Articolul publicat de Ziarul Financiar dezvaluie intentiile Guvernului : concedieri masive, desfiintari de institutii centrale, unitati administrative, restructurari masive. Extrem de controversatul Remus Borza, care l-a inlocuit pe neinspiratul Darius Valcov, anunta cum taie si spanzura in numele premierului Dancila, pe care-l consiliaza. Onorific.


https://www.zf.ro/eveniment/remus-borza-noul-consilier-economic-premierului-anunta-schimbari-majore-prea-multi-bugetari-prea-bine-platiti-gata-ingineriile-financiare-zero-toleranta-evaziunea-fiscala-ajungem-compromis-mediul-18155189

Nou-numitul consilier economic al premierului Viorica Dăncilă, Remus Borza, susţine că nu are pretenţiile predecesorului lui Darius Vâlcov, de a controla guvernul: „Sunt un pârlit de consilier onorific. Nu iau bani pentru funcţia de consilier. Nu sunt angajat, nu iau bani, pentru că altminteri aş fi obligat. Doar aşa am libertatea de a spune ce cred“, a comentat el într-un interviu telefonic pentru ZF.

Ultimele zile au adus schimbări importante în guvern. Şefa Fiscului Mihaela Triculescu a fost demisă. Principalul consilier economic al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, şi-a înaintat demisia.

Despre el s-a spus că ar conduce din umbră guvernul. Şefa comunicării guvernului Anca Alexandrescu a plecat şi ea. Toţi erau apropiaţi de Liviu Dragnea. Apar figuri noi şi una dintre cele mai importante este a lui Remus Borza, care o va consilia pe Viorica Dăncilă pentru principalele decizii economice.

Remus Borza (46 de ani) a câştigat un mandat de deputat din partea ALDE, dar de zilele trecute s-a înscris în PSD şi a ajuns principalul consilier al premierului României. Nu este o figură necunoscută.

Borza este avocat, a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica – cea mai importantă companie pe care statul o mai are în proprietate. A reuşit să o readucă pe profit după o insolvenţă de răsunet.

„Hidroelectrica este o societate pe profit. Ebitda Hidroelectrica este de 70% azi. Nu are nevoie de bani. Dar un pachet rezidual trebuie vândut pentru că micii acţionari sunt atenţi – este vorba despre banii lor – şi atunci sunt atenţi la detalii. Astfel, compania va putea fi ferită de ceea ce ar însemna, la un moment dat, intervenţe a factorului politic”, comentează Borza. Când se listează? „Nu ştiu, eu spun doar că trebuie să se listeze.“

Dar Hidrolectrica este doar o companie. Ce se întâmplă cu statul? Cu guvernarea?

„Eu cred că vor urma schimbări majore“, spune el. Schimbări în fiscalitate?“

„Eu am idei, dar nu-mi răcesc gura degeaba. În America preşedintele DonaldTramp a dus fiscalitatea pentru companii de la 35% la 21%. În România toată lumea a înjurat PSD, dar aici taxa pe impozitul pe profit este de 16%. Numai că impozitul colectat nu se pupă deloc cu cifra de afaceri. Impozit pe profit de sub 2% din PIB, ce-i asta? Evaziunea fiscală este de 16 miliarde de euro, anual. Păi asta înseamnă 13 autostrăzi Comarnic – Braşov. Cu ce să faci autostrăzi, dacă nu ai bani? Vom închide povestea, dar adaug, ca să fie limpede. Vom vorbi cu mediul de afaceri, vom avea un dialog onest. Vom găsi soluţii agreate de toate părţile. Vom discuta tot timpul cu mediul de afaceri. Dar nu putea avea autostrăzi cu vorbe, avem nevoie şi de bani. Schemele cu preţurile de transfer, cu ingineriile financiare trebuie să înceteze“, spune proaspătul consilier economic al premierului.

Trebuie rejudecat Codul fiscal, trebuie regândite nişele fiscale: “Nu este normal să nu plăteşti impozit, nu este normal ca unii să plătească iar alţii să aibă <impozit zero>. Tot ce ţine de ANAF trebuie schimbat. Evaziunea este imensă. Nu putem înainta aşa”.

Trebuie mutată atenţia dinspre consum spre investiţii, mai spune Borza. Exploarăm zăcăminte la Marea Neagră, dar gazul va merge la unguri pentru că noi nu avem reţele de distribuţie pentru consumatorii noştri. Trebuie regândită administrarea ţării: 3.200 de sate şi comune sunt prea multe pentru o ţară din care au plecat 4 milioane de oameni. Sunt prea mulţi bugetari şi prea bine plătiţi: “Nicăieri în lume un angajat la stat nu câştigă, în medie, mai mult decât unul la privat (sunt ţări în care se câştigă mai mult la stat, în Franţa de pildă – n.red.)

Trebuie redus numărul de ministere, trebuie redus numărul de instituţii. Este o enormă birocraţie, o enormă cheltuială de bani, bani care trebuie să meargă în autostrăzi şi şcoli. Mediu de afaceri are nevoie de un milion de oameni, în vreme ce, în instituţiile de stat, sunt sute de mii de oameni care stau degeabă pe bani mulţi, spune Borza.

