România a făcut recent ”un pas imens către un viitor extraordinar”, a afirmat ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, într-un discurs ţinut miercuri  în faţa studenţilor de la Universitatea din Suceava, adăugând că are încredere în cetăţenii români în acest an electoral.
“Cred că România a făcut recent un pas imens către un viitor extraordinar şi, deşi nu putem vedea ce se află înainte, am deplină încredere în cetăţenii acestei măreţe ţări în acest an electoral şi în dorinţa lor de a avea un guvern care să-i slujească bine”, a declarat Klemm, miercuri, la Suceava, citat de Mediafax.
Ambasadorul a amintit în discursul său de protestele de la începutul lunii noiembrie, când “zeci de mii de oameni s-au adunat în toată ţara în mod paşnic pentru a cere schimbarea” şi şi-a exprimat speranţa ca oamenii să meargă la vot pentru a alege lideri responsabili.
“Am fost impresionat îndeosebi de pasiunea tinerilor care îşi doresc un viitor mai bun, unul în care statul de drept triumfă şi lupta împotriva corupţiei este regula. Sper că acei protestatari şi alţi oameni vor mărşălui din nou către secţiile de votare atunci când va sosi momentul să-şi exercite puterea supremă, votul, pentru a alege persoane care vor fi lideri responsabili ai acestei naţiuni şi conducători ai cetăţenilor săi”, a spus diplomatul.
Hans Klemm s-a întâlnit cu studenţi ai Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, cărora le-a vorbit cu ocazia aniversării a 87 de ani de la na?terea lui Martin Luther King Jr.
Ambasadorul s-a întâlnit şi cu primarul Ion Lungu, cu care a discutat despre oraşul Suceava, iar edilul i-a prezentat oportunităţi de afaceri în zonă, inclusiv în zona metropolitană, în dezvoltarea infrastructurii, dar şi în domeniul agricol.
===============
DISCURSUL AMBASADORULUI SUA, HANS KLEMM, LA UNIVERSITATEA DIN SUCEAVA

00bde751-28f6-4b43-846a-c3e96e045482

‘AMINTINDU-NE DE DR. MARTIN LUTHER KING JR.’

20 ianuarie 2016

Bună ziua tuturor. Domnule rector Valentin Popa, doamnă profesor Luminița Turcu, stimați profesori și studenți ai Universității Ștefan cel Mare din Suceava, vă mulțumesc pentru disponibilitatea de a mă primi. Sunt foarte mulțumit să mă aflu aici pentru a discuta despre viața și activitatea lui Martin Luther King Jr. și despre impactul său asupra Statelor Unite și a lumii în general.

Permiteți-mi să continui în engleză.

Lunea aceasta, Statele Unite au sărbătorit ziua de naștere a lui Martin Luther King Jr. Este o sărbătoare legală în toate statele SUA. Guvernul federal, alte instituții și Ambasada SUA la București au fost închise în onoarea acestui extraordinar cetățean american.

De ce a fost el un om atât de extraordinar? El a înțeles că America nu respecta idealurile sale fondatoare și principiile Declarației noastre de Independență din 1776, că toți suntem creați egali și ne-a îndemnat să le respectăm. De asemenea, el a înțeles și a crezut ferm că diversitatea a fost și rămâne unul dintre cele mai mari atuuri ale țării mele.

A fost filantrop, lider spiritual, activist civic și câștigător al Premiului Nobel și continuă să ne inspire și să ne motiveze în prezent, pe toți, americani și români deopotrivă.

Dr. King s-a născut într-o familie religioasă în 1929, la Atlanta, în Georgia. A crescut în biserica în care tatăl său slujea ca preot. El însuși a slujit ca pastor în aceeași biserică după obținerea doctoratului la Boston University. S-a căsătorit cu Coretta Scott din Alabama în 1953 și a avut patru copii.

Convingerile religioase ale dr. King l-au determinat să fie activ civic și preocupat de soarta afro-americanilor. În acea perioadă, afro-americanii nu beneficiau de tratament egal în Statele Unite, unde practica segregării educaționale era consfințită de lege. Astfel, existau școli separate pentru persoanele de culoare și populația albă, drept urmare condițiile de care beneficiau persoanele de culoare fiind de departe inegale cu cele oferite populației albe.

