Sunt cat se poate de transant : campania “Cumintenia Pamantului” s-a transformat azi in “Golania Pamantului”. Dupa o campanie desantata in toate zonele media, Guvernul a strans doar un milion de euo. Diferenta de 10 va fi platita din bugetul de stat, a decis azi premierul Ciolos. O mare porcarie ! Si va dau un singur argument pentru afirmatia mea : de ani buni, nu se gasesc 10 milioane de euro pentru aparate de radioterapie noi, absolut necesare pacientilor cu afectiuni oncologice. Dam banii astia absolut necesari luptei pentru viata vietii ca sa cumparam de la un privat o statuie importanta dar care oricum nu putea parasi teritoriul national. Se vede urat de tot.


 

Guvernul va plăti din bugetul de stat circa 10 milioane euro pentru “Cuminţenia Pământului”, iar campania de strângere a donaţiilor va fi prelungită până la 31 octombrie 2019 astfel încât să fie recuperată suma cheltuită de stat, conform Profit.ro.

Proprietarii sculpturii cer 11 milioane de euro, iar Guvernul a anunţat iniţial că va plăti din buget 5 milioane euro şi că va aduna 6 milioane euro din donaţii. Statul nu a reuşit însă să strângă din donaţii decât 1 milion de euro.

În condiţiile în care campania de donaţii încheiată la finele lunii septembrie nu a adus cele 6 milioane de euro necesare, aceasta este formula propusă de Guvern, care ar urma să fie decisă prin ordonanţă de urgenţă.

“Diferenţa între sumele donate şi virate în conturi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane euro va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strângere a donaţiilor va fi reluată şi se va derula până la data de 31 octombrie 2019, în scopul asigurării reîntregirii fondurilor alocate de la buget. În situaţia în care, din orice motiv, până la 30 noiembrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil, se dispune închiderea campaniei, iar sumele colectate se restituie donatorilor. Condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor se stabilesc până cel mai târziu la 30 iunie 2017”, este formula pregătită de Guvern, conform Profit.ro.

Guvernul argumentează ideea ca diferenţa să fie suportată de la bugetul de stat prin faptul că nu este de dorit să fie pierdută posibilitatea unică de a achiziţiona acest bun de valoare culturală extraordinară.

Guvernul anunţase anterior că ia în calcul prelungirea perioadei de subscripţie publică pentru cumpărarea sculpturii “Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi, nereuşind să strângă în ultimele patru luni decât 1 milion de euro, din necesarul de 6 milioane de euro.

Pentru achiziţionarea operei de artă de către statul român, Guvernul alocă din buget 5 milioane de euro.

Campania de donaţii a început la jumătatea lunii aprilie şi a fost încheiată la sfârşitul lunii septembrie.

Avocatul proprietarilor sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Bogdan Grabowski, a declarat vineri pentru Agenţia de presă News.ro că proprietarii speră ca tranzacţia să se încheie aşa cum au convenit cu Guvernul în luna martie, iar dacă s-ar pune problema unui alt termen pentru plata celor 11 milioane de euro, atunci acesta trebuie să fie ”rezonabil” şi să nu depăşească sfârşitul anului.

”În principiu, prelungirea campaniei este un act unilateral al Guvernului. Proprietarii îşi doresc în continuare să se încheie tranzacţia şi aşteaptă să semneze contractele”, a spus Bogdan Gravbowski, după ce prim-ministrul Dacian Cioloş a precizat că este posibil ca statul român să prelungeasă subscripţia naţională pentru ”Cumintenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi.

În ceea ce priveşte propunerea unei alte date la care să fie achitată suma de 11 milioane de euro, la care proprietarii şi Guvernul, prin Ministerul Culturii, au convenit în luna martie, el spune că termenul ar trebui să fie unul ”rezonabil”.

”Dacă se pune problema unei prelungiri a datei de încheiere a contractului şi de plată a preţului, ar trebui ca termenul să fie unul rezonabil. Câteva săptămâni, poate, dar să nu depăşească sfârşitul acestui an”, a completat avocatul citat de news.ro.

 

15 COMMENTS

 1. Scuză ca să taie pensii și salarii . N-ați plătit petru Brâncuși ? Vă tăiem din pensie și ne mărim nouă !

  • Corect ! Cu toate astea , Brâncuși s-a oferit să dea și cumințenia și totul GRATIS ! Dar de-aia tot proștii să strângă bani pentru cumințenie când statul a greșit ș el tre să plătească integral

  • Cu aia e vorba de o datorie si se recupereaza cat se poate,la negocieri.Dar sa recupereze Iohannis mai mult, daca tot este mai breaz.SA PUNA OSU’ LA TREABA,CA LA FRECAT MENTA NE PRICEPEM TOTI SI NU NE PLATESTE NIMENI PENTRU ASTA.

