Economia europeană „pare pregătită de revenire”, constată Wall Street Journal, argumentând că sondajele realizate în rândul mediului de afaceri arată „o revenire a activității mai puternică decât se prevedea, deoarece restricțiile guvernamentale se relaxează și consumatorii își recapătă încrederea pe măsură ce vaccinările cresc”. În Europa, aproape o treime din adulți au primit o doză de vaccin, iar măsurile de deschidere s-au înmulțit, mai scrie Wall Street Journal.

Bloomberg atrage însă atenţia că  „Rezervele de vaccinuri anti-Covid-19 încep să depășească cererea în estul Uniunii Europene”. „România reprezintă un foarte bun exemplu”, explică Bloomberg, detaliind: „În timp ce numai o cincime din cei 19 milioane de locuitori ai ţării au primit până acum măcar o doză, listele de așteptare au dispărut și centrele de vaccinare fără programare le sunt deschise tuturor. Sâmbătă unii miniștri s-au prezentat personal la centre de vaccinare pentru a-i atrage pe cei mai puțin entuziasmați”. Constatând probleme similare şi în ţările din jur, dar şi un grad mare de scepticism în ţările occidentale, Bloomberg avertizează că „această evoluție ridică semne de întrebare dacă vaccinarea poate asigura imunitatea de turmă pe care și-o dorește continentul”.

De pe frontul luptei cu coronavirusul, Le Figaro vine însă cu o veste bună. Potrivit unui studiu realizat de Spitalul Universitar din Strasbourg, anticorpii obţinuţi în urma trecerii prin boală ar putea persista până la 13 luni, permiţând neutralizarea „virusului sălbatic (forma iniţială a virusului) şi a variantei britanice, dar nu şi a celei sud-africane”. Studiul subliniază că vaccinarea, chiar cu o doză, „întăreşte protecţia contra variantelor, crescând semnificativ” cantităţile de anticorpi, mai scrie Le Figaro, citat de Rador.

Leave a Reply