Agenţi ai serviciilor de securitate belaruse (KGB) se aflau în avionul Ryanair deturnat de autorităţile belaruse, care au arestat un opozant prezent la bord, a afirmat luni directorul companiei aeriene irlandeze, Michael O’Leary, informează AFP.

Le fel ca executivul irlandez, O’Leary a denunţat un act de “piraterie” susţinut de Belarus. “Se pare că intenţia autorităţilor (belaruse) era de a face să coboare din avion un jurnalist şi persoana care călătorea cu el”, a explicat acesta la postul de radio irlandez Newstalk. “Credem că agenţi KGB au coborât de asemenea pe aeroport”, a adăugat el, evocând un incident “foarte îngrozitor” pentru pasageri şi echipaj. “Cred că este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva unei companii aeriene europene”, a mai spus O’Leary.

Roman Protasevici, 26 de ani, fost redactor-şef al influentei mass-media de opoziţie belaruse Nexta, a fost arestat duminică după-amiaza după aterizarea de urgenţă a avionului pe aeroportul din Minsk, în urma unei false alerte cu bombă.

La începutul serii, aparatul ce făcea legătura între Grecia şi Lituania, ambele ţări membre ale UE, şi-a putut relua zborul, fără Protasevici.

“Aceasta este cu adevărat piraterie aeriană, aprobată de stat”, a declarat şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, la radio-televiziunea publică irlandeză RTE. “Aceasta era o companie aeriană irlandeză, un avion înregistrat în Polonia, plin de cetăţeni ai UE, care călătoreau între două capitale ale UE”, a continuat el. “Nu putem permite ca astfel de incidente să aibă loc (doar) prin avertismente şi comunicate de presă ferme” ca răspuns, a mai subliniat Coveney, cerând “sancţiuni”.

Reuniţi în summit la Bruxelles, şefii de stat sau de guvern din UE urmează să examineze luni seara noi sancţiuni împotriva regimului autoritar de la Minsk, ca reacţie la această deturnare. Circa o sută de responsabili belaruşi, printre care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, sunt deja vizaţi de sancţiuni europene din cauza atingerilor aduse drepturilor omului în această fostă republică sovietică.

Lituania şi Letonia au îndemnat ca zborurile internaţionale să nu mai treacă prin spaţiul aerian belarus.

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a cerut la RTE “declanşarea imediată a unei anchete internaţionale”. Potrivit Svetlanei Tihanovskaia, “escaladarea violenţei în Belarus este rezultatul impunităţii” şi prin urmare “trebuie să se pună mai multă presiune asupra regimului” de la Minsk.

“Este nevoie de fapte, nu de cuvinte. Simple cuvinte de condamnare nu sunt suficiente”, a insistat Franak Viacorka, jurnalist şi prieten al lui Roman Protasevici, la BBC. El a mărturisit că acesta din urmă i-a împărtăşit îngrijorările sale înainte de a pleca spre aeroportul din Atena, declarându-se urmărit.

“Nici nu vreau să-mi imaginez ce i se întâmplă în acest moment”, a adăugat el. “Iubita lui a fost arestată împreună cu el. Ea este cetăţean rus (…). Ei se vor răzbuna, îi vor pedepsi pe amândoi”, a spus Viacorka.

La rândul său, Regatul Unit, care nu mai este membru al UE, “se coordonează cu aliaţii săi” în această problemă, a declarat la BBC secretarul de stat pentru companii, Anne-Marie Trevelyan. Duminică, şeful diplomaţiei britanice, Dominic Raab, a atenţionat cu “consecinţe grave” în urma deturnării avionului de linie, scrie Agerpres.

Leave a Reply