Observ destul de multa pasiune si ceva mai putina ratiune in dezbaterea privind situatia din Grecia si posibilele consecinte pentru Romania si Europa.

Respectand opiniile pro si contra exprimate decent, reafirm lipsa mea totala de simpatie pentru Alexis Tsipras, un lider nationalist cu accente marxiste, la fel de populist ca Marine Le Pen in Franta sau Nigel Farage in Marea Britanie. Insa votul masiv – peste 61 % – de respingere a masurilor de austeritate ma determina sa respect optiunea grecilor si implicit a lui Tsipras.

As vrea sa mentionez cateva aspect neglijate in dezbaterile de la noi, ce imbraca forme balcanice de tipul : “imi place Tsipras, ca e tinar si arata bine”, “grecii sunt tari si nu se lasa calcati in picioare”, “Germania vrea sa tina Grecia in genunchi”, “Europa are comportament nazist, grecii sunt patrioti”. OK, am luat nota de aceste sloganuri, acum sa vedem adevarurile :

 • – In ultimii 25 de ani, Grecia a fost pur si simplu cutremurata de zeci de scandaluri imense de coruptie, sub guvernarea ambelor partide clasice : PASOK si Nea Demokratia. Miliarde de euro au fost furate din contracte publice, condamndarile au curs pe banda rulanta, dar furtul nu s-a oprit. E cauza cea mai importanta pentru situatia in care se afla Grecia azi
 • – A doua cauza majora este cea privind raportarile false. La fel ca pe vremea lui Ceausescu, reprezentantii administratiei de la Atena au falsificat raportarile si cifrele oficiale, au ascuns datorii si gauri bugetare imense. Acestea s-au rostogolit peste ani ai au devenit veritabile bombe nucleare care au devastat situatia financiara a Greciei
 • – Pentru a incerca iesirea din impasul in care s-a bagat singura, Grecia a imprumutat sume uriase. Peste 300 de miliarde de euro ! Acum nu sunt in stare sa restituie ratele aferente acestor credite si arata cu degetul spre altii. Oriunde in lume, cine se imprumuta si nu poate da banii inapoi este executat de banci. Trist dar adevarat.
 • – Cei peste 300 de miliarde euro au fost primate de Grecia cu o conditie : restructurarea sistemului aberant de salarizare, pensii si ajutoare sociale care tine economia tarii la pamant. Cateva exemple : cele mai dure proteste au fost cand s-a decis taierea celei de-a 14 pensii si celui de-al 14 lea salariu. Da, grecii primesc prime consistente echivalente cu un salariu pentru concediul de vara si Craciun… Alt exemplu : fetele nemaritate ale fostilor demnitari primesc pensia uriasa pe care au avut-o parintii lor in timpul vietii. Daca tata a fost general, fata primeste cateva mii de euro pe luna daca nu e maritata.  Al treilea si gata : nu toti grecii platesc TVA, nu toti contribuie cu taxe si impozite la sistemul de pensii, exista criterii numeroase si foarte complicate care macina sistemul din interior. Multe alte privilegii uriase au fost introduse de politicieni in ultimii 25 de ani, secatuind pur si simplu bugetul de stat al Greciei fara noima, doar din populism urias plus dorinta de parvenire

De cele mai multe ori, simpatia multora pentru o tara frumoasa cum e Grecia sau solidaritatea cu drama grecilor – mandri si nationalisti – tine loc de ratiune si argumente solide intr-o analiza mai mult decat necesara a situatiei. Pot sa-I inteleg, nu condamn pe nimeni, oameni suntem toti.