 2. Da bă băiatule, de ce nu o faci tu cadou ţării tale ca un premier avut ce eşti?
  Cumva bugetul statului e buzunarul tău propriu de unde cheltui banii pe ce ai chef?
  Nu te gândeşti la spargerea inopinată prin cădere sau prin pocnirea naturală?
  Aruncă bă fondurile din bugetul ţării pe pietroaie şi menţine în sărăcie lucie ascest popor nevinovat de mizeriile voastre în cei 26 ani de sclavie!
  Apropo, (instantaneu aseară am vorbit cu părinţii veniţi de la şefinţă) tot vă scheunaţi că elevii 1-4 primesc manuale gratuite! Bă mincinoşilor, de ce minţiţi poporul cu asemenea mizerii? Ce manuale bă nemernicilor, la şcoală li se cere tot felul de caiete care nu sunt gratuite şi costă destul! Încă ceva, în şcoli se aduc caiete şi cărţi care li se bagă pe gât elevilor din scoli cu clase1-8! De unde atâta tupeu de impunere să cumpere părinţii cărţile aduse de alţii sub motivaţia: vă sunt necesare în anii următori! Care ani bă nemernicilor, ani în care se umplu buzunare prin impunere? Anii trec şi mintea evoluează, elevii sunt obligaţi să rămână la acelaşi nivel din anii în care au fost obligaţi să cumpere cărţi? Încă o porcărie: la sedinţa cu părinţii li se sugerează să bage aer condiţionat în sălile de clasă şi că trebuie să strângă bani! V-aţi stricat rău la căpuţ, cum dracu să plătească părinţii îmbunătăţirile claselor devenind proprietatea instituţiei respective şi escrocii care au furat banii…NU MAI PUTEM RECUPERA PIERDERILE! LA DRACU CU LEGISLAŢIA ASTA TÂMPĂ!
  STAT MAFIOT ÎN DESFĂŞURARE ŞI VECHIME ESTE ROMÂNIA!
  Şi se spune că nimic nu funcţionează în ţara asta! Hai sikktir! Impunerea funcţionează şi creşte pe zi ce trece!

  • Pai cam asta inseamna sa fii de DREAPTA.
   In curand o sa platesti integral scoala copiilor, o sa platesti sa ajungi in fata unui doctor, la care o sa astepti cateva luni pana cand se gaseste timp pentru programare si desigur tot felul de taxe si biruri pentru a face parte din societatea de dreapta.
   Daca nu, o alta varianta este sa-ti parchezi cortul la marginea orasului. Asta in cazul in care o sa mai gasesti o bucata de teren neachizitionata, bineinteles de un investitor strain.
   Gata cu stanga! Stanga e pentru inculti, lenesi si pensionari! Nu asa ne spala pe creier propaganda straina?

 3. Dle Radu Tudor total de acord!
  Vaiii ne dam rotunzi, snobi ….mari oameni de cultura, iubitori de arta etc…. iar ROMANIA arata ca un sac gaunos si peticit in toate domeniile.
  Tupeul lui Ciolos e maxim! o rusine!
  Ciolos a raspuns pe facebook : suntem săraci, dar cu această opera de artă a lui Brâncuși (care s-a inspirat din străfundul Sufletului Neamului Românesc) e “acum sau niciodată”.
  Deci Ciolos RECUNOASTE suntem SARACI si ce daca?! Cui ii pasa?
  Pe langa saraci vad ca suntem considerati si prosti. Asa vrea Maria sa Ciolos!
  Dementa se trateaza ?, sa dai 10 mil euro din buzunarul nostru asa fara nicio jena? da, din buget, adica din taxele si impozitele noastre! de la saracii astia de romani care muncesc din greu ca sa-si plateasca darile.
  Patrimoniul cultural al unei natii sta in primul rand in forta creatoare, vie, a adevaratilor artisti si in potentialul generatiilor viitoare , nu in piesele de colectie pe care le-ar putea detine statul.
  “Statul nu a reuşit însă să strângă din donaţii decât 1 milion de euro.”
  Asta e de fapt pretul real -forta financiara a poporului pentru aceasta opera! NU! suma aia uriasa.
  Pe vremea lui Ponta am inteles ca la negocieri asta a fost suma propusa- exact 1 milion de euro, nu mai mult!
  Flux 24: Deutsche Welle despre ce este în SPATELE campaniei ”Cumințenia Pământului”
  “Guvernul a creat această campanie ca pe o emblemă a activității sale, că a încercat să-și construiască o identitate puternică prin intermediul lui Constantin Brâncuși.
  această campanie a dorit, de fapt, să-l transforme pe Brâncuși în ”imaginea firmei”, să facă din el chipul emblematic al unei echipe care părea să nu aibă legături puternice cu solul și nici o identitate politică precizată.
  Nu banii vor fi fost ținta reală a campaniei, ci popularizarea figurii lui Brâncuși ca român de extracție rurală (autentic așadar) care a făcut carieră ”europeană”.
  Iată prin urmare că Guvernul avea motive serioase să dea curs acestei campanii chiar fără să aibă cu adevărat grija banilor. Poate că singurul dezavantaj este că lucrarea lui Brâncuși nu era făcută să placă unui public larg. Pentru mulți e ca un Picasso din ultima fază, care place doar snobilor sau unei elite artistice fundamentaliste. Dar ocazia de a construi o campanie în jurul lui Brâncuși părea prea bună ca să fie pierdută.”

