Guvernul a aprobat, vineri, o hotărâre de completare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât să se asigure aplicarea unitară și echitabilă a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/ sau grupa a II-a, ori în condiții deosebite și/ sau condiții speciale de muncă.

“Guvernul a aprobat o completare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. E vorba de pensionarii din sistemul public de pensii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pensionari care au desfășurat, înainte de a intra în pensie, activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/ sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 — e vorba și de activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/ sau condiții speciale — pensionari care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale. Practic, e vorba de regularizarea nivelului pensiilor pentru aceleași condiții de muncă. Se aplică și pentru persoanele în cazul cărora nu s-au aplicat acele modificări, se aplică o majorare cu 50% a punctajelor anuale pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, și cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Întrebată despre numărul de beneficiari ai măsurii adoptate de Guvern, Petrescu a dat câteva exemple de categorii de pensionari care au posibilitatea majorării pensiei.

“E vorba de pensionari ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 în baza unor acte normative cu caracter special și recalculate prin OUG 4/2005. Vă dau câteva exemple, pentru că sunt mai multe categorii de persoane: nevăzători și persoane cu handicap, persoane pensionate potrivit prevederilor HG 267/’90 privind acordarea unor drepturi personalului din industria minieră, persoane din industria extractivă de petrol și gaze, persoane care și-au desfășurat activitatea în Aviația civilă pentru personalul navigant. Sunt doar câteva exemple, sunt mult mai multe categorii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Pe același subiect, într-un comunicat de presă al Guvernului se arată că recalcularea drepturilor de pensie conform art. 169 alin. 1 din Legea nr. 263/2010 se realizează, din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se plătesc în etape, astfel: “în luna iulie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1990 — 31 martie 2001 inclusiv” și, respectiv, “în luna decembrie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001 — 31 decembrie 2010 inclusiv”.

“În situația în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menține punctajul mediu anual și cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării”, mai precizează Executivul citat de Agerpres.

13 COMMENTS

 1. Acum mi s-a întâmplat ceva foarte ciudat.A sunat telefonul fix și am răspuns . S-a prezentat o voce tânără cum că ar fi de la Poliția Oradea un inspector și n-am auzit numele lui.Am întrebat pe cine caută , m-a întrebat cu cine vorbește.Și din impuls greșit mi-am dat numele și mi-a zis că întradevăr pe mine mă caută (foarte convenabil ) pentru o verificare și m-a întrebat câți ani am.Și asta i-am spus.M-a întrebat apoi dacă sufăr de o boală.I-am zis că da , imediat a închis.E normal ca inspectorul poliției oricare ar fi să sune fără să spună despre ce e vorba sau să zică direct pe cine caută fără să-mi dau eu numele ?

 2. Ma mir ca in Logo-ul castigator n-au incaput cladirea Guvernului eventual si Casa Scanteii daca era sa ne batem joc de noi insine sa o facem pana la capat.Arata-i unui strain Logo-ul Bucurestiului si nu va intelege nimic,o astfel de lucrare tocmai ca trebuie sa defineasca simplu si eficient un oras,o capitala oriunde in lume,nu inteleg romanii ce e acolo in amalgamul ala darami-te asa cum am spous niste straini.Razbate pana si aici amatorismul,diletantismul,aerul de provincie al celor din PMB desi nu era nevoie sa insiste,am inteles asta cu ocazia Sarbatorilor de Paste,un festival al kitschului,la asta suntem inventivi…Dar nu-i nimic,o sa ne ducem cu acea grafica cubista alaturi de cele 4 poze cu ceea ce ar vrea ea sa reprezinte luata pe bucati…Cat de mult ne place sa ne complicam !

  • Ne dam si noi mari rasinosi, adoptam logoul Bucurestiului, Mai e putin pana-n iunie si toate gropile sunt ca-n iarna. Sunt locuri unde s-a plombat preferential, la inceputul strazii/bulevardului, la mijlocul arterei gropile nu se pun, apoi la sfarsit s-au hotarat sa le repare. Atat cat nepotismul, mafiotii si obligatiile politice sunt primordiale pentru ocuparea posturilor si-n primarie si peste tot, asa se va face treaba,

   • Logo nu avea Bucurestiul in rest statea perfect…De cand e capitala asta numai de primari din astia diletanti a avut parte,Oprescu a mai miscat ceva dar nu sa zici ca a rupt gura targului dar ca bataia asta de joc din ultimul an nu s-a mai intamplat.Parca am ales o reporterita TV care sa citeasca de pe prompter de la sediul primariei nu un primar…

   • Pai mai logo decat o groapa-n drum, sau o mana-n buzunar, un caine care te musca de picior sau sediu DNA (ce Athenaeum etc, alea nu-s aratate asa des la TV), nu gasim!

 3. Multumim guvernului PSD ca pune in practica un proiect de anul trecut din august 2016 al tehnocratilor fara sa mentioneze nimic de ei !

  Multumim deasemeni guvernului PSD ca pune in sfarsit in practica o lege din 2010, doar n-au trecut vreo 4 guverne PSD/Ponta de atunci !

  Ne spune doamna Alina Petrescu cati pensionari beneficiaza totusi si cati au murit intre timp ? Ne da exemple de mineri si personal din aviatie. Sa ne spuna CATI SUNT !

  Sau nici aici nu exista o statistica, un studiu de impact, un buget de alocat ?!

  • Cum adica studiu de impact? Pai pt asta iti trebuie ceva baza de date. Ori sa ai asa ceva e riscant. Daca se trezeste vreunul dupaia sa lege niste astfel de baze de date sa nu mai fie nevoie sa ceri acte eliberate de o insitutie de stat pentru o alta institutie de stat? Vrei sa fie dupaia functionari inutili concediati? Vrei sa piarda PSD voturi? Piei satana de aici cu ideile tale progresiste.

 4. discutii despre pensii, salarii de bugetari, pe fondul imbatranirii populatiei, tinerii pleaca din tara din cauza de psd, investiitle sunt la pamant, educatia si santatea sunt catastrofa.
  drum bun romani, plecati din tara asta cat mai puteti.

 5. Eu nu cred pina nu vad ca am pensia de urmas dupa Sotul meu care a lucrat in CFR si a esit in 98 si nu a primit nici un spor ba mai mult li sau taiat si sporurile care leau avut , acum ar trebui sa dea din urma toti acesti bani el a lucrat 43 de ani ca manevrant cu grupa intaia si nu a primit nimic . Din 90 tot sau marit salarile Parlamentarilor dar acei ce au muncit greu in ploaie si in frig leau taiat si drepturile care le aveau si de acea nu cred pana nu vad bani….. Ca si acum sau inprumutat Guvernul ca sa mareasca salarile lor ca nu le ajunge bine ca ne ajung noua o pensie de mizerie si saraci pensionari se inprumuta de la banci sa-si cumpere medicamente . Ca din Ianuarie in fiecare zi sa vorbit de marirea pensiei si ce au dat 30 de lei la ce sau sumpit toate , rusine va bateti joc de noi .

Leave a Reply