Ceea ce nu poate fi insa ocolit in drama greaca e procentul de vina si responsabilitate pentru situatia in care se afla : 61,31 % Grecia, 38,69 % alti…

 

33 COMMENTS

  • Dnule Tudor,

   Lucrurile sunt foarte simple la greci: ei NU MAI VOR AUSTERITATE. Pe acest criteriu voteaza pe ORICINE le ofera aceast lucru. Merkel e o contabila, inconjurata de niste obedienti slabi profesional ex Jeroen Dijsselbloem care rezolva criza economica confiscand banii depunatorilor vezi Cipru…Nici Lagarde nu e vreo stralucita.Deci Merkel nu poate in acest moment sa ofere nici o solutie sudului Europei cu somaj impresionanat: 30% in Spania, 60% din populatia tanara a Greciei nu are de lucru.CUM REZOLVI SOMAJUL Merkel? Ce face populatia fara bani ? ce crezi ca ei sunt ca romanii speriati de “amenintarea Rusiei” si alte vrajeli? Nu. Aia vor lucruri si vor sa traiasca decent nu cu o galeata la patru ani. Nu merge sa transferi datoriile bancilor pe investitii toxice la stat si sa pui populatia sa le plateasca in timp ce bancherii sunt bine mersi…

 1. In ce priveste situatia din Grecia, Soros a finantat Syriza si pe Tsipras de ani de zile, pentru ca dupa dezastrul facut in ultimii ani in Grecia de masurile neoliberare „anti-criza”, Soros nu avea nicio sansa sa castige cu un partid de dreapta. Cu alte cuvinte, Tsipras a ajuns la putere sprijinit de finantistii americani. Cine a castigat si cine a avut de pierdut? In primul rand au de castigat americanii care controleaza UE. De pierdut vor pierde Grecia si populatia statelor UE, care vor trebui sa suporte destabilizarea zonei euro, pe langa cresterea deficitelor bugetare. Este doar o noua cacealma instrumentata de la Washington si Bruxelles pentru pacalirea prostilor. Cu datorie sau cu ea transferata altora, grecii vor ajunge in situatia de a isi vinde totul pe nimic.

  Din punct de vedere financiar, este stiut de toata lumea ca din prima secunda in care un guvern se imprumuta nu este posibil sa achite integral si creditul si dobanda (camata) din simplul motiv ca dobanda nu exista in piata, pentru ca ea nu a fost tiparita fizic. De aceea, orice guvern trebuie sa se imprumute la infinit.

  Asa cum guvernul American se imprumuta de la FED, guvernul Marii Britanii se imprumuta de la Bank of England, UE ia bani cu imprumut de la ECB (European Central Bank), tot la fel guvernul Romaniei se imprumuta la BNR (prin banci comerciale gen Raiffeisen, ERste, BRD etc.) si de la FMI. Bancile Nationale sunt filiale locale ale BIS (Bank of International Settlements).

  Totul se rezuma la faptul ca structura financiara internationala tipareste niste hartii pe care le ofera credit, la care credit se percepe dobanda. Fiind cunoscut ca guvernarea inseamna administrare si nu putere reala, guvernantii semneaza creditul fara consultul poporului si il pun in imposibilitatea de a achita acel credit. Pe creditor nu il intereseaza profitul insemnand hartie, ci il intereseaza sa il aduca pe debitor in imposibilitatea de plata, pentru a il aduce pe acesta in situatia de a isi vinde resursele pe nimic. Scopul e sa se controleze alimentele si energia, necesitatile de baza ale existentei. Avand controlul acestora, controlezi practic tot.

  Asa cum cea mai mare parte din lumea a treia se afla in sclavie fiind ingropati in datorii fata de FMI, acum tot Occidentul este sclavul propriilor banci centrale, care banci centrale sunt filiale locale ale BIS.

  Prin intermediul asa zisului capitalism, bancherii au ajuns sa detina puterea absoluta si controlul asupra bugetelor nationale. Ei hotarasc ce se finanteaza si ce nu. Pa, pa.

 2. ce o să facă acum europa? o să trimită trupe de ocupaţie ca să vândă insulele greciei pentru a-şi recupera datoria? o fi comunist tsipras, dar a avut bunul simţ să-şi întrebe conaţionalii ce vor,iar aceştia au spus nu condiţiilor impuse de afară!

  • Si eu as spune “nu” daca m-as intreba pe mine insumi daca vreau sa-mi platesc creditele 🙂

   Pe de alta parte, ii inteleg si pe greci in sensul ca economia nu poate fi repornita daca sunt luate continuu masuri de austeritate, asa cum s-a dovedit si in Romania si in alte tari.

