Aber frau Merkel, nu tu ai spus ca Germania poate si vrea sa primeasca 1 milion de refugiati? Acum spui ca s-au facut greseli? Mintea germanului cea de pe urma, ca sa parafrazez un proverb romanesc…

—————-

Germania și alte țări din Uniunea Europeană au închis ochii prea mult timp la criza refugiaților care apărea la granițele externe ale blocului comunitar, a declarat cancelarul Angela Merkel într-un interviu apărut miercuri într-un ziar german, potrivit Reuters.

Merkel, care este criticată în Germania pentru politica sa de deschidere față de refugiați lansată în urmă cu un an, a spus de asemenea pentru Sueddeutsche Zeitung că Germania și UE trebuie să aibă răbdare și rezistență în gestionarea crizei imigranților.

“Sunt chestiuni politice pe care le poți vedea că vin, dar pe care nu le realizezi ca atare la acel moment — iar în Germania am ignorat problema prea mult timp și am blocat nevoia de a găsi o soluție paneuropeană”, a afirmat ea.

Comentariile lui Merkel sunt o neașteptată analiză autocritică ce pare menită a apărea la un an de la celebra sa declarație ‘wir schaffen das’ (‘putem face asta’), dată ca răspuns la o întrebare despre gestionarea fluxului tot mai mare de refugiați.

Ea a mai declarat că Germania, care a primit majoritatea celor peste un milion de refugiați din Orientul Mijlociu și Asia care au ajuns în UE anul trecut, a lăsat Spania și alte țări de graniță ale UE să se ocupe singure de refugiați.

“Pe atunci am respins de asemenea distribuția proporțională a refugiaților”, a spus ea.

Merkel a subliniat totodată că Germania nu a susținut modele precum agenția europeană de apărare a frontierelor, Frontex, care ar fi încălcat suveranitatea statelor membre ale UE. “Am spus că ne vom ocupa de problemă la aeroporturile noastre, din moment ce nu avem graniță externă a UE. Însă acest lucru nu funcționează”, a afirmat ea.

Cancelarul, care se află la al treilea mandat, a mai atras atenția că problema refugiaților va fi una pe termen lung. “Nu am abordat problema în mod corespunzător. Asta este valabil și în privința protecției graniței externe a spațiului Schengen”, a declarat Merkel.

Ea a mai afirmat că UE trebuie să își amelioreze cooperarea și să sporească substanțial ajutorul de dezvoltare pentru țările din Africa, dar și pentru Turcia și alte state din regiuni cu probleme.

Merkel a cerut totodată să nu se asocieze imigranții cu teroriștii. “Este pur și simplu incorect să spui că terorismul a venit numai cu refugiații. Se afla deja aici în numeroase forme și existau diferiți potențiali atacatori pe care noi îi urmăream”, a adăugat ea.

7 COMMENTS

 1. Basescu a avut dreptate de la inceput, a fost primul care a criticat-o pe Merkel! Oricate laturi o sa imi turnati in cap dar Basescu a avut atunci cea mai pertinenta si pragmatica analiza!

 2. si noi astia din restul europei, in special cei din est, cu ce suntem de vina pentru prostiile facute de granzii europei, cei care decid totul in ue? sa ne amintim de ceea ce spunea recent joseph e. stiglitzun laureata al premiului nobel pentru economie referitor la politica dusa de germani si cum a reusit frau merkel sa provoace intregii uniuni europene mai multe daune decat au suferit americanii cu toate ca ultima criza a avut epicentrul in 2008 chiar in sua? sa ne gandim de ce oare o tara cu o datorie publica imensa de ordinul trilioanelor de dolari, o tara cumparata practic de banii japonezilor, chinezilor, arabilor cu mii si mii de dolari bagati in investitii, imobile etc sta la discretia acestora si cand unii se supara, gen arabia saudita, e in stare sa respinga decizii care ar afecta interesele sauditilor si cu toatre astea o duce mai bine decat o uniune care teoretic nu se confrunta cu aceste probleme? nu cumva conducerea ue nu e in stare sa asigure dezvolatrea acestei incercari de unificare? e clar ca interesele de moment sau pe termen mediu ale germaniei sau a altor tari de frunte duce la acest posibil dezastru al uniunii. si atunci incercarile disperate ale unui lider care a condus cu mana de fier germania dar si ue in ultimii vreo 10-15 ani de a-si reface imaginea distrusa culmea, de “absorbtia” unei mase de cca 1 milion de refugiati spre folosul pe termen mediu si lumg al germaniei care se confrunta cu o posibila lipsa a fortei de munca si nu numai, e tardiva in fata sondajelor defavorabile si cu consecinte nefaste in perspectiva viitoarelor alegeri.

 3. A fost o greșeală intenționată ! De fapt nici o greșeală ! Greșeală când cineva îți cere să-i pui la piață mere și-i pui pere
  Venit de la slujba de Duminică , un om adună tot satul și-i anunță că de azi înainte porțile lui sunt deschise noaptea , și porțile din curți , absolut totul
  Următoarea noapte , hoțul intră în casă și ia absolut totul și-i omoară și nevasta și copiii
  – Iertați-mă dragii mei că am greșit

  • Problema e ca si daca spune ca a gresit, in continuare vrea sa omeneasca hotul:)
   Adica nu e greseala, e intentie si recidiva.

Leave a Reply