Ministrul de externe german Heiko Maas s-a deplasat marţi la Atena pentru a ajuta la detensionarea disputei teritoriale dintre Grecia şi Turcia, ţări care în opinia sa prin ceea ce fac ”se joacă cu focul” în Mediterana, transmite dpa.
”Ceea ce avem nevoie acum, categoric şi imediat, este să vedem semne ale unei detensionări şi o disponibilitate pentru dialog”, a spus Maas – a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene – după o întrevedere cu omologul său grec Nikos Dendias.
Descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane a sporit apetitul ţărilor riverane şi a suscitat tensiuni între Ankara şi Atena, care îşi dispută unele zone maritime.
Semn că situaţia este una tensionată, o navă greacă şi o navă turcă au intrat săptămâna trecută în coliziune într-o zonă revendicată de Grecia şi unde Turcia a desfăşurat nave de război, potrivit unei surse militare greceşti.
Temându-se că va fi exclusă de la împărţirea imenselor rezerve de gaze naturale din regiune, Ankara a desfăşurat astfel, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea Europei.
Însoţit de nave militare, vasul turc Oruc Reis desfăşoară activitate de explorare în apropiere de insula Cipru. Agenţia de presă turcă Anadolu a relatat că această activitate va continua până la 27 august.
Grecia a respins posibilitatea de a discuta cu Turcia atât timp cât misiunea navei Oruc Reis continuă.
Luni seară, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a adoptat o poziţie fermă, afirmând: ”Turcia nu va face nici măcar un pas înapoi în privinţa activităţilor vasului nostru Oruc Reis şi a forţelor navale care îl însoţesc”.
În cursul serii de marţi, Heiko Maas s-a intalnit, la Ankara, cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.
Acest demers al şefului diplomaţiei germane are loc înaintea unei conferinţe a miniştrilor de externe din UE, prevăzută pentru joi şi vineri la Berlin, scrie Agerpres.
Continuand sa afunde Turcia intr-o aventura autoritarista si islamista foarte periculoasa, Erdogan a declarat miercuri ca Turcia “nu va face nicio concesie” pentru a-şi apăra interesele privitoare la gaze în Mediterana de Est, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, făcând apel la Grecia să se abţină de la a comite vreo “eroare” care să ducă la “ruinarea” sa, relatează AFP.
“Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană (…) Nu vom face absolut nicio concesie în legătură cu ceea ce ne aparţine”, a spus Erdogan într-un discurs marţial.
“Pentru asta, suntem hotărâţi să facem tot ce este necesar pe planurile politic, economic şi militar”, a adăugat el în cadrul unei ceremonii pentru marcarea Bătăliei de la Manzikert din 1071, care a deschis intrarea turcilor în Anatolia după victoria sultanului selgiucid Alp Arslan asupra bizantinilor.
Declaraţiile survin în plină escaladare a tensiunilor între Ankara şi Atena în Mediterana de Est, unde descoperirea unor importante rezerve de gaz în ultimii ani a agravat dispute vechi între cele două ţări vecine privind frontierele lor maritime.
Turcia a desfăşurat de la 10 august o navă de cercetare seismică însoţită de o escortă militară într-o zonă revendicată de Atena, stârnind furia Greciei, care a trimis de asemenea nave în regiune.
“Îi invităm pe interlocutorii noştri (…) să se abţină de la orice eroare care ar deschide calea ruinării lor”, a spus Erdogan, făcând aluzie la Grecia, pe care nu a numit-o totuşi.
Discursul dur al lui Erdogan survine la o zi după o vizită la Atena şi Ankara a şefului diplomaţiei germane Heiko Maas, a cărui ţară încearcă să aplaneze tensiunile prin mediere.
Ankara este pregătită de dialog, însă numai dacă Atena nu pune nicio “condiţie prealabilă”, a spus marţi ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Cavusoglu.
Pe teren, situaţia pare explozivă: Ankara şi Atena, două membre ale NATO cu relaţii delicate istoric, au desfăşurat marţi manevre navale rivale.
Grecia, Franţa, Italia şi Cipru ar urma de asemenea să desfăşoare de miercuri până vineri un exerciţiu militar comun în Mediterana de Est, la sud de Creta şi de Cipru.
Franţa, care susţine Grecia în această dispută, a transmis miercuri că Mediterana nu trebuie să fie “un teren de joc” pentru “ambiţiile unora”.
Reproşând Atenei că vrea să ralieze Uniunea Europeană împotriva Ankarei, Erdogan a afişat miercuri un aer de sfidare.
“Turcia nu mai este o ţară ale cărei răbdare, determinare, mijloace şi curaj să mai poată fi testate (…) Cei care vor să ni se opună şi care sunt pregătiţi să plătească preţul, să o facă. Dacă nu, să se dea din calea noastră”, a declarat el.
Statele Unite obiectează cu fermitate față de găzduirea, de președintele turc Erdogan, a doi lideri Hamas, la Istanbul, pe 22 august.
Hamas este desemnată organizație teroristă de SUA și UE, iar ambii oficiali găzduiți de președintele Erdogan sunt considerați teroriști la nivel global, amintește Departamentul de Stat al SUA.
De altfel, despre unul dintre ei, autoritățile americane caută informații pentru implicarea în multiple atacuri teroriste, deturnări de avioane și răpiri.
Continuarea demersurilor de acest fel ale președintelui Erdogan față de organizația teroristă nu va duce decât la izolarea Turciei de către comunitatea internațională, vătămând interesele poporului palestinian și reducând eforturile globale în prevenirea atacurilor teroriste lansate din Gaza, mai spune sursa citată.
„Continuăm să fim preocupați cu privire la relația guvernului turc cu Hamas la cele mai înalte niveluri”, mai spune Departamentul de Stat.
Este a doua oară când președintele Erdogan a primit conducerea Hamas în Turcia în acest an, prima întâlnire având loc pe 1 februarie, scrie romania.europalibera.org