 3. Adevarurile sunt cat se poate de adevarate. Inca odata vreau sa subliniez faptul ca de fiecare data conducatorii au fost cei vinovati, n-au stiut ce sa ceara si sa impuna poporului elen pentru a iesi din impas. Consider ca nu este o rusine sa fii mandru si nationalist in termeni rezonabili in schimb este o rusine sa fii las, tradator si sperjur.
  Facand o paralela intre noi si ei ii respect pentru ceea ce sunt, rezultatul referendumului si stiu ca nu tot ceea ce se spune despre greci este intru totul adevarat. Fata de noi au stiut sa construiasca autostrazi, sa faca turism ca nimeni altii, sa se respecte si sa fie respectati.

 4. O…si echivalentul lu Tsipras este Ponta ! Privilegiile pe diferite categorii de pensionari dar si activitati de munca introduse din nou de populismul pontist va destabiliza sitemul de pensii! Dupa ce populatia a trebuit sa suportemasurile de austeritate ale regimului Boc iar stabilitatea economica si cresterea economica s-a realizat tocmai prin aceste masuri , Ponta strica tot prin populism doar sa stie ca va domni etern!

  • Ai fost, eşti şi vei rămâne un cretin! Du-te-n bok, din bok ai ieşit, bok eşti şi aşa vei rămâne, lobotomizatule!

  • ponta doar a aplicat legea şi hotărâri judecătoreşti. nici nu se asemănă cu tsipras ptr că el a acceptat şi o să accepte tot ce îi cer stăpânii.

 5. Ai inceput sa sustii toate ambasadele, toate FMI-urile si toate comisiile care si-au batut joc de noi. Las-o !

 6. Fiindca ati adus vorba despre opinii exprimate decent in legatura cu Grecia (dar si despre noi, Romania), imi permit sa va dau cateva link-uri:

  John Perkins – https://www.youtube.com/watch?t=90&v=wVDmVabeYGA
  Dr. Rath – https://www.youtube.com/watch?t=405&v=WIvmpHawDlY
  Thomas Picketty in Die Zeit – https://medium.com/@gavinschalliol/thomas-piketty-germany-has-never-repaid-7b5e7add6fff

  Dincolo de cele de mai sus si de nationalistul marxist, asa cum il calificati dvs. pe Tsipras, vreau sa zic ca opinie personala ca apreciez foarte mult modul si felul in care au votat grecii ieri. Nu stiu daca o sa le fie bine, nu stiu daca o sa le fie mai rau. Cred ca nici ei nu stiu cum o sa le fie, insa ma bucur foarte tare ca aceasta camatarie oficializata si nevotata ascunsa sub diferite forme si denumiri NEdemocratice si NEvotate de nimeni a primit un sut in fund. Ca se cheama Troica, FMI sau altfel putin ma intereseaza. Insa votul ramane cam singura arma a cetateanului de rand, grec, roman, sau chiar neamt, care altfel este nevoit sa inghita o gramada de rahat (a se citi scumpiri si saracie) ascunsa abil sub vorbaria unui Juncker, Barroso, Martin Schultz (al naibii socialist ce mai e si asta), sau chiar a doamnei Merkel. Va mai amintiti ce spuneau democrat-liberalii de ieri, astazi mai toti liberali, in frunte cu Basescu despre masurile lor economice ?

  “Noi facem reforma, noi facem ce nu s-a facut timp de 20 de ani” si bla-bla in timp ce ei aveau nevoi de 20 de miliarde de la FMI ca sa poata fura la retrocedari si la investitiile stiute, terenuri in panta, etc.

  Iar la final, inainte sa ma acuzati de comunisme sau altfel de “isme” la moda, cititi va rog ultima fraza.

  Sunt doua moduri de a cuceri si subjuga o natiune: prin sabie sau prin indatorare – John Adams 1735 – 1826. Mare comunist si asta…

 7. As dori sa mai adaug ca in privinta salariilor, pensiilor si a altor indemnizatii grecii au sarit putin calul, dar nici ca la noi salarii mici descurajante pentru doritorii de locuri de munca si munca efectiva, dupa o viata de activitate pe “campia muncii” pensiile sunt nepermis de mici in comparatie cu preturile “aliniate” la piata UE. Din nou vin si subliniez ca peste tot, la greci, cat si la noi toate pleaca de la un management defectuos, coruptie cat roata carului si conducatori nedemni de inaltele lor demnitati.

