Home Articole Guvernul Ciolos a modificat Codul Penal prin Ordonanta de Urgenta fara consultare...

Guvernul Ciolos a modificat Codul Penal prin Ordonanta de Urgenta fara consultare publica !

31961
68

In urma unor mesaje primite pe Facebook, la cererea unora dintre cei care spun ca nu au vazut articolul, reiau postarea de acum cateva zile in legatura cu faptul ca Guvernul Ciolos a modificat Codul Penal prin Ordonanta de Urgenta fara consultare publica. Iar ministrul justitiei care a initiat aceasta ordonanta de modificarea a legislatiei penale, Raluca Pruna a iesit ieri in strada sa protesteze pentru ca actualul guvern face la fel ca ea. Ca ei.


In plin avant al nesuferitului Sebastian Ghita de a demasca porcariile pe care le-a facut impreuna cu niste capi ai regimului Basescu, PSD ofera o mina de ajutor inecatilor : lanseaza un proiect de ordonanta privind gratierile.

In loc sa dezbata 30 de zile initiativa in Parlament, sa discute de AMR, UNJR, societate civila si cine mai vrea opinie si la 1 martie sa voteze o lege amplu discutata, PSD se grabeste prosteste.

Schimba agenda publica, salveaza pe cei pe care-i vroia trasi la raspundere, da apa la moara adversarilor si celor care solicita in strada arestari masive si puscarie cat pentru toata perioada sovietica. 

Dincolo de argumentele pro si contra firesti intr-o astfel de polemica publica, criticii initiativei se refera la faptul ca Guvernul vrea modificarea legislatiei penale prin ordonanta de urgenta. Si acuza graba suspecta. 

Intrebari :

Cand guvernul Ciolos a modificat intr-o noapte, prin aceeasi metoda – ordonanta de urgenta – Codul Penal si Codul de Procedura Penala, era in regula?

Nu mai acuza nimeni? Nu mai protesta nimeni?

De ce este legitim ca guvernul Ciolos sa modifice legislatie penala prin ordonanta de urgenta iar guvernul Grindeanu sa nu modifice legislatie penala prin ordonanta de urgenta?

Cata ipocrizie poate incapea in povestea asta? 

Apropo de reprezentativitate si democratie : ce guvern a reiesit in urma votului popular, guvernul Ciolos sau guvernul Grindeanu?

Eu pot sa inteleg multe aspecte atunci cand apare o disputa publica. Sunt atent la ambele tabere, cu argumentele lor.

Dar atunci cand exista un dublu limbaj, o atitudine schimbatoare si reactii diferite in privinta aceluiasi tip de mecanism, am uriase indoieli ca protestele sunt generate de nemultumiri interioare ale unor indivizi. 


Guvernul a modificat Codul penal si Codul de procedura penala, astfel incat sa le puna in acord cu 15 decizii ale Curtii Constitutionale

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 18 mai 2016, 16:32 Actualitate | Esenţial

Guvernul a modificat si completat, miercuri, prin ordonanta de urgenta, Codul penal si Codul de procedura penala. Unul dintre motivele care statu la baza noii ordonante de urgenta este faptul ca de la intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala si pana in prezent au fost adoptate un numar de 15 decizii ale Curtii Constitutionale care au produs un impact important asupra acestui act normativ. De asemenea este necesara transpunerea urgenta a unor acte normative ale UE din domeniul dreptului penal, dar si dreptului procesual-penal.

Potrivit Gubernului, un motiv ar mai fi necesitatea stringenta a unor interventii legislative pentru asigurarea bunei desfasurari a procesului penal, semnalate de institutiile din cadrul sistemului judiciar.

GUvernul arata ca au fost necesare interventii legislative necesare ca urmare a pronuntarii de catre Curtea Constitutionala a unor decizii de admitere a exceptiilor de neconstitutionalitate cu privire la Codul de procedura penala. Prin cea mai recenta decizie a CCR, s-a constatat ca renuntarea la urmarirea penala de catre procuror, fara ca aceasta sa fie supusa controlului si incuviintarii instantei de judecata, echivaleaza cu exercitarea de catre acesta a unor atributii ce apartin sferei competentelor instantelor judecatoresti. Astfel, Curtea constata ca renuntarea de catre procuror la urmarirea penala, in conditiile reglementate la art. 318 alin. (1) din Codul de procedura penala, contravine legii fundamentale, mai arata Guvernul.

