Președintele Asociației Magistraților din România (AMR), Gabriela Baltag, a afirmat miercuri că, de câțiva ani, corpul de magistrați simte inechitățile sistemului – de la cele salariale la cele legate de promovare sau de numire.

“Domnule președinte, ați vorbit dumneavoastră despre calitatea actului de justiție, vreau să vă spunem că sistemul judiciar, prin componența lui, este un sistem. Corpul de magistrați simte de câțiva ani inechitățile sistemului prin legile pe care dumneavoastră le generați. Inechități salariale pe care nu am de ce să le ocolesc, până la inechități legate de promovare, de numire în sistem. Ați vorbit, și aș putea să vă spun cumva, e o temă pe care AMR a adus-o în discuție din 2008 — 2009. Desigur, este vorba despre modalitățile de numire a procurorilor DIICOT și DNA. Noi toți, magistrații, dăm concursuri, dăm examene foarte serioase pentru fiecare moment din viața noastră când dorim să ocupăm o funcție. În această situație, pentru procurorii DNA, DIICOT există o dispensă, pe condiții de vechime, și ne trezim poate că sunt persoane care au câțiva ani și numai câteva rechizitorii instrumentate și au ajuns procurori DNA. De la Parchetul de pe lângă Judecătorie, atenție, direct la Parchetul de pe lângă Înalta Curte”, a afirmat miercuri Baltag, la întâlnirea asociațiilor magistraților cu conducerea Senatului.

Ea a explicat că magistrații evoluează profesional prin examene, iar procurorii DNA, DIICOT “promovează numai pe bază de interviu”.

“Noi, fiecare moment din viața noastră profesională, ca evoluție, o luăm treptat, suntem obligați, din treaptă în treaptă dăm examene, vă repet, foarte serioase. Pe când aici, modalitatea de promovare este numai pe bază de interviu. Se spune că e foarte serios. Nu știm. Nu putem să contrazicem acest lucru, dar ar fi și mai serios dacă s-ar supune acelorași reguli cu noi. Iată, un motiv de discriminare. Ca să nu mai existe îndoială și noi suntem de acord, am tot spus, am făcut o groază de memorii, am încercat să atenționăm, nimeni nu dorește să schimbe absolut nimic. Ca să nu mai spunem, colegii noștri din materie penală, în condițiile actuale, avem aici în sală colegi care judecă în materie penală, pe regulile noi, 80% din activitatea unui procuror este confirmată de judecător. Salarizarea este cu încă jumătate din salariul judecătorului. Are mai mult procurorul. Deci urmărirea penală este superioară judecății. E un lucru pe care trebuie să-l sistăm. Trebuie să fim sinceri și să spunem: asta este realitatea”, a adăugat Baltag.

Potrivit acesteia, AMR a înaintat memorii către diverse instituții, dar care “mor acolo”.

“Astea sunt câteva inechități mărunte, ar trebui să stăm o zi întreagă să discutăm numai câte probleme avem noi. Trebuie schimbate toate dispozițiile din legile noastre. Am încercat și am formulat, am înaintat CSM-ului, am înaintat Ministerului Justiției, mor acolo toate. Acum, mai nou, înaintăm și către dumneavoastră, către Senat, către Camera Deputaților, în speranța că cineva se uită spre noi”, a mai spus președintele AMR citata de AGERPRES.

 

8 COMMENTS

 1. eu nu spun ca procurorii nu muncesc pt ca in fond ei ,,aduna”probele impotriva subiectului de anchetat dar greul judecatii in fond apartine magistratului (judecatorului),apropos de termenul magistrat ,nicaieri in lumea asta procurorii nu sunt considerati magistrati .La noi fiind rasturnata scara de valori ,regimul securisto-politienesc a tinut sa intareasca si ,,moral si material”,slugile care calcau in picioare tot ce deranja .Intotdeauna un judecator a avut in mana sa viata si libertatea unui cetatean vinovat sau nu si iata ca la noi s-a dorit minimalizarea activitatii magistraturii tocmai pentru a se intari acest rusinos regim din ultimii 10 ani negri ,intunecati ,prin definitie .Este foarte clar ca intarindu-se urmarirea penala s-a dorit sa se tina in mana din scurt tot ce ar fi putut deranja probabil cu gandul ca ,,raul”trebuie starpit din fasa ,sa nu ia amploare ca sa nu se dea peste cap oranduiala deja stabilita a acestui hulit regim pot sa spun ,,tortionar”.asta se facea cu o mana de oameni si in situatia in care se ajungea in stare de judecata se rezolva tot cu o mana de judecatori ,altii decat cei care au ramas fideli numelui de magistrat si judecarii corecte .