 8. Ceeace se intampla cu Grecia in acest moment este ceva mult mai profund decat simpla aparenta a datoriei financiare !
  Tsipras este omul providential acum pentru Grecia asa cum au mai fost alti Eroi si Patrioti inaintea lui si care au pus Interesele Patriei si Poporului lor mai presus chiar decat viata lor !
  Grecia a fost atrasa in aceasta Capcana a Camatarilor si Zarafilor Anticristi, la fel cum a fost atrasa si Romania, care Camatari pentru a-si impune Noua Ordine Mondiala si un Imperiu al Raului si Intunericului aveau nevoie sa distruga Inima unei Lumi a Democratiei, a Libertatii, a Demnitatii sau a Moralei Crestine care a fost si mai este Grecia pentru intreaga umanitate !
  Cu Grecia se intampla acelasi Plan si Strategie de destructurare, de stergere a Identitatii Nationale si asasinare a Fiintei Nationale care ni se aplica si noua Romaniei si Romanilor !
  Importanta Daciei, a Romaniei si a adevaratei noastre Istorii nu este cu nimic mai prejos decat a Greciei in lume ci poate chiar mai mare !
  Din aceasta cauza se incearca distrugerea celor doua Natiuni importante pentru Istoria si viitorul Umanitatii, cea Greaca si Daco-Romana !

  Le este teama de Noi, de Istoria Noastra si de Spiritul nostru Sacru cu care am fost daruiti de Dumnezeu.

  Natiunile noastre sunt mai importante decat cei care incearca sa ne distruga si care in numele Fiarei incearca sa-si legitimeze in mod Fals, Fatarnic si prin Impostura planurile lor Malefice si Aticriste de supunere si subordonare a lumii intregi si de aceea vor sa ne elimine din calea lor !

  Au mai incercat si altii inaintea lor sa-si cladeasca Imperii pe suferinta altora si au ajuns la Groapa de Gunoi a Omenirii.
  La fel se va intampla si de aceasta data !

 9. Aveti perfecta dreptate domnule Tudor in ceea ce spuneti despre Tsipras si discursul sau actiunile lui dar sa nu trecem peste un mic amanunt cand ajungem si la exemple de omologi. Sa lasam Franta sau Marea Britanie cu ai lor si sa ramanem pe aici prin balcani mai aproape de Grecia. Si de ce nu chiar in Romania unde premierul nostru, mare iubitor de structuri euro-atlantice in discursuri si interviuri il felicita pe Tsipras pentru castigarea alegerilor si dadea un exemplu romanilor modul in care au votat grecii la ultimele alegeri parlamentare cand a castigat acest Tsipras pe care il criticati dimneavoastra. sa nu trecem prea usor totusi peste asta. Si eu il crtitic pe Tsipras dar Ponta il lauda si multumea grecilor pentru felul in care au votat. Ba mai mult, acum 3 zile fiind la odihna in oaza de liniste Istanbul, scria pe contul lui de facebook intr-o pauza de odihna si linistire nici mai mult nici mai putin decat un indemn pentru romani sa ia atitudine impotriva europenilor adica exact un discurs gen Tsipras la adresa UE, FMI si BCE care criticau noul cod fiscal. Asa ca scuze, nu suntem departe domnule Tudor si daca maine se va organiza un referendum si in Romania pentru iesirea din UE sau neacceptarea conditiilor puse de “exploatatorii” si “colonistii” occidental fiti sigur ca va trece cu mai mult de 61%. Luati si discursul sau comentariile marelui economist roman pe nume Ilie Serbanescu si vedeti daca difera de cel al lui Tsipras sau al ministrului de finante grec.

 10. D-le Radu Tudor , grecii au fost si au ramas un popor vertical. Datoria lor ca tara este mica comparativ cu cea a altor state din UE, fiind acumulata in zeci de ani.
  Pentru clarificare :https://www.youtube.com/watch?v=jVE7C8PVFIg
  Puteti raspunde la urmatoarele intrebari : De ce zeci de ani Grecia a fost creditata desi niciodata nu a platit datoriile ? Care au fost avantajele creditorilor ? De ce a fost inclusa in zona Euro o economie insuficient de puternica ?
  Si, mai important : De ce se doreste includerea Romaniei in zona Euro ? Trebuie neaparat sa o ;uam pe urma Greciei ?