Executivul a decis sa intervina legislativ pentru a reglementa o procedura prin care judecatorul de camera preliminara hotaraste, prin incheiere motivata, in camera de consiliu, cu citarea partilor, suspectului, persoanei  vatamate si altor persoane interesate, precum si cu participarea procurorului, asupra legalitatii si temeiniciei solutiei de renuntare la urmarirea penala data de procuror.

Modificarile operate au in vedere si alte interventii necesare pentru punerea de acord a Codului de procedura penala cu 15 decizii ale Curtii Constitutionale pronuntate in ultima perioada si care reclamau interventie legislativa in materii precum:

 • participarea procurorului sau a unor parti in procesul penal la unele etape procedurale;
 • procedura solutionarii plangerii impotriva solutiilor procurorului;
 • procedura acordului de recunoastere a vinovatiei;
 • necesitatea reglementarii unor cai de atac care sa permita si contestarea luarii masurii asiguratorii de catre judecatorul de camera preliminara ori de catre instanta de judecata;
 • clarificarea unor competente.

Codul de procedura penala a fost modificat pentru a lamuri interpretarea unor texte si realizeaza corelarile necesare pentru aplicarea acestora. S-au adus modificari procedurii acordului de recunoastere a vinovatiei, astfel incat si minorii sa poata incheia acorduri de recunoastere a vinovatiei, cu incuviintarea reprezentantului lor legal.

De asemenea, s-a completat cadrul normativ al asistentei juridice obligatorii prevazut de codul de procedura penala, confirmandu-se jurisprudenta instantelor. In plus, s-a reglementat obligativitatea acesteia si in procedura in camera preliminara in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, mai precizeaza Guvernul.

Pentru a preveni o succesiune de acte normative distincte, ordonanta de urgenta concentreaza intr-un singur demers interventia legislativa asupra Codului de procedura penala, in special, si realizeaza toate corelarile implicate de diversele motive care justifica interventia. Nefinalizarea dezbaterii in procedura parlamentara asupra proiectelor de lege initiate de Guvern in urma publicarii deciziilor de neconstitutionalitate ale Curtii Constitutionale conduce la solutii neunitare in practica.

Din totalul modificarilor operate, aproximativ 30 au vizat transpunerea celor 5 directive, mai mult de 50 de puncte au vizat punerea textelor codurilor in acord cu deciziile Curtii Constitutionale . De asemenea, au fost facute modificari  pentru impunerea unei practice unitare avandu-se in vedere jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, restul modificarilor reprezentand reglementari solicitate de practicieni ori texte de corelare, a caror includere in proiect urmareste o clarificare cat mai rapida a cadrului normativ procesual-penal.

Textele contribuie nemijlocit la stabilitate legislativa, aduc un plus de valoare celor doua coduri, sporesc protectia unor categorii de persoane vulnerabile (minori, victimele infractiunilor), respectiv consolideaza caracterul echitabil al procesului penal prin sporirea garantiilor procesuale.


si reactiile de atunci …  :

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki acuză Guvernul că, prin două modificări operate prin ordonanţă de urgenţă în Codul penal şi în Codul de procedură penală, afectează grav drepturi prevăzute de Constituţie. Una dintre modificări implică eliminarea filtrului judecătoresc şi abilitarea procurorului de a cere direct de la bănci, fără încuviinţarea judecătorului, datele financiare ale unei persoane.

“Sub pretextul armonizării Codurilor cu ultimele decizii ale Curţii Constituţionale a României (CCR) şi cu unele directive europene, Guvernul a adoptat  în secret o ordonanţă prin care aduce şi alte modificări periculoase celor două Coduri”, se arată într-un comunicat al APADOR-CH.