  • Ce studii ai si cati ani ai?! Esti batrana si esti la pensie? Ai acces la un calculator si ai o conexiune de internet?! Poti sa tricotezi online?

 2. Dl. Tudor,

  Lamuriti-ma si pe mine cu o informatie, va rog frumos!

  Daca dvs. va apucati sa prezentati un subiect legat de o nedreptate facuta de o persoana sau de o institutie si constatati din rating ca acel subiect va scade audientele, continuati cu prezentarea subiectului respectiv sau il schimbati cu un alt subiect care face scor si aduce banul gros? La dvs. cum se procedeaza, pentru ca eu nu stiu deoarece nu m-am ocupat cu jurnalismul.

  Astept raspunsul dvs. competent.

  Va multumesc!

 3. varza de Bruxelles este totul in Tara! La ce si cum se Mai face dreptate? Huta,huta ca in leagan. Parca veneau americanii si imparteau dreptatea! S-au razgindit? Ghimion!

 4. Off-topic:

  Mihaela Rădulescu are în prezent o relaţie cu paraşutistul austriac Felix Baumgartner, însă ea s-a iubit în trecut cu multe celebrităţi din ţara noastră, cel mai recent iubit român al vedetei fiind Dani Oţil.

  Săptămâna trecută, în finala show-ului “Românii au talent”, difuzat de Pro TV, formaţia Holograf a fost invitată să cânte cel mai recent single al trupei, “De câte ori să te iubesc”. Tabloidele notează că pe toată durata interpretării, Dan Bittman s-a uitat doar la Mihaela Rădulescu, pe care la un moment dat chiar a luat-o în braţe şi a invitat-o la dans. Astfel, multă lume şi-a adus aminte că, la începutul anilor ’90, Dan Bittman şi Mihaela Rădulescu au trăit o poveste de dragoste, caracterizată de apropiaţii celor doi mai mult ca o aventură.

  “Între ei a fost din prima o atracţie reciprocă, însă ambii erau firi năvalnice, lucru care, la un moment dat, le-a dăunat în relaţie, căci s-a ajuns la gelozii şi cuvinte grele.

  L-a iubit pe Dan, dar a preferat să-l bage în ‘sertarul cu amintiri’, decât să se ajungă la situaţii regretabile”, a spus o prietenă de-a celor doi.

  Anii trecuţi, Dan Bittman a vorbit despre idila pe care a avut-o cu Mihaela Rădulescu, afirmând că în anii ’90 ea era la început de drum, fiind naturală, lucru care i-a plăcut artistului.

  “În vremea aia era o atletă. Ea făcuse multă gimnastică sportivă şi arăta cu totul altfel, creaţă, roşcată, îţi sărea imediat în ochi. Foarte frumoasă, şi atunci, şi acum. Mihaela a fost sport, cum îi place ei. Dacă putea să sară din stratosferă, ea o făcea de atunci”, spunea solistul trupei Holograf.

 5. Atentie voi care jurati cu mana pe bani !

  Cand CEDO pedepseste Romania , de ce nu se atutosesizeaza nicio institutie din tara .Asa juramant ati depus ,de a va apara tara in care traiti ,cand primiti lovituri la ficat , nu mai aveti glas de a trage la raspundere pe TERORISTII ROMANI LEGITIMATI DE STAT vinovati de ABUZURI SI NELEGALITATI asupra cetatenilor saraci ,bolnavi ,dar cu mult curaj pentru DREPTATEA lor !

  Am doua hotarari CEDO , am o decizie definitiva de Achitare data in anul 2014 dupa un an si doua luni de inchisoare Nevinovat . Tel. 0721758747

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=208336802522833&set=a.161234393899741.31083.100000395438812&type=3&theater

  Justitiarul de Hunedoara !

 6. o grevă a judecătorilor ar arunca şi sistemul şi ţara în aer,dar este singura cale de scăpare din ghearele noii securităţi!

Leave a Reply