Comportamentul tot mai agresiv al Rusiei, inclusive prin recurgerea la asasinate și atacuri cibernetice, ar putea declanșa un război mondial, a avertizat generalul Sir Nick Carter, şeful Statului Major General al Forţelor terestre britanice. Generalul a spus că acțiunile Kremlinului “duc cu ușurință la o evaluare incorectă” și măresc dramatic șansele de conflict.

,,Amenințările se diversifică, proliferează și se intensifică rapid. Termenul de joc global se caracterizează printr-o confruntare constantă, cu revenirea la o fostă eră a competiției de mare putere. Statele ambițioase precum Rusia , China și Iranul se afirmă în moduri care ne contestă securitatea, stabilitatea și prosperitatea”, a spus intr-un articol pentru The Sunday Telegraph, Sir Nick Carter.

,,Aceasta era este suprapusă de amenințarea unor actori non-statali, precum Daesh (ISIS), care folosesc teroare pentru a ne submina modul de viață; totul este complicat de migrația în masă și înrăutățită de populism. Sistemul multilateral care ne-a asigurat stabilitatea din 1945 este amenințat și necesită un răspuns global pentru modernizarea și protejarea acestuia”, a spus Carter.

Noile „arme” reprezentate de dezinformare și mercenari care pot duce la escaladarea conflictelor.

Tehnici precum „dezinformarea, subversiunea, manipularea, asasinarea și bineînțeles, folosirea mercenarilor” reprezintă cel mai mare pericol, a declarat Carter într-un interviu pentru BBC, conform The Moscow Times.

„Escaladarea tensiunilor poate fi o varianta pe care o luam in calcul”, a adăugat Carter.

Carter este de părere că Rusia ar putea duce la declașarea unui Al Treilea Război Mondial.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a declarat că pentru a putea ține piept regimurilor autoritare precum China și Rusia, e nevoie de un efort comun al țărilor din NATO.

Pe de altă parte, președintele francez Emmanuel Macron consideră că NATO este „în moarte cerebrală”, contestând capacitățile alianție, parțial din cauza atitudinii Statelor Unite sub conducerea lui Donald Trump.

Generalul Sir Nick Carter a declarat că NATO este „o alianță cu extrem de mult succes”, care își schimbă strategiile pentru a combate amenințările.

Carter a declarat că nu poate comenta pe acest subiect, dar este de înțeles că oamenii sunt îngrijorați de modul în care dezinformarea poate afecta procesul democratic, scrie defenseromania.ro

2 COMMENTS

Leave a Reply