Asociaţia susţine că modificarea articolului 153 din Codul de procedură penală, constând în eliminarea filtrului judecătoresc, ce era prevăzut, şi în abilitarea procurorului de a cere direct de la bănci, fără încuviinţarea judecătorului, datele financiare ale unei persoane, nu a fost cerută în nicio decizie a Curţii Constituţionale şi nici prin vreo directivă europeană ce trebuie implementată.

“Modificarea articolului 153, care elimină filtrul judecătoresc atunci când se dispune o măsură care afectează grav un drept fundamental al omului, dreptul la viaţă privată, garantat în articolul 26 din Constituţie şi în articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, este în acelaşi timp şi o măsură vădit neconstituţională, întrucât articolul 115 alineatul 6 din Constituţie interzice adoptarea de ordonanţe de urgenţă prin care sunt afectate drepturile şi libertăţile prevăzute de Constituţie”, potrivit APADOR-CH.

Asociaţia mai susţine că aceeaşi situaţie este şi în cazul abrogării prin ordonanţa de urgenţă a alineatului 1 al articolului 228 din Codul de procedură penală, care prevedea că, după luarea măsurii arestării preventive, inculpatului i se aduc la cunoştinţă, de îndată, în limba pe care o înţelege, motivele pentru care s-a dispus această măsură.

“Întrebarea care se pune în mod firesc este care era urgenţa abrogării acestui text de lege care reglementa dreptul la informare al persoanei arestate, componentă esenţială a dreptului la un proces echitabil? Abrogarea acestui text nu a fost cerută nici prin vreo decizie a Curţii Constituţionale şi nici prin vreo directivă europeană”, precizează APADOR- CH.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului solicită Guvernului să “remedieze aceste încălcări ale Constituţiei” şi arată că “legiferarea pe ascuns, netransparentă şi neloială nu este o cale democratică de urmat”.

“Asociaţia îşi anunţă intenţia de a folosi procedurile legale pentru eliminarea acestor excese”, se arată în finalul comunicatului.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de către Guvern privind punerea în acord a legislaţiei penale şi procesual-penale cu deciziile CCR a inclus şi prevederi pentru aplicarea în acest domeniu a cinci directive al Uniunii Europene, în cazul a patru dintre ele fiind deja depăşit termenul de transpunere, arăta Executivul, miercuri, într-un comunicat.

”Textele contribuie nemijlocit la stabilitate legislativă, aduc un plus de valoare celor două coduri, sporesc protecţia unor categorii de persoane vulnerabile (minori, victimele infracţiunilor), respectiv consolidează caracterul echitabil al procesului penal prin sporirea garanţiilor procesuale”, se mai arăta în comunicatul Guvernului.

 

68 COMMENTS

 1. Off-topic:

  Iohannis Ghinion asta, reprezentantul “dreptei democrate populare” a PPE-ului de la Bruxelles, la fel cum a fost si Basescu Sticle care a fost sustinut la disperare de aia, Iohannis Ghinion asta foarte “de dreapta” spuneam arunca tara in aer pentru ca pe 11 decembrie 2016 romanii “nu au vrut sa ii tina paltonul” si au votat “coruptii”.

  El este foarte suparat si vrea sa-i pedepseasca pe romani pentru ca nu i-au respectat indicatiile pretioase, anume cum ca romanii trebuie sa voteze “lupta anticoruptie” si “justitia independenta” care raspunde numai la comanda lui!

  Omul e suparat pe romani si e si disperat ca a scazut grav in sondaje!

  Restul e cancan.