„Este nevoie de un plan de restructurare sever. În administraţie. Este nevoie de un dialog cu totul onest cu mediu privat. Pentru că PIB-ul s-a dublat, în ultimii şapte ani. Dar nu şi bugetul. 16 miliarde de euro evaziune este enorm şi apoi înjurăm că noi nu avem autostrăzi. Aşa că toată lumea trebuie să plătească taxe”.

Acesta este un discurs sever. Nu pare a fi de stânga deloc. De ce s-a înscris atunci Remus Borza în PSD?: “Pentru că partidul a făcut multe pentru România. Este pe nedrept înjurat, de multe ori, iar mediul economic, dacă prosperă azi, datorează mult acestui partid. Dar oamenii uită. În aceeaşi vreme, o reformă este necesar, PSD trebuie să o încerce, iar eu vreau să îi ajut”

11 COMMENTS

 1. > Este o enormă birocraţie, o enormă cheltuială de bani, bani care trebuie să meargă în autostrăzi şi şcoli

  In sfarsit unul de la PSD care spune o chestie evidenta, se vede ca e nou saracu… sa vedem cat il tine.

 2. Deci noul consilier e un traseist. Asta e cert, pana acum. Ce face sau nu, om vedea. Dar traseis e clar. Scrie in articol

 3. iarasi, nu va mai luati dupa fenta 🙂
  pe mine ma mira cind lumea chiar crede ce spun oamenii astia si nu se gindesc la “de ce” spun si care ar putea fi scopul, urmarea spuselor.

  nu e vorba de nimic altceva decit de epurari, adica pleaca aia “ai lu Dragnea”, ai “baronilor” si ramin prietenii “serviciilor”, daca nu cumva numarul lor va si creste… pe ici pe colo. Asta e primul iepure prins.

  Al doilea iepure vizeaza instaurarea unei frici mult mai generale: aia de fisc.
  Daca precedentii 10 ani au stat sub semnul “justitiei”, cu tot alaiul de procurori, inculpati, corupti, etc, tema viitorilor 10 ani va cobori “mai aproape de cetatean”: cresteri de impozite, procese, executari silite, confiscari pe motiv de evaziune fiscala, de nedeclararea veniturilor, de neplata impozitelor…

  Noul slogan, noul proiect de tara va fi “sa fim cinstiti” si, bineinteles, ca daca vreunul are alte pareri despre politica, securisti, etc atunci el nu va mai fi corupt (ca s-a perimat conceptul si au iesit si instrumentele la pensie) si luat de DNA & Co ci va fi “evazionist” si va fi luat de ANAF & Co. Da sa nu va asteptati ca vreun sef de la vreo multinationala sa fie acuzat…

  Ideea cu “antievaziunea” va prinde la popor la fel de bine cum a prins si aia cu coruptia, oricita agenda ascunsa se afla sub ea, oricite abuzuri se vor face sau aberatii de import se vor auzi (alea cu clima, cu carbonul, mai ales, sunt bune cind o fi sa mareasca impozitul auto, sa bage taxe pe centrale de apartament, etc)

  Jihadul asta fiscal fusese deja inceput de Ponta prin 2013 (si, ma indoiesc, ca de capul lui); prin urmare, acum doar se reia partitura de unde a intrerupt-o “accidentul democratiei”. Dupa citeva vorbe de pregtire a opiniei publice, de gesturi la deruta, vezi Doamne, cu ITi-stii, cu pensiile “nesimtite”, cu strainii (dar, stati linistiti, pe fond nu se va schimba mai nimic) grosul notei de plata il va achita tot poporul larg – dar in mod progresiv 🙂 din 2021.

  Odata cu incheierea “epocii Dragnea, Vilcov &Co”, sper ca toata lumea a apucat sa-si ia la revedere si de la impozit pe venit de 10% si de relativa bunastare din ultimii 2 ani.
  Milogii trebuie sa ramina milogi ca altfel (tocmai ce s-a verificat) uita repede si voteaza impotriva. Frica pazeste bostanaria, nu libertatea sau bunastarea.

 4. Daca evaziunea inseamna ” impozit zero” …vai de reorganizare !
  Domnul specialist in insolventa trebuie sa regandeasca Legea 85.Pentru ca evaziunea e…”legala’ in Romania.Pe scurt, infiintezi o firma, te imbogatesti pe persoana fizica , dupa care o bagi in faliment.Urmeaza..alta !
  Sanctiunile si modul de verificare fiscala a averilor administratorilor/ asociatilor firmei sa fie drastice.

 5. Se sare foarte ușor de la evaziune la supradimensionarea aparatului bugetar..Ca și cum una ar fi cauza celeilalte ..Să scazi evaziunea presupune întărirea institutiilor.Apoi, ca să fie egal salariul de la stat cu cel de la privat trebuie crescute salariile de la privat, tocmai pentru a reduce evaziunea, a alinia salariile din Romania cu cele din UE ..Asta înseamnă un mediu privat sănătos, eficient , rentabil…Asta înseamnă revizuirea unghiului din care se judecă problemele…

 6. E jenant un astfel de consilier. Este de notorietate că în 2009 , în calitate de avocat , nu a fost în stare să obțină o dobandire a personalității juridice , in faza de recurs, a unei asociații de proprietari care a avut o decizie definitivă și irevocabilă .
  Dar banii a stiut să-i ia fară jenă. Doar pt o înfățișare la care a trimis o *nevinovată* el neprezentandu-se a incasat 87 de milioane vechi .
  Asta e țara consiliată de Borza man…

Leave a Reply