Comportamentul de tip sovietic inca se mai face simtit in Ucraina. SBU, serviciul secret intern, a dat buzna peste un centru cultural romanesc coordonat chiar de Ministerul Afacerilor Externe din Romania. Este o atitudine abuziva si nepermis de incorecta din partea unui stat pe care Romania il sprijina deplin in demersurile sale pro-europene si impotriva navalitorilor rusi care au furat o treime din teritoriul Ucrainei. Vorbitorul de limba romana Petro Porosenko, presedintele Ucrainei, tolereaza si poate incurajeaza o nefericita atitudine anti-romaneasca !

Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei din Cernăuţi cercetează conducerea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru unele materiale care conţin „apeluri la încălcarea integrității teritoriale a statului”. Potrivit website-ului Serviciului de Securitate, este vorba de demonstrarea unei hărți a României Mari (unde este și nordul Bucovinei inclus) în timpul unui eveniment public din Cernăuți, scrie BucPress din Cernauti citat de www.flux24.ro

Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins la sediul unei organizații românești din Cernăuți, care este bănuită de răspândirea de literatură și hărți care ar atenta la integritatea statului ucrainean – a scris presa din Ucraina.

La 11 iunie au avut loc percheziții în cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei. Ofițerii Serviciului de Securitate au constatat că hărțile au fost „imprimate pentru promovarea aniversării în Ucraina a 100 de ani de la crearea României Mari”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES, că au existat discuţii între autorităţile române şi cele ucrainene cu privire la percheziţiile efectuate la Centrul Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, iar accentul a fost pus pe necesitatea respectării drepturilor minorităţii române în ţara vecină.

„În cadrul unei întrevederi avute luni, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat, au fost solicitate ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, elemente suplimentare referitoare la circumstanţele efectuării de percheziţii la Centrul Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi”, precizează MAE.

Cu acest prilej, arată sursa citată, „partea română a subliniat necesitatea ca autorităţile ucrainene să asigure respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi să evite orice acţiuni de natură să ducă la încălcarea acestora sau care să fie interpretate ca elemente de intimidare”.

11 COMMENTS

 1. Astia, ucrainenii, au avut dintotdeauna porniri antiromanesti, nu are legatura cu un comportament de tip sovietic, asa sunt ei. I-am luat in brate ca vezi Doamne vor in UE si se razboiesc cu rusii.
  Mai intrebati in stanga si-n dreapta si veti afla de comportamentul acestora fata de romani, personal nu le-as acorda credit si incredere.

 2. Pana una alta poate ca de aceea i-au ocupat rusii ,influenta sovietica ataca si in spirit,scapi greu de ea, naravul n-are leac!Banuiesc ceva duplicitate aici,nu mai stiu exact cat de afectati sunt ca au pierdut Crimeea,daca au comportamentul asta!

 3. Din pacate nenea Iohanis nu a avut timp sa arunce macar o virgula despre acest subiect, drepturile romanilor in ucraina. Din cauza asta isi bat toti joc de noi , lipsa de interes la cel mai inalt nivel. Sau poate nu a ajuns la pagina cu acest subiect , inca mai are de citit hartiile de la CCR

 4. Cind ukraina face gesturi similare la adresa Rusiei, impotriva minoritarilor rusi, ii aplaudati! N-am putea sa avem o masura unica?
  Nu ca americanii ar face altfel, vis-a-vis de conducatorii controversati ai lumii. Daca sint de inteles si livreaza, nimeni n-are nimic cu ei; sint parfum!
  Daca le vine bizdicul sa nu mai ofere, aflam deodata ca si-au ucis propriul popor, ca sint tirani irecuperabili si au fabricat (STIM NOI PRECIS!) zeci si sute de tone de arme de distrugere in masa. Ii radem si dupa aia cautam dovezile. Ei, si daca nu le gasim, ce? GHINION!

  • la adresa Rusiei care i-a furat o treime din teritoriu Ucrainei si i-a ucis 10.000 de militari si civili? Interesante paralele faceti, sunt sigur ca nu vor trece neobservate….

   • E posibil ca si romanii de acolo sa faca precum secuii din tinutul secuiesc. Asa ca nu te mai ataca pana nu stii despre ce este vorba. Ai luat o stire si am mestecat-o noi pentru tine. Desi ucraina este un stat creat artificial, este suveran si indivizibil si din punctul meu vedere s-a intamplat ce ar fi trebuit sa se intample in secuime de mult.

   • Domnule Tudor, daca ai pune mina si pe cartea de istorie, ai afla lucruri: Crimeea a apartinut Ucrainei (cadou de la URSS) doar din 1954 pina in 1991 (37 de ani) cind a avut loc un referendum pentru autonomie cu un rezultat zdrobitor, 93% PENTRU. E drept, autoritatile de la Kiev au facut ceva pe acest referendum, in stilul caracteristic pe care-l vedem si azi.
    Sa nu uitam ca Ucraina e un stat cu multe, mult prea multe teritorii obtinute din toate punctele cardinale, in virtutea apartenentei la URSS. Ce sa zic, URSS E RAU, DAR TERITORIILE SINT BUNE….
    Asa ca vrajeala asta cu “smulgerea Crimeei de la trupul tarii” e chiar rizibila, zau!

    • bre mata ai auzit de drept international? de integritate teritoriala? de onu? de vrajeli din astea care inseamna recunoasterea frontierelor unor tari? mata tzopai de bucurie daca maine ungurii fac in ardeal precum rusii in crimeea. mai las-o incolo de sovietizare, iesi si mata din kaghebism

 5. Pana una alta, nimeni nu spune efectiv ceva pe marginea subiectului, constat ca se gasesc circumstante atenuante vecinilor ucraineni. Luati cartea de istorie si nu numai si analizati mai multe diferende, mai vechi si mai noi, dintre noi si vecinii nostri.

Leave a Reply