Acest lucru era evident în special în sistemul educațional. Americanii albi și afro-americanii nu mergeau la aceleași școli în Sudul divizat rasial și, indiferent cât de irațional sună acest lucru, această situație era protejată de legile care permiteau segregarea. În cazul decisiv Brown. Vs. Consiliul Educației, Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărât că această practică de segregare în educație este de fapt neconstituțională și, prin urmare, ilegală. În ciuda acestei schimbări enorme în dreptul american, aplicarea legii și schimbarea mentalității oamenilor au fost o provocare imensă.

În 1955, în ciuda faptului că segregarea în educație fusese declarată ilegală, aplicarea ei în practică era în continuare larg răspândită și multe legi care impuneau existența de spații separate în alte sectoare ale vieții publice și private erau în continuare în vigoare. O tânără pe nume Rosa Parks a refuzat să acorde locul ei într-un autobuz în Montgomery, statul Alabama, unei persoane albe, așa cum cerea legea. A fost arestată, generând revolta comunității afro-americane. Răspunsul acesteia a fost un boicot organizat al sistemului de transport din Montgomery, timp de 385 de zile, ceea ce a destabilizat profund situația economică a orașului. În cele din urmă, segregarea autobuzelor din Montgomery a fost eliminată, iar mișcarea modernă pentru drepturi civile în America a început.

În această perioadă, un predicator necunoscut din Atlanta a devenit purtător de cuvânt al mișcării, iar după Boicotul Autobuzelor din Montgomery avea să fie cunoscut la nivel național: dr. Martin Luther King jr.

Așa cum am menționat anterior, dr. King era un preot creștin care îmbrățișase învățăturile lui Mahatma Gandhi. Dr. King promova implicarea civică, protestele și chiar gesturile de nesupunere civică. Însă făcea toate acestea încurajând folosirea metodelor non-violente. Gândurile și scrierile sale despre justiție, în special pătrunzătoarea ‘scrisoare dintr-o închisoare din Birmingham’, în care constată că: ‘Orice nedreptate este o amenințare la adresa dreptății de pretutindeni’, rămân la fel de adevărate astăzi ca în ziua în care le-a scris.

Reverendul King a spus, de asemenea: ‘Cu întuneric nu se poate înlătura întunericul; doar cu lumină se poate face acest lucru. Ura nu poate înlătura ura; doar iubirea o poate face.’

Imaginați-vă că, la aproape 100 de ani de la abolirea sclaviei, afro-americanii beneficiau încă de un tratament în mod flagrant inechitabil, situație descrisă de fostul secretar de stat al SUA, Condoleeza Rice drept ‘defectul din naștere al Americii’. Dar lumina începea să strălucească. În sfârșit existau semne ale schimbării, însă continua să existe rezistență la acea schimbare. Existau mari tensiuni și destulă furie de ambele tabere.Atunci a apărut un om care, bazându-se pe convingerile sale religioase și pe principiile sale morale, a pledat pentru schimbare prin nesupunere civică non-violentă, asemenea lui Mahatma Gandhi.

În calitate de lider al Southern Christian Leadership Conference, dr. King a condus mii de oamenii în cadrul protestelor și al altor evenimente organizate pe întreg teritoriul SUA, în principal în Sud. A fost considerat unul dintre cei mai mari oratori ai secolului al XX-lea și nu s-a abătut niciodată de la misiunea sa de promovare a egalității prin non-violență.

Pe 28 august 1963, la Washington DC, el a susținut cel mai cunoscut discurs al său, pe treptele monumentului comemorativ dedicat președintelui Lincoln, autorul Proclamației de Emancipare cu 100 de ani înainte de eliberarea celor aflați în sclavie.

În fața unei mulțimi de aproximativ 250.000 de protestatari, cel mai mare grup adunat vreodată până atunci la Washington, el a vorbit despre ceea ce visa el pentru America: ‘Am un vis: cei patru copilași ai mei să trăiască într-o zi într-o națiune în care să nu fie judecați după culoarea pielii, ci după caracterul lor’.

Este interesant de menționat că pe 28 august 2009, la exact 45 de ani de la acea zi, Barack Obama, pe atunci senator, a acceptat să fie candidatul Partidului Democrat la președinție. Ulterior, a câștigat acele alegeri și a devenit primul președinte afro-american al SUA.

Discursul ‘Am un vis’ și marșul către Washington au plasat lupta pentru drepturi civile în capul agendei de politică internă. La câteva luni după aceea, președintele Lyndon B. Johnson a semnat Legea Drepturilor Civile (Civil Rights Act) din 1964, care a abolit în sfârșit și complet discriminarea pe criterii de rasă, culoare, credință, gen și origine națională.

