Analistii economici si expertii in energie au declarat ca iarna 2021/2022 va fi cea mai dura din perspectiva preturilor energiei dar si a luptei pentru astfel de resurse. Orase mari din Romania se confrunta deja cu o criza majora si iarna inca nu a inceput. Romania traieste un paradox urias : are in Marea Neagra depozite de gaze naturale de zeci de miliarde de euro, dar marile orase intra in criza caldurii si apei calde pe fondul scumpirii explozive a gazelor de import. 
De ce nu foloseste Romania propriile resurse si prefera sa fie un importator cu dureri de cap in prag de iarna?
OMV Petrom, principalul operator pentru depozitele din Marea Neagra,  consideră că modificarea până la finalul anului a Legii offshore este esenţială pentru extracţia gazului natural din proiectul Neptun Deep şi consideră că gazul din Marea Neagră este soluţia pentru asigurarea independenţei energetice a României.
Valoarea investiţiilor, excluzând achiziţiile, este estimată la 2,9 miliarde lei (2020: 3 miliarde lei). “Modificarea până la finalul anului a Legii Offshore este esenţială pentru extracţia gazului natural din proiectul Neptun Deep. În contextul unui declin abrupt al producţiei de gaze naturale domestice, considerăm că gazul din Marea Neagră este soluţia pentru asigurarea independenţei energetice a României”, se arata in raportul Petrom.
ExxonMobil şi OMV Petrom sunt acum parteneri cu procente egale în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au arătat că acolo ar exista zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Companiile au amânat însă decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie. ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar producătorul de gaze de stat Romgaz a finalizat negocierile exclusive şi a ajuns la un acord cu ExxonMobil România în ceea ce priveşte termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep. Tranzacţia ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022.
Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep ar putea fi prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producţie gaze în zona de apă adâncă poate ajunge la câteva miliarde dolari. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanţă de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.
Daca Romania nu demareaza rapid aceasta exploatare benefica economiei Romaniei, criza energetica va fi si mai greu de suportat in aceasta iarna si in anii ce urmeaza.

Leave a Reply