 11. Eu nu sunt in masura sa judec un intreg popor pentru ce au facut politicienii de pana acum.
  Votul democratic exprimat ma face sa ma opresc acolo, nu inainte.
  Ce se va intampla in continuare depinde de felul in care premierul va folosi acest vot in negocierile care vor urma cu UE.
  Noi stim pe propria piele ce inseamna implicarea functionarilor si politicienilor europeni in treburile interne ale altor tari, am vazut la referendumul din 2012.
  Pot sa imi exprim sentimentul de respect pentru premierul grec, respect castigat prin initiativa sa de a se intoarce la popor pentru o decizie care va afecta toti grecii.
  Un lucru e sigur in urma acestui referendum. Cand primul ministru grec va merge la urmatoarele negocieri cu Uniunea Europeana, nimeni nu il va privi de sus, nimeni nu il va ignora, intoarce spatele sau zambi condescendent in directia lui, cum li se intampla reprezentantilor nostri.
  Fermitatea, curajul si dorinta de a sustine pana la capat interesul poporului tau, sunt calitati demne de respect.

 12. Problema Uniunii Europene e Comisia Europeană și Anghela Merkel,nu neapărat în ordinea asta.Dacă într-adevăr Anghela Merkel NU dorește vulnerabilizarea Europei mai ales în ceas de război,ea va demisiona iar întreaga Comisie Europeană,schimbată de urgență!Fără oameni care să dea 11 puncte,să discrediteze în ultimul hal,un stat membru.
  Și imnul Europei ar trebui schimbat:
  Slavă ție PREA CU RATĂ,voie bună pe Pământ.Dar nu Rate curate ci Rate cu Rate cu Rate…
  Asta a însemnat Europa sub domnia lui Merkel!A sosit timpul ca Germania să fie redusă la forma inițială imediat după sfârșitul primului război mondial,SĂ NU AIBĂ ARMATĂ!Și să nu mai dea acum,ordine economice!
  Acum Germania are de ales!Se retrage cu întreaga comisie Europeană,să vină altcineva cu rațiune,sau NU se retrage și pică întreaga Uniune înainte să le sufle rușii.
  Putin e foarte fericit să vadă ce se întâmplă!

 13. Populismul dauneaza grav economiei. Sper ca Ponta sa nu cada in capcane de tip Tzipras. Cu toate defectele lui enorme, Boc a procedat binisor in anii de criza taind pomenile si salariile nemeritate din aparatul bugetar.

   • Pai stai sa vezi dracia dracu! Si eu il injuram la fel ca tine pana am citit ultima postare a lui Ponta din oaza de liniste Istanbul in care lauda si el, mai voalat e drept, acele masuri. Sper ca doar pentru a se pune bine la loc cu Oprea si al lui UNPR dar si cu UDMR stiind ca fara ei nu erau posibile acele masuri. Acum in loc de unul injur doi adica pe asta caruia i-ai raspuns tu si pe Ponta pentru laudele aduse modului in care s-a trecut acea criza!

 14. nu, nu, nu!!! tot ce ati prezentat sunt argumente ok dar care palesc in fata intrebarii: de ce a finantat Europa acest dezastru financiar continuu? evident ca grecii au vina lor, dar fara concursul europei nu se ajungea aici. si nu a fost un ajutor naiv, bine intentionat, ci unul bine calculat cu rezultat cunoscut si asteptat. numai ca Grecia nu a jucat dupa regulile camatarului pana la final

 15. Problema poate fi si asa; poporul grec s-a luat soarta in propiile maini s-au saturat de camatari occidentali ,de amesticurile in treburile internesi alte masinatii politice.Le urez sa invinga.

 16. Eliminating the debt is critical. Some 20 nations forgave all debt for Germany after World War II. The London Agreement on German External Debts, also known as the London Debt Agreement, was a debt relief treaty between the Federal Republic of Germany and its creditor nations that concluded August 8, 1953.