Aceasta a fost o victorie foarte importantă a Mișcării pentru Drepturi Civile și indiscutabil a adus o îmbunătățire a țării noastre. Legile care prevedeau cândva segregarea erau acum eliminate și înlocuite cu unele care apărau egalitatea.

În 1964, lui dr. King i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de utilizare a non-violenței în lupta Americii pentru drepturi civile, diversitate și egalitate. King și-a continuat eforturile până în clipa în care glonțul tras de un asasin l-a răpit de lângă noi, în 1968. A fost ucis pentru lucrurile în care a crezut, însă moștenirea sa continuă să existe și reprezintă o sursă de inspirație pentru credința și speranțele următoarelor generații din țara mea și din întreaga lume.

Dr. King s-a străduit din răsputeri să creeze ceea ce el a numit ‘comunitatea iubită’. Aceasta era viziunea sa, o societate în care incluziunea și toleranța dețin supremația.

Toate trăsăturile sociale negative, precum sărăcia și foametea sunt inexistente pentru că, așa cum spune King Center din Atlanta, ‘standardele internaționale ale decenței umane nu vor permite existența lor’.

Astăzi, la aproape 50 de ani de la moartea lui Martin Luther King Jr., activitatea și moștenirea acestui om extraordinar continuă să ne inspire. Apelul său la acțiune, la ajutarea semenilor și la aplicarea principiilor fondatoare ale Americii, prin metode non-violente, ne cucerește și acum. Americani și cetățeni din întreaga lume îl privesc drept model atunci când, confruntându-se cu problemele lumii actuale, caută încurajare spirituală.

Aici, în România, anul trecut, la începutul lunii noiembrie, cu doar câteva luni în urmă, am fost martorul unor lucruri de care cred că dr. King ar fi fost foarte mândru. Zeci de mii de oameni s-au adunat în toată țara în mod pașnic pentru a cere schimbarea, așa cum ne învață moștenirea dr. Martin Luther King Jr. să facem.

Am fost impresionat îndeosebi de pasiunea tinerilor care își doresc un viitor mai bun, unul în care statul de drept triumfă și lupta împotriva corupției este regulă. Sper că acei protestatari și alți oameni vor mărșălui din nou către secțiile de votare atunci când va sosi momentul să-și exercite puterea supremă, votul, pentru a alege persoane care vor fi lideri responsabili ai acestei națiuni și conducători ai cetățenilor săi.

Permiteți-mi să închei cu unul dintre citatele mele favorite din dr. King: ‘Credința înseamnă să faci primul pas chiar dacă nu vezi întreaga scară’. Cred că România a făcut recent un pas imens către un viitor extraordinar și, deși nu putem vedea ce se află înainte, am deplină încredere în cetățenii acestei mărețe țări în acest an electoral și în dorința lor de a avea un guvern care să-i slujească bine.

Vă mulțumesc foarte mult pentru atenție. Acum este momentul pentru întrebările și comentariile voastre.

17 COMMENTS

  • Daca ai incredere in cetatenii acestei tari de ce l-ati reinscaunat pe Basescu in 2012 cand poporul il demisese prin referendum democratic??? Iti reamintesc ca a venit Gordon sa minta ca au fost 1 million de fraude. Atunci cetatenii Romaniei nu mai erau buni? Sunt buni numai aia manipulati pe feisbuc de servicii? Las’ ca se intoarce roata istoriei, o luati voi in freza de la feisbucul vostru ! Sigur tara e mareata ca o jupuiti voi! ( vezi articolul de pe Cotidianul ” un om impotriva unui sistem” ) Au ajuns romanii sa fie scarbiti de americani dupa 25 de ani de asteptare sa-i scape de sovietici. Constata acum ca nu sunt cu nimic mai breji, ba din contra, macar sovieticii nu mimau democratia…

 1. Care schimbare ??? Probabil ca “schimbarea” asta este in avantajul americanilor, cu alte cuvinte toata nebunia asta care a inceput de cand a venit “guvernul meu”. Da, este o schimbare sa inlocuiesti un guvern votat de milioane cu unul cerut de strada si in urma unei situatii emotionale deosebite. Si ce s-a schimbat ? Medicii raman cu salarii de doua parale ( asta ca sa plece mai repede din tara probabil ) cei din invatamant la fel. Asta pe cand parlamentarii nostri voteaza pensii speciale si mariri de salarii pentru ei, presedentia primeste bani la greu ( a propos dl. Iohannis s-a mutat in vila de protocol sau se mai fac modificari ??? ) si guvernul incepe sa-si traga spuza pe turta. Asta de “schimbare !!!

