Co-presedintele PNL Alina Gorghiu, sustinatoarea statului de drept si a procurorului sef DNA, spunea in 2013 ca Laura Codruta Kovesi este apropiata unui partid politic. PDL cumva, fuzionatul cu PNL?

Şedinţa Camerei Deputaţilor din 23 aprilie 2013

1.Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:
1.29Alina-Ştefania Gorghiu – declaraţie politică cu tema “A fost sau n-a fost transparenţă în cazul desemnării procurorului general şi procurorului-şef al DNA?”;

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Doamna Alina-Ştefania Gorghiu:

“A fost sau n-a fost transparenţă în cazul desemnării procurorului general şi procurorului-şef al DNA?”

Judecând după gradul de popularizare a nominalizărilor făcute de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar la justiţie şi după notorietatea persoanelor nominalizate (aşa cum sugera şeful statului), nu putem nega transparenţa în toată această perioadă.

Din punct de vedere al procedurii şi al contextului, al cadrului legal şi al obligaţiei de ministru al justiţiei, lucrurile se nuanţează şi devine evidentă arderea unor etape importante, cum ar fi concursul de proiecte şi alegerea spre desemnare a acelor candidaţi care întrunesc nişte criterii obligatorii, care corespund funcţiei şi care provin din rândurile profesioniştilor în domeniu. Or, în momentul în care singurele argumente sunt “urgenţa” numirii şefilor la Parchete şi miza pe faptul că CSM, preşedintele ţării şi chiar Comisia Europeană ar accepta mai repede o persoană cunoscută, cu activitate mediatizată în ultimii ani, cred că discutăm despre o anomalie în sistem.

Vreau să subliniez în mod clar faptul că nu contest urgenţa şi sunt prima care susţine că interimatul la Ministerul Public şi la Direcţia Naţională Aticorupţie constituie o sursă de probleme. Însă acest lucru nu trebuie să afecteze procedura legală, firească, transparentă în care trebuie să fie făcute numirile în cele două instituţii-emblemă în lupta cu infracţiunile, corupţia, lipsa de legalitate. De altfel, şi Consiliul Superior al Magistraturii a recomandat respectarea traseului firesc în acest demers instituţional.

Însă acum, post factum, când nominalizările au plecat de la Ministerul Justiţiei, când epopeea acestora pare că îşi va cunoaşte finalul, nu văd ce ar mai putea schimba o procedură pornită strâmb, deşi din premise drepte. Poate doar dacă lucrurile vor trena pe fondul contestaţiei la Curtea Constituţională anunţată de preşedintele CSM în legătură cu rolul consultativ al Consiliului în acest proces… Sau dacă procurorii duc până la capăt revolta împotriva “politizării” funcţiilor la Parchete şi a numirilor, implicit, sau dacă Bruxelles devine mai vocal (ştim deja că va exista un capitol dedicat subiectului în viitorul raport de ţară).

Şi, în această notă, adaug faptul că este inacceptabilă, într-un stat de drept, propunerea pentru funcţia de procuror-şef la DNA a unei persoane care este considerată, în percepţia publică, apropiată unei formaţiuni politice.

15 COMMENTS

 1. Astia se aresteaza intre ei, sa moara maica-sa!! Noi romanii avem dreac alta treaba, decat sa stam sa ne uitam la toti astia cum se faulteaza intre ei! E ca la sah, astia isi curate piesele de pe table, dupa care atunci cand raman in 2-3 piese, ramane sa se transeze la mutari, sa vada care da sah mat.

  P.S.: Noi cetatenii Romaniei avem alta treaba in vietile noastre, decat sa stam sa ne uitam la niste prosti parveniti cum se aresteaza si se faulteaza intre ei! Sa se inventeze puscaria pe bani, si se vor oferi foarte multi voluntari pentru ca in Romania oricum, nu mai este nimic de facut sau de muncit! E penurie. In Romania, ploua cu c…t.

  • Dnule Tudor,

   Poate ca nu mai realizati dar ce se intampla acum in Romania e inimaginabil. Zi de zi de cateva luni se aresteaza capi de institutii, parlamentari, guvern si se vehiculeaza sume de milioane si milioane de euro pe cap de arestat. ?!? Chiar daca sunt vinovati nu poti sa inhati de-a valma tot ce misca decat daca vrei sa distrugi aceasta tara. Eu cred ca asta se intampla. S-a destructurat acest stat.Aceasta tara e distrusa sub ochii nostri. Problema este vorbeste vreun ziarist de asta? vreun parlamentar? vreun ministru ramas? romanii simpli? intelelectuali? sau privim inlemniti cum suntem dizolvati ca tara? are cineva curajul sa formeze un grup ceva care sa protesteze la acceste arestari toxice pentru Romania? Sau ne uitam tampiti la acest spectacol grotesc in timp ce alte tari la fel de corupte ca ale noastre isi protejeaza identitatea nationala????

 2. Buna seara,

  Il puteti intreba pe dl Orban daca o va propune ministru pe Andreea Paul Vass, cea care striga “Jos taxele Mafie USL” cad si dansul facea parte din USL?

  cu stima!

 3. Cu studii la Dimitrie Cantemir,masterat la Hyperion si ceva studii economice pe la Pitesti..?????, la ce sa te astepti?(Vezi CV); Abia asteapta Blaga sa o haleasca. Stai sa treaca iuresul DNA-ului, si daca Blaga scapa fara sa-l bage DNA la mititica, nu o sa mai auziti de Alinuta-vrabiuta cum nu mai auziti de Antonescu.
  Blaga e precum nea NICU care vedea ardei grasi de 5kg sau 20t de grau la hectar. Asta vede PNL la 50% in sondaje. Mai ceva decat in sondajele lui Pieleanu. Ramai mut si te crucesti!

 4. Nasol cum a ajuns dna aceasta! Inainte parea mai simpatica! Palaria de presedinte PNL e mult prea mare pt ea!

 5. Mai penibil ca Ponta ce o acuza pe Kovesi la Referendum de politie politica ca apoi nu doar sa o propună ci sa si laude cinic in 2014 ca a fost alegerea sa nu a lui Basescu care l-a ales pe Nitu ….???????????

 6. Noul PNL este o copie aproape fidela a PDL. Actiunile si declaratiile liderilor PNL seamana izbitor de mult cu cele ale lui Basescu si vechea sa gasca. Pentru fraieri, incearca o poleiala gretoasa. Iohannis o fi strain de toate acestea ?! Sigur nu. Se adevereste zicala cu mutul.

 7. am fost siderat sa vad cum domnul Orban se crede un om politic care si-a pastrat verticalitatea in emisiunea de ieri cu Dna Grecu… Puteti sa il intrebati daca este adevarat ca in accidentul acela filmat conduce masina aluia de la Blue Air, Iordache parca?
  nu de alta dar verticalitatea trebuie sa inceapa din oglinda si daca oglinda lui este deformata ma ofer sa ii cumpar una de la un magazin!

Leave a Reply