 4. nu se poate considera ca dl Ciolos are beneficii de imagine? ca isis face campanie – ratata, ca si el – cu 10 milioane deturnati din banii oamenilor?
  Ba, eu zic ca daca la Craiova se poate sa-ti faci imagine si sa ai beneficii electorale daca vopsesti fatadele blocurilor atunci si la Bucuresti daca deturnezi atita banet de la buget pentru o sculptura neevaluata, la un pret de nimeni alticineva oferit, e cam la fel ca la madam Olguta.

  Da daca Joshannis tocmai a virginizat-o pe kovesi, care DNA sa se sesizeze in cazul asta?
  A, daca cIlos intra in PSD sau in ALDE, da, investigam, deschidem dosar, e coruptie frate.
  Nu frate, e pura prostie. Omul e prost rau daca a crezut ca lumea pune botul la campania lui. Da toti avem nevoie de o pusculita…. oare cei care se vor trezi cu unspe milioane ii tin ei pe toti… sau isis exprima si recunostinta, prin Elvetia pe undeva….

  • “Joshannis tocmai a virginizat-o pe kovesi”
   Tare asta! :)))
   Trebuie introdusa in DEX.

 5. Din scandalul licențelor Microsoft am aflat ca s-au plătit sute de milioane pe licențe software (din care vreo câteva zeci de milioane au fost spagi). Deci ii dam sute de milioane lui nea Bill și nu ne permitem 10 mil pentru o statuie cu care ne putem mândri?
  Totuși 10mil nu e mare lucru; de exemplu Radet are datorii de 1 miliard de Euro. De ce nu s-au dotat din banii aia spitalele? Sau din milioanele care se cheltuiesc pe catedrala neamuluI?
  Sau sa ne gandimi altfel: dacă nu mergeau la Cumințenia Pământului, precis se transformau în șpăgi. Deci 10 mil mai puțin pentru șpăgi, înseamnă mai puțin de munca pentru DNA, acum sper ca v-am convins…

 6. Statul chitaie dupa bani. Nu mai stie de unde sa scoata bani, in schimb toti desteptii care ar trebui sa elaboreze o strategie in acest sens o ard cu alte chestii nesemnificative si facile.

 7. Milioanele de la Catedralala Neamului la ce ajuta? Radet e falimentar, dar Vranceanu-Firea, cea al carui propriu fiu e refuzat sa voteze cu dansa, si care a fost votata in final de 10% din votantii din Buc, a donat milioane Catedralei Neamului din bugetul capitalei fara ca cineva sa se sesizeze (in afara evident de USR, singurii care mai zic de coruptia de lunga durata – 15 ani+ – din Primaria Capitalei).

  Presupun ca in cazul dansei nu mai aveam nevoie de “aparate de radioterapie noi”, actul donarii fiind considerat OK, dar in cazul lui Brancusi, avem nevoie de toate, numai de Brancusi nu.
  Pentru ca stim cum l-au considerat pe Brancusi comunistii: indizerabil.
  Si stim cat de apropriati si intelegatori au fost conducatorii PCR de actualii conducatori BOR: membri cu acte in regula, unii preoti fiind chiar schingiutorii de ieri.
  Asa ca se explica: Catedrala Mantuirii Neamului, un dezastru arhitectural, conceptual si religios care ne costa sute de milioane de Euro e mai important pentru clasa politica decat cel mai de seama, recunoscut international, artist plastic roman, Brancusi.
  Ne purtam azi cum ne-am purtat pe vremea lui Ceausescu: prostia si taranii la putere.
  Restul? Valea.

Leave a Reply