 2. vrajeala ieftina de lobbyst – romanii alaturi de bulgari au un regim discriminator in privinta regimului vizelor . ce fel de parteneri strategici suntem daca ungurii lui Orban prieten cu Putin calatoresc fara vize in SUA iar “pertenerii” romani sunt buni doar sa cedeze hidrocarburile din Marea Neagra cu redevente minuscule

  • Este si normal.Americanii nu suporta romanii inteligenti si patrioti.Acum sau linistit cu Iohannis Tartor Sef si ne toarna discursuri ceausiste despre binele care a dat peste noi.Milioane de romani abia isi duc zilele dar astia ne tot vrajesc cu “schimbarea” si iar “schimbarea” si da-i cu luminita de la capatul tunelului si da-i cu Curcubeuuuu”…Care si ce fel de schimbare? Experiente vesnice pe pielea fraierilor? Cu toate ca toata gasca basistoida se cazneste sa bage vrajeli despre ce rea a fost guvernarea Ponta ,deja si fraierii au inceput sa vada Schimbarea,SCHIMBAREA vrabiei din mana pe cioara vopsita, de pe gard.

 3. omul are o mare problema: confunda cateva zeci de mii de protestatari “pasnici”( oare cand ocupi centrul capitalei ore in sir provocand haos in circulatie inseamna sa fi pasnic? in tara lui natala sua, daca depasesti cu 1 metru perimetrul pentru care ai aprbare sa demonstrezi te bat “organele” de iti suna apa in cap,legal) cu populatia intregii tari. pai astia cateva zeci de mii de oameni manipulati decid viitorul tarii la alaegeri? ne da exemplu cu martin luther king uitand sa mentioneze rapoartele organizatiilor care monitorizeaza situatia in sua si care arata cresterea decalajelor intre bogati si saraci dar si a privatiunilor si nedreptatilor la care sunt supuse minoritatile in special negrii si hispanicii. eu personal as ramane impresionat daca americanii nu s-ar comporta ca niste stapani in tara asta tragand la raspundere politicienii, justitia etc. oare ar fi greu pentru ei, macar de fatada, sa ne considere parteneri egali? uitam ca acest nou ambasador cum a venit in tara a inceput sa dea indicatii “pretioase”? ultimul exemplu privind vasalitatea romaniei fata de marele licurici s-a produs recent cand madam nuland i-a chemat la ordine pe ciolanis si jules si vorba mascariciului mihalache a dat indicatii si in ceea ce priveste viitorii sefi ai parchetelor. si apropo de “pasul imens” catre viitor, sper ca distrugerea comandata a unui guvern cu ale carui realizari se mandres tehnobirocratii din “guvernul meu” sa nu aiba consecinte nefaste asupra societatii asa cum apar primele masuri luate de birocratii brixellisti.

 4. încă mai ţine treaba cu mângâiatul pe creştet de către stăpâni! a venit inspecţia în persoana lui nuland să vadă dacă colonia dă din coadă la nivel înalt, şi să verifice dacă investiţiile sunt în regulă. trebuie să iasă tot căţeluşii agreaţi în fruntea parchetelor! parcă ştie cineva cu adevărat ce a spus stăpânul guvernatorului, între patru ochi. aşa de importanţi suntem ptr americani că la deveselu se foloseşte tricolorul pe post de ornament la care să stea oficialităţile cu spatele! dar aşa trebuie tratată carnea de tun! ungurii sunt de admirat că au coloană vertebrală. ghioceii îşi merită locul lor la coadă la vize cu mâna întinsă! poate că nu ştiam, dar s-au deschis noi ambasade americane în românia şi le creşte acum un sistem antirachetă în curte cu care să nu mai stăm la coadă la vize!

  • A inceput sa instige la iesirea in strada in ziua alegerilor, ca sa influenteze alegerile asa cum vor americanii. Dece credeti ca merge la studenti, pentruca sunt usor manipulabili, neavand experienta. Cum sa ai tupeul sa le spui sa marsaluiasca spre sectiile de vot in ziua votului. Dece se amesteca in treburile noastre interne. SIKTIR dle KLEMM.

 5. Oooookkkk…da’ cu milioanele alea de oameni ce au votat legal pentru demiterea unui presedinte infractor, cum a fost bre nea ambasadorule ? N-are rost sa mai continui si cu alte…banalitati !
  Mi-e scarba !!!!

