Cu sprijin masiv din partea Statelor Unite, ucrainenii au reuşit să se apere de atacurile informatice din partea Rusiei, după ce forţele armate ruse au invadat Ucraina în februarie anul trecut, a arătat joi generalul Aymeric de Bonnemaison, comandantul apărării informatice a Franţei, citat de AFP.

“Punctul de maxim interes al acestui conflict, pentru toţi comandanţii informatici de astăzi, este că apărarea poate prevala asupra ofensivei: reuşesc să limitez şi să mă reorganizez”, a explicat generalul francez primele concluzii în domeniu de pe urma conflictului ruso-ucrainean.

În războiul din Ucraina nu a avut loc “un Pearl Harbor informatic”, a spus de Bonnemaison, avertizând însă că “asta nu înseamnă că nu poate urma” un moment similar cu atacul prin surprindere al Japoniei asupra flotei militare americane, în cel de Al Doilea Război Mondial. El a reamintit situaţia din Costa Rica din 2022: ţara a fost paralizată de o serie de atacuri masive cu ransomware (programe cu ajutorul cărora hackerii blochează accesul la date, solicitând apoi răscumpărarea acestora – n. red.).

Ofensiva informatică rusă împotriva Ucrainei a început încă din 2014, nu doar odată cu operaţiunile militare terestre de anul trecut, a afirmat generalul. Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia a fost însoţită de “manevre de influenţă” menite să stârnească nemulţumirea populaţiei.

Ulterior, ucrainenii au progresat, alocând fonduri pentru defensiva informatică, şi au beneficiat de sprijinul partenerilor occidentali. La începutul războiului, ruşii trăgeau “în toate direcţiile” în reţelele informatice, ştergând site-uri, blocând accesul şi încercând să izoleze guvernul şi liderii de la Kiev. Al doilea val ofensiv a reuşit să afecteze routerele de comunicaţie folosite de armata ucraineană.

Comunicaţiile militare din Ucraina şi-au redobândit capacitatea cu ajutorul reţelei Starlink furnizate de corporaţia americană SpaceX, a reamintit de Bonnemaison.

Apărarea ucraineană a fost foarte eficientă, anticipând acţiunile pentru a se repoziţiona, cu ajutorul guvernului american şi al marilor companii tehnologice, printre care Microsoft, a subliniat generalul. “Ucrainenii aveau nevoie de ajutor, Statele Unite sunt foarte avansate faţă de noi şi ocupă un loc gol”, a observat el.

“În schimb, asta pune problema capacităţii noastre şi a mecanismelor de întrajutorare”, a recunoscut el, reamintind că obiectivul Europei este de a intensifica în cel mai scurt timp schimbul de informaţii de interes.

Pe parcursul războiului din Ucraina, numărul atacurilor informatice din partea Rusiei a scăzut, după ce agresorii şi-au epuizat parţial capacitatea ofensivă, în timp ce defensiva ucraineană a atins un înalt nivel de complexitate.

Pe de altă parte, loviturile clasice fac uneori inutile atacurile asupra computerelor şi reţelelor: “nu mai este nevoie de atacuri informatice asupra unei centrale electrice, dacă o bombardezi”, a conchis generalul, citat de Agerpres.

Leave a Reply