Directorul general al LafargeHolcim, Eric Olsen, a demisionat din cauza unei investigaţii referitoare la plăţile făcute de grup în Siria pentru continuarea activităţii unei fabrici de ciment, fonduri care ar fi ajuns la organizaţia Stat Islamic, transmite Bloomberg.

”Rolul şi posibila implicare a lui Ric Olsen au fost în atenţie”, se arată într-un comunicat al grupului, potrivit căruia CEO-ul nu a fost responsabil şi nici nu ar fi ştiut de nereguli.
Într-un comunicat separat, compania a anunţat că Olsen va pleca pe 15 iulie, iar preşedintele Beat Hess va fi director general pe perioada căutării unui nou CEO.
LafargeHolcim a confirmat că procedurile legale continuă în Franţa.

http://www.lefigaro.fr/societes/2016/06/21/20005-20160621ARTFIG00290-en-syrie-lafarge-se-serait-arrange-avec-l-etat-islamique.php

Plecarea lui Olsen are loc după ce LafargeHolcim a anunţat că o investigaţie internă a constatat ”erori semnificative de judecată” după ce au fost plătiţi bani unor grupuri armate siriene pentru a continua activitatea fabricii de ciment din Siria.

Decizia a fost luată de directori locali şi regionali, dar ”unii membri ai conducerii grupului au avut cunoştinţă”, potrivit companiei.

Plăţile au fost făcute de Lafarge SA, compania franceză care a fuzionat cu compania elveţiană Holcim în iulie 2015, pentru a deveni cel mai mare producător de ciment din lume.

Olsen a devenit director general al grupului format prin fuziune, după ce a fost vicepreşedinte executiv al Lafarge însărcinat cu operaţiunile.

Controversa legată de afacerile din Siria a escaladat atunci când Ministerul francez al Economiei a confirmat în ianuarie că în septembrie a înaintat o plângere la procuratură împotriva LafargeHolcim din cauza activităţilor din Siria.

O anchetă internă a constatat că au fost date fonduri unor terţe părţi care apoi au făcut aranjamente cu un număr de grupuri, inclusiv cu unele supuse sancţiunilor.

Compania a apreciat că plăţile sunt inacceptabile.

Luptătorii organizaţiei Stat Islamic au confiscat fabrica în septembrie 2014.

Plecarea lui Olsen are loc într-o perioadă în care acesta lucra pentru îndeplinirea beneficiilor promise ale fuziunii.

În martie, Olsen a spus că este optimist în privinţa creşterii companiei, inclusiv în Statele Unite, şi că grupul anticipează o creştere de peste 10% a profitului din activităţile în termeni comparabili.

1 COMMENT

Leave a Reply