 6. Hmm! Deci protestele post-Colectiv sunt comparabile cu marsul pentru drepturile minoritatii afro-americane condus de Martin Luther King Jr? Adica tinerii din Romania sunt o minoritate? Cine a fost liderul spiritual al acestei minoritati? Si ce e cu “marsaluitul” protestatarilor post-Colectiv catre alegerile din 2016? Dl Klemm vorbeste in enigme, sau macar in ceea ce se numeste “mixed metaphors” (lit. metafore amestecate) si unele dintre acestea sunt cel putin discutabile, daca nu complet lipsite de sens. TINERETUL nu poate reprezenta o “minoritate”nici macar in raport cu generatia parintilor lor si tinand seama ca, in general, sunt necesari 2 oameni pentru a da nastere unui alt om; nu merge,numeric si nici calitativ, fiindca tinerii romani nu par a fi persecutati pe baza unui criteriu precis cum ar fi nationalitatea, religia, rasa, sexul. Mai ramane varsta si-aici intervine ridicolul deoarece tineretea e o trasatura volatila, nicidecum garantata “pe viata”( din pacate) precum culoarea pielii, sexul, dreptul de cetate, etc. Saracul Martin Luther King Jr s-ar intoarce in groapa daca ar afla ca un reprezentant oficial al tarii sale face asemenea salata din idealurile pe care le-a sustinut, si adus in realitate cu pretul vietii lui. Nu ma mai obosesc sa desfac tot ghemul, discursul e o catastrofa retorica oricum l-am lua.
  In ipoteza ca distinsul ambasador SUA va fi vrut, prin discursul “istoric” tinut la Universitatea suceveana, nimic mai mult decat sa-si dea acordul pentru proteste “pasnice” si “marsuri”care duc direct la urnele pregatite pentru “alesii” aprobati de marele aliat putea sa ne scuteasca si pe noi, si pe raposatul erou Martin Luther King Jr de metafore de doi bani amestecate in ordinele de mars.
  Eu inteleg ca Moldova creaza dureri de cap aliatilor, dar nu-nteleg de ce trebuie sa suporte studentii de la Suceava discursuri pseudo-academice pe tema migrenelor diplomatice.

 7. Ce e important, e ca actualul ambasador nu mai e atat de arogant si nesimtit ca Gitenstein, cand vine vorba de relationarea cu cetatenii tarii gazda. Macar atat, sa aiba bunul simt sa pastreze aparentele si nu am nimic cu ei.
  Le-am spus americanilor cum e cu aparentele in articolul asta. Poate l-o fi citit careva de la state department, cine stie 🙂
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/03/05/replica-la-articolul-romanias-anti-corruption-mania-publicat-in-the-new-yourk-times-in-data-de-4-martie-2015/

 8. Mai lasa-ne americanule sa ne conducem singuri tara, fara agenti acoperiti ai CIA, KGb, Mosad, etc…Lasati-ne sa ne decidem singuri soarta. Cum va permiteti sa sugerati studentilor din Suceava, sa iasa in strada, sa marsaluiasca in ziua votului. Cum va permiteti sa instigati la dezordine. Asa ati facut si la manifestatiile din 30 oct. , cand ati indemnat tinerii sa stea in strada si sa protesteze.Vreti sa influentati votul la alegerile din acest an, ca sa iasa cine vreti voi , americanii? Ne-am saturat de voi, nu mai vrem sa fim colonie. Nu ati, priceput inca? Ni l-ati bagat pe gat pe basescu, dupa ce a fost demis de popor. Nu intelegeti ca poporul roman nu va mai vrea? O sa va demonstram asta inca odata.

 9. Vin alegerile ,noi ne pregatim si americanii au inceput deja ,putem noi sa-l votam pe D-zeu ,ei tot pe a lor il vor pune .Nu mai ascult asemenea discursuri ,sunt cu dedicatie .De cand l-a inscaunat pe basescu si stiau ce hotie este in Romania datorita protectiei lui si a procurorilor (ce nu vedeau milioanele de euro cum pleaca din tara ,dar vedeau oule si gainile bietei batrane din Bucovina ) nu mai reprezinta VISUL AMERICAN ,ci o tara cu interese proprii in zona .Ce investitii au venit din America ?

 10. Ma scuzati daca nu iau lumina de la jandarmul lumii.
  Jigodiile astea ipocrite sa vina sa ne zica de democratie cand in 2012 ne spuneau ca au fost un milion de voturi fraudate la referendum si l-au tinut pe jeg in brate, contrar votului?
  Kiss my freaking ass!

Leave a Reply