Situația creată în economia Rusiei este foarte grea, fiind nevoie de un program coerent pentru depășirea crizei și mobilizarea societății, a declarat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, citat de RIA Novosti, preluata de Agerpres.

În epocă, eforturile sale de ‘restructurare’ a economiei sovietice au coincis cu o scădere dramatică a prețului la petrol de la peste 110 dolari pe baril la mai puțin de 25 de dolari barilul în anii 1980, amintește agenția de presă rusă.

‘Situația actuală din economie este foarte grea. Ne aflăm într-o astfel de situație care necesită eforturi uriașe, inteligente și constructive, pentru a ieși la liman’, a afirmat fostul lider al URSS, în opinia căruia, principalul lucru acum este mobilizarea societății.

‘Nicio clipă nu mai trebuie pierdută’, deoarece țara este deja într-o situație dificilă, a afirmat el, atrăgând atenția că guvernul nu a elaborat încă un program anticriză, fără de care ‘nu se poate prefigura un plan de acțiune’. De aceea nici nu se poate spune cât de mult timp va avea nevoie Rusia pentru a ieși din criză, a explicat Gorbaciov.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit marți în scădere până la un procent estimările privind evoluția Produsului Intern Brut (PIB) în 2016, după ce experți ai organizației apreciaseră anterior un declin de 0,6 la sută.

La 15 ianuarie, șeful Sberbank, Gherman Gref, vorbind la un forum economic la Sankt-Petersburg, a afirmat că Rusia nu doar că a pierdut în competiția cu alte țări în plan economic, dar că și a căzut într-o ‘sclavie tehnologică’ păguboasă.

Economia Rusiei a fost puternic afectată în ultimii doi ani de scăderea cotațiilor la barilul de petrol, pe fondul unei deprecieri considerabile a rublei în raport cu dolarul și al sancțiunilor economice occidentale, în replică la anexarea Crimeii în martie 2014.

2 COMMENTS

  1. Interesant cum Gorbaciov “da din casa”, cand Rusia incearca sa pastreze aparenta unei puteri mondiale consolidate care nu are probleme interne, economice sau de alt fel. La fel de interesant cum tot Gorbaciov a fost cel care a “reformat” URSS prin vestita Perestroika, reformare ce a dus la destramarea Uniunii si pierderea razboiului rece. Foarte interesant.
    https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/

  2. Absolut, l-au scos pe Gorby de la naftalina si-acum viine garantat “primavara” moscovita, marii aliati pot sta linistiti. Nu stiu cine face remake-urile astea, sunt extrem de obositoare, dar nici KGB-ul nu mai e ce-a fost. Traim intr-o lume de epigoni de cea mai proasta calitate, vezi SRI-ul actual si iesirea la rampa cu “invatamintele” catre populatie.
    A propos de epigoni: l-am vizionat azi la Sinteza Zilei pe fostul ministru Teodorovici, cu coama lui de argint scuturata de vant (desi statea asezat pe scaun si nu in saua vreunui armasar asortat la culoarea parului precum tizul lui, Orlando Furioso) zicandu-le tinerilor unionisti de la Chisinau ca rusii pot fi invinsi de “ai nostri” numai daca “ai nostri” vor invata sa gandeasca precum rusii! Daca stimatul Orlando al nostru n-are macar un Master’s de la Yale (unde familia Bush isi scoleste copiii arierati) sa-mi ziceti mie Mama lui Stefan cel Mare.
    Pana una-alta sa vedem reluarea Gorby.

Leave a Reply