Franta se afunda intr-o dezbatere privind nivelul de nuditate al femeilor crestine sau musulmane pina la scandaluri in care sa fie implicat si primul ministru…

————–

Premierul francez si-a atras critici pentru ca a sugerat ca sanii dezgoliti sunt mai reprezentativi pentru Franta decat un cap acoperit, declaratie care a inflamat din nou disputele politice privind burkini, scrie The Guardian.

Valls a declarat recent si ca ii sprijina pe primarii francezi care au interzis costumul de baie integral folosit de musulmance, motiv pentru care a intrat in disputa cu ministrul francez al educatiei.

Luni seara, premierul de la Paris a tinut un discurs emotionant in care a slavit sanii dezgoliti ai lui Marianne, un simbol national al Republicii Franceze.

“Marianne are sanii goi pentru ca ea hraneste poporul! Ea nu poarta val, pentru ca este libera! Aceasta este republicat”, a tunat el la o manifestatie pro-guvernamentala.

Opinia sa ca sanii dezgoliti sunt un simbol al Frantei iar basmaua musulmana este suspecta a provocat replici din partea politicienilor si ironii din partea istoricilor si feministilor.

Mathilde Larrere, un istoric specializart pe Revolutia Franceza i-a raspuns acid pe Twitter: “Marianne are sanii dezgoliti pentru ca este o alegorie, cretinule!”, scrie hotnews.ro.

Ea a explicat apoi, printr-o lunga serie de tweeturi ca acest tip de reprezentare contine aluzii clasice.

6 COMMENTS

 1. mathilde e in primul rand o activista care foloseste mult tweeterul pentru a-si transmite mesajele indiferent de subiect. in al doilea rand aceasta activista face o comparatie care nu-i face cinste. chiar daca premierul valls face o comparatie controversata ceea ce face activista, chiar daca e de meserie istoric, este grobian. istoria reprezentarii acestui simbol al frantei le da dreptate celor doi, de-a lungul timpului modelele care au reprezentat acest simbol inca din timpul revolutiei franceza fiind mai mult sau mai putin dezbracate. mathilde se refera doar la statuia din place de la republique unde intradevar statuia are sanii acoperiti. declaratia ei face in schimb o referire strict politica comparand o statuie marianne de stanga cu sanii dezgoliti cu o statuie marianne cu sanii acoperiti , de dreapta binenteles ca doar astia de dreapta sunt cei mai pudici oameni din lume, nu? probabil ca nici nu mai conteaza mesajul transmis de premier, nu mai conteaza cam ce parere despre musulmani cu[prinde o patura din ce in ce mai larga din populatia frantei, nu mai conteaza faptul ca in metrul parisian islamistii incep sa-si impunba obiceiurile , nu mai conteaza ca portul musulman e tot mai frecvent pe strazile parisiene. ce sa zic de ceea ce se vede pe strazile bucurestene unde tot mai multe femei, surprinzator tinere, au capul acoperit in stilul musulman. asta nu se vede? incepe si la noi usor usor? in rest cu limbajul folosit madame mathilde larrere ne arata ca este un adevarat om de dreapta.

  • De ce surprinzator tinere?! Pai poti prosti un om trecut prin viata la fel de usor?!
   Diferenta e ca la noi vezi mai multe converite decat nascute in credinta respectiva.

 2. Pai si faptul ca premierul a zis ca are sanii dezveliti (“dezgoliti” ?! Wtf) pt ca hraneste poporul nu era o alegorie, cretino?! (Pt Mathilde, care ne arata cat de culta a ajuns cultura)

  • Sau era “alergie”?! Poate statea cu sanii la vedere pt ca nu suporta hainele!!;pare o abordare mai apropiata de matilddd.
   Acum imi dau seama de ce nu exista statui in islam (glumesc). Toate ar arata la fel: cearceaf cu batic. Primaria poate schimba de la an la an placuta de pe soclu, si ar expune in fiecare an alt personaj ;p

 3. Acu’, si eu ca omu’ : da cine wtf e MAthilde ?! Ca, daca seamana cu Clothilde (cu care, e drept, rimeaza), atunci m-am lamurit:)))
  Astia stau de sani dezgoliti, iar A3 cheama penelisti sa ne recite “poezii” (chiar acu’ se desfasoara la Gadea una de n-am retinut-o niciodata, candidata pe la Bucuresti… ceva cu Pocora; si, daca ma fortez la neuroni, mi-amintesc si prenumele… nerelevant, totusi… da’ foarte enervata, d-na in cauza ! Pai nu d-aia platesc un euro lunar abonament pentru acces pe net, sa-mi tot vare megafoanele peneleului pedelizat pe creieru’ propriu ca Dragnea e condamnat (jegosii uita ca in 2009 a aflat lumea de ei doar pe motiv de referendum… mi-e scarba !)
  E clar : s-a dilit lumea !

Leave a Reply