 2. recunosc ca nu am citi tot articolul, am citit doar pana unde se scrie ca guvernul Ciolos a modificat CP ca sa se puna in acord cu hotararile C Constitutionale.
  Acu Radula tu stii ca eu nu prea am treaba cuniciun partid, mie toate mi se par hotzesti si doar asupritoare, in fine. Da’ ma gandesc ca o explicate la de ce nu s-a inflamat lumea asa tare atunci e pt ca modificarea de atunci era pt a se pune de acord legislatia cu hotararile C Constitutionale, pe cand acum legislatia se schimba la ce vrea un om (ma rog, un guvern). iar atunci era pt a ne pune de acord cu ceva ce CC considera ca nu e constitutional iar acum ca sa dam afara din puscarii oameni care au gresit.
  eu inteleg treaba ca sunt mai multi decat trebuie in inchisori si ca vine CEDO si ne da amenda, dar chiar azi seful penitenciarelor a afirmat ca 45% din cei din inchisori sunt recidivisti.
  deci… oameni care au facut cel putin o data puscarie si au revenit. practic, acum hotaram sa le dam drumu si astora.
  Pai ce sa mai inteleaga omul de rand care nu e puscariabil sau recidivist?
  aaa inteleg ca sa propui o gratiere pt cei la prima abatere, desi si asta ar fi discutabil. dar daca 45% se reintorc, asta inseamna ca MINIMUM tot atatia se vor intoarce si dupa gratiere – deci raman populate inchisorile si dupa marea masura a lui peste.
  Nu-mi place guvernul Ciolos, consider ca a fost unul din cele mai incompetente si ilegale forme de a conduce romania de la fanarioti incoace. USR mi se pare de toata jena, insa PSD nu mi se pare in acordul majoritatii cu gratierea. Da, majoritatea a votat programul PSD, dar asta nu inseamna ca tot cei care au votat sunt de acord INTEGRAL cu tot ce s-0a scris in programul asla. si mnah, protesteaza.
  parerea mea.

  • Domne de cate ori trebuie explicat? Nu intelegeti, gratierea este OBLIGATORIE si trebuie facute pe FAPTE (asa cum e scrisa acum) nu pe PERSOANE. Contestatarii vor sa se faca pe persoane, dar atunci nu mai e gratiere COLECTIVA. Este obligatorie caci altfel vom plati enorm (amenda vine) si pe langa ea ni se va impune un program de gratiere ca cel al Italiei (care a ajuns sa gratieze 22 000 de puscariasi si nu 3000 cum face acum aceasta initiativa). Deci ne vom alege si cu bani luati si cu mult mai multi puscariasi afara, pentru ca exista aceasta incapatanare (e mai mult de atat) de a se opune de dragul opozitiei.
   Acum, revenind la proteste, eu cred altceva, exista in acest moment a armata paramilitara de 30-40 000 de oameni care sunt bine organizati, au metode si mijloace, pancarde si de toate si care actioneaza de cate ori sistemul vrea sa schimbe o conducere aleasa daca aceasta este gata sa faca ceva mai mult pentru cetatenii acestei tari si care e de alta culoare si, mai ales, vrea sa demanteleze aceasta securitate oribila. Uitativa la cei ce ies, au aceeasi tipologie, acelasi text care nu are nici-o legatura cu subiectul pentru care, cica au iesit si sunt f. bine organizati. Singura solutie de a scapa de aceasta securitate de tip nou este de a “distruge” aceste armate paramilitare. De exemplu interzicand sa manifeste daca nu au autorizatie. Nu este un protest SPONTAN caci ati vazut, sunt chemati pe un sistem bine pus la punct, se organizeaza inainte deci e un protest ORGANIZAT dar ilegal, nefiind autorizat.
   Asta e cu protestele. Uitativa la lozinci si pancarde, toate vizeaza conducerea legitim aleasa si guvernul si parlamentul (actuala majoritate) care sunt invitati sa mearga la puscarie. Nu am auzit lozinci sau argumente nici atat, despre legea gratierii. Toate vizeaza schimbarea puterii pe cai nedemocratice (fara alegeri… vezi si guvernul Ciolos ca experiment)

   • ba inteleg ca unii vor pe persoane si unii pe fapte: eu nu vreau DELOC! nici pe persoane nici pe fapte. acu ce o sa faci, te iei si de parerea mea proprie?!?!
    crezi ca toata lumea e fie cu o tabara fie cu alta a arsilor in cap?!….

    • Pai tu vrei cu Basescu Sticle si cu ragaieli basiste oparite zi lumina, stiam asta, nu e nevoie sa te mai opintesti aiurea pe aici!

     P.S. Basistii opariti se zvarcolesc in chinuri de cand PSD-ul a castigat alegerile! Restul e cancan. Basistule oparit…

  • @ Dan Roua
   Ordonanta lui Ciolos nu a modificat doar articolele declarate atunci (ca s-au mai inmultit intre timp) ca fiind neconstitutionale de catre CCR, ci mai multe alte articole care nu aveau nici o legatura cu deciziile CCR.