  London Agreement 1953

  The London Debt Agreement covered a number of different types of German debt, both public and private, from before and after World War II. Some of them arose directly out of the efforts to finance the reparations system, while others reflect extensive lending, mostly by U.S. investors to German firms and governments. Those who forgave German debt: Belgium, Canada, Denmark, France, Great Britain, Greece, Iran, Ireland, Italy, Liechtenstein, Luxembourg, Norway, Pakistan, Spain, Sweden, Switzerland, South Africa, the United States, Yugoslavia, and others. The total amount under negotiation was 16 billion marks of debt, a result of the Treaty of Versailles after World War I, a debt that went unpaid during the 1930s that Germany decided to repay to restore its reputation. This was money owed to government and private banks in the U.S., France, and Britain. Another 16 billion marks represented postwar loans by the USA. Under the London Debts Agreement of 1953, the repayable amount was reduced by 50% to about 15 billion marks and stretched out over 30 years, and compared to the fast-growing German economy were of minor impact.

  Therefore, what enabled Germany to rise from the ashes is a successful model. Greece too must be debt free. End federal borrowing, suspend all debt, and do not accept any more bailouts from Brussels.

 17. 1. DER SPIEGEL: ‘Germany Was Biggest Debt Transgressor of 20th Century’
  “After the first default during the 1930s, the US gave Germany a “haircut” in 1953, reducing its debt problem to practically nothing. Germany has been in a very good position ever since, even as other Europeans were forced to endure the burdens of World War II and the consequences of the German occupation. Germany even had a period of non-payment in 1990. ”
  http://www.spiegel.de/international/germany/economic-historian-germany-was-biggest-debt-transgressor-of-20th-century-a-769703.html
  .
  2. What was good for Germany in 1953 is good for Greece in 2015
  Economic assistance under the Marshall plan was important to both countries, but it was the granting of debt relief that made a difference to the Germans
  http://www.theguardian.com/business/2015/jul/06/germany-1953-greece-2015-economic-marshall-plan-debt-relief

 18. Vad ca multa lume il apreciaza pe acest Tsipras si lauda atitudinea disperata si bizara a 60% din greci care au votat NU .Ce demnitate au greci ce onoare au ca nu vor sa isi plateasca datoriile si au pus piciorul in prag si au dat peste bot europei ,cam asa vorbesc si pe la noi toti iresponsabili uni chiar din salonul de recuperare din turcia.Acum i intreb pe acesti saraci cu duhul daca obama ar face un referendum sa retraga toate trupele inapoi in tara si sa nu mai cheltuie bani contribuabilului american pe apararea si securitatea altor tari cum ar fi tarile din estul europei ce credeti ca ar vota poporul american?Sau nemti ce ar vota la un referendum care sa i intrebe daca sant de acord ca mereu taxele nemtilor sa fie sursa de finantare pentru grecia o tara care nu vrea sa se reformeze?Tot asa demni si onorabili ar fi si americani si nemti ?Santem vai de mama noastra si noi si greci niste rupti in fund cu sisteme nereformate si corupte .Sa fi grec sa votezi nu si sa vorbesti de demnitate si onoare cant tara ta are datorie 2 piburi aproximativ vreo 380 miliarde de euro si pibul real a scazut peste 25%, somajul e de 25% si in randul tinerilor sare de 50% cu alte cuvinte esti grec rupt in fund plin de datori ,somer cu o tara in colaps financiar si economic fara perspective de relansare economica sustenabila pe urmatori 10 ani dar in schimb esti demn votezi NU si injuri europa si o faci pe merkel nazista.Daca grecia ar fi o societate comerciala in lumea reala pana acum era bagata in faliment si toate bunurile ar fi fost vandute catre creditori ,dar noroc ca sant “nenorociti “astia de europeni oameni rai care inca mai finateaza grecia si nu vor sa arunce grecia in ev mediu din punct de vedere economic si finaciar.Mare e gradina lui Dumnezeu, multi prosti vor sa sara gardul cand poarta e deschisa .Pare ca cei 61% in frunte cu Tsipras nici macar nu vor sa mai sara gardul vor chiar sa darame gardul .

Leave a Reply