În urma solicitării prim-ministrului Victor Ponta, Ministerul Finanţelor Publice a retras pe de site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice. Intenţia Guvernului este de a iniţia o dezbatere publică deschisă şi transparentă cu privire la modificările necesare Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, însă dorim, în acelaşi timp, şi adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creşterii economice şi la limitarea extinderii poverii fiscale“, a transmis ministerul, sâmbătă.

pamflet www.thebarbu.ro

 

Finanţele mai arată că, în prezent, una dintre priorităţile Guvernului este de a limita evaziunea fiscală, inclusiv prin modificări ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, dar modalitatea în care se vor concretiza aceste intenţii, după discuţii cu specialişti şi societatea civilă, va fi decisă de Guvern şi va fi supusă consultării publice înainte de aprobarea de către Parlament.

Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbătute şi asumate, împreună cu bugetul pentru anul viitor, de către Parlament, mai arată ministerul.

Conform proiectului noului Cod Fiscal, prezentat vineri seara de MEDIAFAX, persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini va fi majorat semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi.

Documentul stabileşte că persoanele fizice, care în prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să achite pentru clădirile nerezidenţiale un impozit cuprins între 0,25 şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare.

Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care deţin astfel de clădiri.

Modificări sunt indicate şi la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plată creşte proporţional cu rangul şi zona localităţii, ajungându-se la creşteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.

Pentru proprietarii de maşini, impozitul va creşte de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv şi de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru maşinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv.

Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scădea însă, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuând şi pentru maşini cu motoare mai mari.

Majorări de impozit vor fi efectuate şi pentru maşini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.

Aceşai document relevă că impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, şi vor putea fi majorate în fiecare an cu până la 50% faţă de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

Legislaţia actuală stabileşte că impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani prin hotărâre de guvern, în funcţie de rata inflaţiei calculată de la ultima indexare, iar administraţia locală poate majora suma de plată printr-o cotă adiţională, dar nu mai mult de 20% faţă de nivelul stabilit de Guvern.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede însă că indexarea în funcţie de inflaţie o dată la trei ani va fi efectuată în viitor de către consiliile locale, nu de Guvern, şi că impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate, anual, cu “maximum 50%” faţă de nivelul stabilit, în funcţie de condiţiile specifice zonei.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin scrisoarea de intenţie, că nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate “la latitudinea” autorităţilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumulării de arierate şi înregistrării unui deficit la nivel teritorial.

 

25 COMMENTS

 1. Eu n-am “vilutza”-ii cam ardea pe “boieri” cu terenul intravilan si,dupa parerea mea:bine le facea!!

  • Am o vesste trista pentru tine. Era bine sa ai “vilutza” si masina cu cai putere. Nu de alta dar nu la “vilutze” si masini cu cai putere lua banii! Acolo mai dadeau ceva dar luau de la sarmanii cu acareturi si masini cu cai putini. Poate nu ai inteles ce inseamna constructii nerezidentiale. In categoria asta intra acareturile pe care le au taranii pe langa casa adica grajduri, cotete, etc. Iar la masini si mai frumos. La aia cu masini puternice adica cei cu bani le scadea impozitul. Cu alte cuvinte haiducie pe invers! Iau de la saraci ca sa dea la bogati! Asta ca tot vorbeai tu de “boieri”. Boierii se ajutau intre ei! Si stai linistit ca vor da ordonanta in cel mult o luna de zile. Au retras proiectul de pe site sa il modifice pe ici pe colo prin partile esentiale dar fara sa schimbe nimic. Doar cateva virgule puse aiurea. In rest Sa Traiti Bine! Coabitantii Poanta si Baselu vegheaza somnul dumneavoastra! Jos Antonescu si PNL!!!!

  • toti cei care au case inclusiv marea majoritate formata din cei saraci din ferentari, giulesti sirbi, pantelimon etc.

   aveti o dobitocenie de propagnada la PSD ceva de speriat, din 90 si pina acum de la “noi muncim nu gindim” nu s-a schimbat nimic in bezna neuronala a gindirii aprozaristilor activisti.

