Stările de amețeală, oboseala inexplicabilă, problemele de respirație sau durerile în piept pot fi simptomele unor boli cardiace grave. În acest caz, consultația la medicul cardiolog nu trebuie amânată, pentru că, în lipsa tratamentului potrivit, afecțiunile inimii pot duce la complicații grave și chiar la deces.

Aceste manifestări clinice pot indica o afectare a valvelor cardiace – structurile anatomice care separă camerele inimii între ele (atriile de ventriculi) și de vasele mari (artera aortă și cea pulmonară) și asigură circulația unidirecțională a sângelui. Dacă una dintre aceste valve (mitrală, aortică, tricuspidă și pulmonară) nu se deschide sau nu se închide corespunzător, atunci sângele nu mai circulă normal și apar manifestări clinice specifice. Bolile valvulare pot să apară din cauza unor infecții, anomalii congenitale, în urma infarctului miocardic sau a unor probleme provocate de stilul de viață dezechilibrat sau de vârsta înaintată.

Tratamentul pentru bolile valvelor inimii poate fi medicamentos, dar în stadiile avansate sunt necesare intervenții chirurgicale, pentru repararea sau înlocuirea valvei afectate. Din fericire, în prezent operațiile pe cord deschis pot fi evitate, pentru că orice tip de intervenție valvulară poate fi realizată prin chirurgie cardiovasculară minim invazivă. În urma unei astfel de intervenții, pacientul se recuperează mult mai repede, iar riscul apariției unor complicații postoperatorii este redus consideraabil.

Pentru procedurile minim invazive, operația presupune doar o incizie de mici dimensiuni la nivelul toracelui, fără secționarea sternului (minitoracotomie), și o altă incizie în zona inghinală, pentru conectarea pacientului la un aparat care va înlocui temporar activitatea inimii și a plămânilor, atunci când este nevoie de circulație extracorporală.

În funcție de severitatea cazului și de numărul de valve afectate, în timpul unei intervenții chirurgicale pot fi realizate mai multe proceduri terapeutice, cu beneficii clare pentru pacient, care nu va trebui să suporte alte operații. Spre exemplu, tratamentul chirurgical minim invaziv poate fi combinat cu o procedură de cardiologie intervențională, realizată de o echipă medicală dedicată, specializată în acest domeniu.

La Spitalul Clinic SANADOR, se efectuează toate tipurile de intervenții cardiovasculare minim invazive datorită echipamentelor deosebit de performante și echipelor medicale ultraperformante. Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cele mai moderne tratamente, realizate de medici cu o vastă experiență și cu stagii de formare și perfecționare în importante centre de excelență internaționale, în primul bloc operator complet digitalizat din România. Intervențiile se pot realiza prin minitoracotomie sau prin chirurgie endoscopică, deoarece blocul operator dispune de cele mai avansate echipamente endoscopice 3D și 4K. P

În plus, Departamentul de Cardiologie Intervențională beneficiază de dotarea cu două angiografe Philips Azurion 7, de ultimă generație, echipate cu cele mai moderne tehnologii medicale. Pentru siguranța deplină a pacienților, procedurile de cardiologie intervențională se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a pacientului și a medicului.

Leave a Reply