere din nou să contribuie la o rezolvare a conflictului din Ucraina, relatează presa internațională.

Discuțiile se vor concentra asupra crizelor internaționale, în primul rând războiul din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu, probleme comerciale, cooperare științifică, culturală și sportivă, a precizat Palatul Élysée, citat de Le Monde. Potrivit Parisului, Xi și Macron vor discuta, de asemenea, despre „acțiuni comune pentru a aborda provocările globale, în special urgența climatică, protecția biodiversității și situația financiară a celor mai vulnerabile țări”, adaugă ziarul francez. Vizitele în Franța, Serbia și Ungaria marchează primul turneu european al liderului chinez, de la pandemia de Covid-19, observă Bloomberg, subliniind că națiunile vizitate caută investiții din China, în ciuda numeroaselor anchete ale UE asupra politicii industriale a Beijingului și a avertismentelor oficialilor de la Washington cu privire la riscuri.

În timp ce Serbia și Ungaria vor fi, probabil, răsplătite cu unele acorduri de investiții și alte acorduri, China ar putea spera în Franța la o repetare a proclamării de către Macron a autonomiei strategice, completează The Diplomat și atenționează că Xi Jinping îl va găzdui pe președintele rus Vladimir Putin, la scurt timp după ce se va întoarce la Beijing.

Deși China nu a confirmat încă oficial vizita, Putin a anunțat că aceasta va avea loc în luna mai. Așadar, conchide The Diplomat, gazdele lui Xi din Europa trebuie să fie conștiente de faptul că prietenia „fără limite” China – Rusia va fi afișată, din nou, la doar câteva săptămâni după propriile lor întâlniri cu liderul chinez, scrie Rador.

Leave a Reply