 2. “Politicieni” incompetenti in toata Romania,care se ciondanesc de dimineata pana seara, pentru ciolan, oameni fara grija zilei de maine, fara nici o alta problema, alesi de o natie de masochisti.

 3. e clar, Ponta promite pomeni electorale cu pensile si alte abureli si nu are bani. Adica iti creste pensia cu 1 leu da creste si impozitul cu cateva mii de lei. Diferenta ontra in buzunarul smecherilor. Trebuie si psd-ul sa scoata parleala din campanie ca doar n-or fi sponsorizat degeaba.

 4. Dar demisia dom’soarei Harvard, cea cu Guvernul Romaniei primul loc de munca din CV, nu a fost postata pe site? In mod normal daca Poanta nu stia de acest proiect ar fi trebuit sa il inlocuiasca pe site cu demisia dom’soarei Harvard. Dar sunt absolut convins ca Poanta stia de el. Remarc totusi ceva la acest proiect chiar si retras. Dorinta guvernantilor de a ajuta categoriile sarace sau sub medie si mediul de afaceri. Puteti remarca un lucru de care vad ca nu vorbeste nimeni. Taxele pe autoturisme cresetau drastic pentru cele cu capacitate cilindrica mica (ingeneral detinute de oameni cu venituri mici), ceva mai putin dar crestere pentru cele cu capacitate intre 1600 si 2000cmc si crestere mare pentru camioane, autobuse, microbuze si autocare adica cele detinute de aia carora le promisese o reducere de 5% la CAS. In schimb la cele intre 2000 si 3000cmc se reduce taxa. de ce oare? Nu cumva pentru ca majoritatea parlamentarilor, guvernantilor precum si clientela lor detin astfel de masini? Superb!!!Sa jecmanim saracii si mediuld e afaceri dandu-le cu lingurita ceva la salarii si scazand cu lingurita CAS-ul dar sa nu ne legam de ai nosgtri ca e de rau.

  • Eu cred ca se impoziteaza cei cu masini mai slabe pentru ca acestia sunt majoritari la noi in tara. Singurul scop al guvernului este sa adune cat mai multi bani la buget. Degeaba ar impozita bogatii care sunt 10%-15% din populatie, care oricum contribuie cu impozite mai mari per total. Are o logica totul, insa din pacate da, nu ajuta omul de rand. Ajuta doar bugetul de stat. Insa, cu siguranta nu este facuta pentru a menaja bogatii. Este in ideea de a se adresa populatiei majoritare si de a aduna mai multi bani pentru bugetul de stat.

   • asa cum se zice este facuta pentru a creste profitul companiilor mari gen OMV, banci, enel etc. care o sa plateasca mai putin la CAS, practic sunt furati bani de la populatia saraca ca sa fie dati companiilor mari prin micsorarea CAS la angajator.

 5. Am impresia ca in vederea alegerilor prezidentiale PSDul si aliatii vor sa dovedeasca ca sunt de dreapta , altfel cum sa cresti taxele la masini pana la 2000 cmc si sa le scazi la masinile peste 2000?
  N-am inteles cum adica Ponta a cerut retragerea proiectelor pentru discutii, adica au fost publicate fara stirea lui?
  Si ultima nelamurire-a avut dreptate cine a spus ca nu sunt bani pentru reducerea CAS?

