Una din cele mai mari probleme in retelele romanesti de energie, caldura si apa calda o reprezinta corecta contorizare a consumului. O atitudine corecta fata de consumator presupune instalarea de contoare electronice, moderne, care sa genereze o factura corecta pentru cel care plateste. Vazand discutia de la RADET si problemele grave de acolo, m-am tot intrebat de ce nu se accelereaza instalarea de contoare electronice macar in zona consumul de energie. 

Si am descoperit asta :

https://www.economica.net/anre-pune-frana-la-montarea-contoarelor-inteligente-de-energie-electrica_149818.html

Statul roman ar trebui sa incurajeze extinderea acestei retele de contoare electronice, nu sa impiedice un proces benefic consumatorului.
Inițiativele de modernizare a rețelei, reglementările și trecerea către energia regenerabilă sunt printre principalii factori care vor avea un impact pozitiv pe piața contoarelor inteligente, care va duce la integrarea echipamentelor, aplicațiilor și tehnologiilor pentru conectarea inteligentă între consumatori.
La nivel mondial, rata anuală de creștere a pieței de contoare inteligente este de

16% pentru perioada 2017 – 2023, valoarea totală a pieței urmând să ajungă la 9,2 miliarde de euro la finalul acestei perioade, precizeaza Enel.

În România, numărul contoarelor inteligente este încă redus raportat la totalul de puncte de consum a energiei electrice. Tehnologia va permite o reducere a costurilor și a întreruperilor de curent electric dar și posibilitatea de a avea acces, odată ce rețelele electrice inteligente vor deveni disponibile, la o multitudine de aplicații și servicii personalizate. Astfel, odată cu adoptarea generalizată a tehnologiei contoarelor inteligente, rețelele de distribuție vor putea ajunge, și în România, la nivelul de digitalizare înregistrat de economiile dezvoltate.

Pe plan local, un exemplu pozitiv îl reprezintă cele trei filiale de distribuție ale grupului Enel care au instalat contoare inteligente la o pondere care variază între 20% și 25% dintre clienți. Astfel, cele trei companii E-Distribuție instalează anul acesta 171.000 de dispozitive, în urma unor investiții care se ridică la 53 de milioane de lei (11,1 milioane de euro). Acestea se adaugă celor 500.000 de astfel de dispozitive instalate deja.
Consumul de energie electrică este esențial pentru promovarea dezvoltării economice, dar pentru că energia electrică nu poate fi stocată în cantități mari, estimarea consumului are un rol foarte important pentru funcționarea unei rețele electrice. Atunci când procesul de înlocuire a contoarelor vechi cu cele inteligente va fi încheiat, consumatorii vor putea vedea mult mai bine beneficiile acestei tehnologii, iar mediul va fi mai bine protejat, spun specialistii.

2 COMMENTS

  1. Ăstea electrice fură lumea la greu. Cum poți să ai încredere în ele?

    E ca la gaze, unde se face infuzie de aer, iar contorul măsoară aerul și tot tu ești bun de plată.

    Cu stimă.

Leave a Reply