Supravegherea cu brăţara electronică, echivalarea zilelor de muncă în folosul comunităţii şi executarea pedepsei în weekend sunt măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate propuse de 11 senatori PNL într-o iniţiativă legislativă înregistrată la Senat.

‘Prin această propunere legislativă se urmăreşte adoptarea unui set de măsuri de executare a pedepsei cu caracter judiciar pe care judecătorul să le poată aplica pentru înlocuirea pedepsei cu executare în regim de detenţie atunci când individualizează pedeapsa cu închisoarea. Măsurile propuse sunt adecvate cadrului european în această materie şi au fost alese după analiza cadrului legislativ în domeniu al statelor membre ale UE, în special al Cehiei, Italiei, Olandei şi Belgiei’, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative semnate în numele iniţiatorilor de Alina Gorghiu.

Măsurile propuse de iniţiatori sunt executarea la domiciliu prin supraveghere cu brăţara electronică, executarea în echivalent zile de muncă în folosul comunităţii, executarea pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică, executarea pedepsei în regim mixt în zile de muncă în folosul comunităţii combinat cu zile de detenţie sâmbătă şi duminică.

Potrivit actului normativ, măsura executării la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu brăţara electronică se poate aplica doar pentru pedepsele de până la trei ani închisoare şi nu poate înlocui măsura privativă de libertate pentru recidivişti şi cei condamnaţi pentru infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei, infracţiuni de corupţie.

Executarea pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică se poate realiza în regim deschis de detenţie, doar în centre de detenţie special înfiinţate în acest scop şi îi vizează doar pe cei condamnaţi la închisoare de până la patru ani şi sunt exceptate aceleaşi persoane ca şi la supraveghere cu brăţara electronică.

Echivalarea muncii în folosul comunităţii se realizează prin raportul de două zile de muncă la o zi de detenţie. Munca se prestează la unitatea desemnată de judecător în regim de 8 ore pe zi, indiferent de intervalul orar.

‘Pentru aplicarea reglementării este necesar ca statul român să procedeze la redimensionarea sistemului de probaţiune, astfel încât acesta să ajungă la 5.000 de inspectori de probaţiune şi la implicarea comunităţilor locale în asigurarea condiţiilor pentru executarea măsurilor alternative’, se precizează în expunerea de motive.

Proiectul va fi dezbătut iniţial de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, scrie Agerpres.

14 COMMENTS

 1. Plăteşti tu din buzunarul tău brăţările?
  Plăteşti tu din buzunarele tale apărarea populaţiei de infractori şi infracţiuni? Nu!

  • asta imi aduce aminte de jihadistii aia magrebieni care au executat un preot intr-o biserica din Fraqnta iar unul dintre atentatori avea o bratara de-asta de control…
   ce sa zic, super eficacitatea
   Sunt eu Alina Gorghiu, deschide usa, uite, am bratara… 😀

  • Preferi sa platesti intretinerea infractorilor in inchisoare? Plus amenzile CEDO. Mi se pare o propunere ok ptr pedepsele usoare.

     • @Dan Roua: suferi de analfabetism functional?
      Propunerea e ptr pedepse usoare, citeste exceptiile.

      “Potrivit actului normativ, măsura executării la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu brăţara electronică se poate aplica doar pentru pedepsele de până la trei ani închisoare şi nu poate înlocui măsura privativă de libertate pentru recidivişti şi cei condamnaţi pentru infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei, infracţiuni de corupţie.”

   • Nu e ok propunerea ca vine de la incompetentii din PNL. Ia sa fi venit de la comunistii din PSD… o lua de buna cu 3 maini.

    • Comunistii din PNL se arata a fi mai greoi la minte,asta face diferenta fata de comunistii din PSD.De aceea comunistii penelisti au pierdut alegerile si au sa le piarda si in urmatorii 80 de ani.

 2. Doamna Gorghiu, am o intrebare de la un viitor hotz din avutul statului: “Daca fur 1,000,000 eur, pot primi pedeapsa cu executare in weekend? ca mai vrea si nevasta un milion si asa as avea timp sa-l fur si pe al doilea… Multumesc anticipat!”

  • ghinion. e PSD la guvernare, s-ar putea sa n-ai parte de pedeapsa. Pana la condamnare apuca astia sa abroge tot codul penal. Daca vrei pedeapasa pentru furt n-ai decat sa emigrezi intr-o tara civilizata.

 3. Se incurajeaza hotia !Tinerii frumosi ce zic ?Sa fure toti in cursul sapt.( de la stat )iar in week end se odihnesc pe…banii statului ?

Leave a Reply