  • Nu e reply.
   Cu siguranţă va fi o ţeapă dată alegătorilor dată de politicieni, oricare ar fi ei.
   1.acest proiect va fi scos pozitiv, în avantajul cetăţeanului doar pînă la rezultatul alegerilor, exact cum s-a întîmplat cu gazele de şist, numai că, personal, am spus că nu cred că o să găsească nimic în subsol la la Pungeşti(aşa au cam anunţat cei de la gaze), vom vedea că la fel se va întîmpla cu RMG, se va da drumul prin impunere, condiţii, lege, locuri de muncă doar pentru paznicii locaţiilor exact ca la Pungeşti, cei plasaţi de guvern.
   2.după alegeri, praful şi pulberea se va alege, că, deja le-au dat primarilor mînă liberă pentru majorări de taxe şi impozite prin lege, gata s-au spălat pe mîini politicienii, oricare ar fie ei(condiţia: să nu fie aplicată înainte de alegeri, astfel, candidaţii să nu fie afectaţi de pierderea voturilor) ce capcană!!!
   3. culmea mizeriei, îşi asumă scăderea CAS-ului, prin tăierea şi impunerea tacită a unor taxe şi impozite pe spatele cetăţeanului sărăcit!!!,,La sfârşitul anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin scrisoarea de intenţie, că nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate “la latitudinea” autorităţilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumulării de arierate şi înregistrării unui deficit la nivel teritorial.”
   Din ce trăieşte un pensionar, un angajat cu un venit între 300 şi 150 lei dacă mai mult de jumătate din venit se duce direct la stat, privatul-stat(sugător din buget, ori de la popor prin lege), alimentaţia zilnică-coşul zilei este anulat, nu vor să ştie nimic, posibil să nu ştie cît costă o pîine, un bilet autobuz-transport în comun, o aspirină, un antibiotic necesar, o consultaţia la medic, ori, analizele de laborator pentru un bolnav.
   Terminaţi odată pentru totdeauna cu modul de a obliga poporul pentru a sponsoriza excrocheriile aşa-zişilor patroni(aqavas, e-on gaz, e-on energie, gunoiul, eolienele, accize necomerciale, toate sunt impuse prin lege pe spatele consumatorului pentru a le intra în buzunare lichelelor venituri)!!!
   Chiar ne cred proşti de-a binelea!!!
   (Radu, dacă nu agăţ comentariul de altele, se duc direct în spam, de de???)

   • Nu scrie niciunde,ca trebuie sa castige alegerile! Trist este, ca oricine ar castiga, tot masuri proaste ia, inca nu ati inteles, ca-i doare-n ruc de popor!

  • nu se astepta la o reactie atit de negativa intr-un timp atit de scurt, s-a speriat si a retras proiectul. Daca cistiga cu siguranta asta o sa se intimple ba chiar mai mult decit atit!

 6. Mă adresez oricăruia este avocat,utilizator pe blogul radu-tudor.ro
  Un tânăr de 16 ani,dacă se duce la un avocat,să fie considerat din punct de vedere legal matur(este o procedură des întâlnită în America) are dreptul de a vota din moment ce este considerat matur?

 7. sa cresti profiturile oricum uriase ale corporatiilor multinationale prin scaderea CAS la angajator si sa compensezi prin marirea dementa a impozitelor la masinile si casele amaritilor care abia mai supravietuiesc (urmeaza ca si la apartamente sa fie aceleasi impozite dar o sa fie facuta publica imediat dupa alegeri). LUAM DE LA SARACI CA SA DAM LA CORPORATII – BRAVO PONTA, FELICITARI PSD – sinteti la fel de perfomanti la furturi impotriva populatiei cum au fost si basistii

 8. Ponta si-o cauta cu lumanarea(am vrut sa spun Ponta cu guvernul sau) Acest lucru si inca cateva …sigur o sa-l faca tot mai mic.

 9. Domnul Guvern nu poate primi niste gloantze in scafirlie? Ca vad ca asta este singura solutie cu rajhatii astia!

 10. PSD face ceea ce știe cel mai bine. M-aș fi mirat dacă n-ar fi vrut să mărească taxele și impozitele.

  Propaganda pesedistă însă, ce mai face? Mi se pare mie sau e cam tăcută? Cred că se repliază…

  🙂

 11. Ordonante de urgenta pe educatie, mariri de taxe, inundatii fara autoritati, Ponta se lauda ca el a numit-o pe Kovesi etc.

  Intre timp Antena 3 Basescu in sus, Basescu in jos. Macar impartiti timpii de emisie si pentru actualitatea zilnica si criticati acest guvern. Ponta a fost huiduit spontan numai cand i s-a auzit numele, la turneul castigat de Simona Halep.

 12. acelasi joc de ani de zile..anunta mariri substantiale sa se sperie oamenii dar apoi le micsoreaza putin si lumea va zice iar”tot e bine ca nu le-au marit chiar cu atata”si va plati fara sa cracneasca…

Leave a Reply