    • Auzi dacă tu nu ai habar, înseamnă că nu s-a întâmplat…??? Informează-te, citind O.U. …nu-ţi fie lene să citeşti…că doar nu ţi-a pica para în gură, uitându-te la cer…alocă mai puţin timp clocitului “feisbucului”.

    • Fara toate amanuntele, o adaugire grava s-a facut la art 242, adaugire care l-a facut pe procuror la fel de mare ca in anii ’50, adica procurorul ia decizii peste judecator. Sunt necalificat in acest domeniu (juridic) dar atrag atentia ca stahanovistii comunisti cu 4 clase sau mai putine luau decizii in locul juristilor de mare clasa pe care Romania ii avea la timpul respectiv, dar nu-i asculta nimeni. S-a folosit in schimb “puterea populara” adica a strazii.

 3. Gitenstein a spus-o mai pe ocolite in iarna lui 2011 acest individ a bagat-o direct,il mai primiti in studiourile Antenei 3 ?

  “ORGANELE STATULUI POT FOLOSI, ÎN MOD DEMOCRATIC, INCLUSIV MUNIȚIE REALĂ ÎMPOTRIVA MANIFESTANȚILOR !”.

  • Scrie la lege, bai Pozitia Demisionarului, ce mijloace trebuie si are voie sa foloseasca Jandarmeria Romana. Citeiste legea si o sa te lamuresti si tu ce prevede legea despre toate!

   P.S. Abraham e avocat, pe langa ca a condus Politia Romana, macar atat sa te duca si pe tine capul sa intelegi inainte de a scrie! Ala nu vorbeste despre ce crede el, ci vorbeste, iti spune tie si multor altora la fel ca tine (lemne), ce scrie la lege! La legile alea pe care nu vreti voi sa le cititi, majoritatea! Haoleu, vereeeeeeei, ce este cu toti astia?!

   • Abraham în anii ‘ 60-70 căra bălegar cu căruța prin Jibou. Întrebați-l, dacă nu credeți. Ulterior a ajuns ,,lucrător de miliție” și purtător de țucal în PCR ca atâția alții care astăzi, cică , luptă cu SISTEMUL. Păi tocmai ei sunt SISTEMUL, jagardelele comuniste care ling șoșonii PSD-ului și-și bat cu pumnii în piept că au supraviețuit căderii lui Ceașcă. O călcătură pe bec și acești inși își vor epuiza norocul , ,,organele statului” știu prea bine cine-i ce și cum trebuie tratat.

    • Pai si Basescu Sticle e tot un fost militian. unu’ care turna in scris la fosta securitate si care dadea cu subsemnatu’. Turna tot ce prindea, cine a fost nascut pe vremea lui Ceausescu stie! Astia nascuti dupa revolutie cred ca istoria a aparut odata cu aparitia lor pe aceasta lume, ale creierului spume, de aceea ignora orice logica sau argumente aparute anterior.

     P.S. Basistii opariti se zvarcolesc in chinuri de cand PSD-ul a castigat alegerile. Restul e cancan. Basistule oparit…

 4. Ciolos a dat ordonante cu dedicatie? NU! Ciolos a eliberat puscariile cu dedicatie? NU! Atunci ce ne tot aburiti?

   • Si a aparut Dragnea ca un salvator sa dezincrimineze abuzul.:)
    Daca Ciolos a facut un abuz inseamna ca Dragnea are legalitatea sa faca si el unul? Mergem din abuz in abuz pana unde?

     • Corect! Dar, CCR nu a impus acea limita de 200.000 lei si nici ca infractiunea sa fie urmarita la plangerea prealabila, CCR nu a spus nimic de limitarea efectului denuntului. Daca PSD ar aplica la virgula deciziile CCR nu ar fi NIMENI suparat.

     • Si cum cuantifci abuzuri care nu produc prejudicii materiale? Exemplu: Pentru a ma inscrie la concursul de admitere INM am nevoie de cazier fiscal si functionarul, pentru ca ii deranjat de freza mea, nu vrea sa imi elibere acel cazier fiscal, pur si simplu refuza, eu nu ma pot inscrie la acel concurs si prejudiciul material nu exista…
      Sau doresc sa candidez la primarie, indeplinesc conditiile dar functionarul de la AEP nu vrea sa imi inregistreze cererea de inscriere.
      Plec de la prezumtia ca CEDO chiar a spus de acest prag rezonabil, dar as vrea sa vad formularea. Imi puteti da decizia CEDO?
      In plus, acest prag rezonabil nu este obligatoriu sa fie pecuniar.

  • Draga Carmen, de vina e PSD ca a stat ca o mamaliga si nu a scos vreo 200.000 de oameni in strada sau ca nu a atacat o la CCR.

    • Ba, pai voua, basistilor opariti ragaitor de basisme in toate partile, voua va pasa ma de ce s-a votat in urma cu maxim 2 luni de zile?! Nu va pasa, asa ca lumea ia exemplu de la voi, care voi oferiti “puterea exemplului” se cheama! Pariu cu tine ca n-ai auzit de asta in viata vietii tale, sa mor in accident feroviar! Zi ca nu! Basistule oparit…

     P.S. La vot pe 11 decembrie 2016 unde dracu’ ati fost ma, voi astia care va tavaliti in chinuri in strada de disperare ca a castigat PSD-ul alegerile? Unde dracului ati fost cand s-a votat, voi, toti basistii astia opariti care va tavaliti in chinuri? Ha? Sau sunteti doar mult mai putini, raportat la ce au vrut majoritatea cetatenilor Romaniei, ca nu prea imi dau seama?! Ba, nebuni mai sunteti ba si voi! Si ia ziceti ba basistilor opariti, voi de fapt mai vreti ma sa fie cu voturi si cu alegeri, sau daca nu castigati voi tot timpul si guvernati voi la infinit nu mai e valabil votul si vreti sa se desfiinteze si alegerile, si institutiile statului, era sa zic ale vietii? Ia ziceti bai, voi astia, toti basistii opariti care va zvarcoliti in chinuri in strada duminical! Ia baga! Basistule oparit…

     P.S. Punem pariu ca suntem muuuuuult mai multi?

 5. Off-topic:

  MARE ATENTIE!!

  Vrajeala asta cu “gratierea” convine de fapt si lui Iohannis care scazuse grav in sondaje si o foloseste drept platforma pentru campanie electorala, ca sa se relanseze omul si sa creasca in sondajel. De asemenea, PSD-ului ii foloseste pentru ca perioada de iarna era perioada clasica de proteste ale sindicatelor impotriva guvernului etc. Astfel, PSD-istii apuca sa iasa din iarna fara sa aiba o puzderie de mitinguri si cereri ale sindicatelor in carca. Astfel, povestea cu “gratierea” care e de fapt o vrajeala care ii intereseaza pe foarte putini, aceasta poveste convine la toata lumea. Nu e interesant?

  In mod normal pe oameni ii intereseaza maririle salariilor si pensiilor, locuri de munca si case pentru tineri. S-a auzit ceva de astea?

  PSD-istii cu asta trebuiau sa fie pisati de tot, dar in mod “cu totul intamplator”, absolut bizar, nu guita nimeni absolut nimic de astea, nici macar sindicatele etc. Nimic!

  Iohannis, e-n campanie. Eu incerc sa zic ca e de fapt din nou o intelegere intre “actorii” politici de dreapta si de stanga din tara noastra, care toti se ocupa de punerea in scena a “spectacolului politic” din tara noastra.

  P.S. N-am probe…

 6. Domnule Radu , se pare ca , inca , multi romani nu inteleg un lucru decat daca acesta le este desenat sau daca li se intampla pe proprie piele .As vrea sa vad cum reactioneaza oricare din miile de manifestanti atunci cand este supus unor abuzuri procedurale de catre un procuror “zelos” sau , mai rau , atunci cand apeleaza la justitie in viata de zi cu zi si , desi dosarul lor este beton , nu sunt luate nici un fel de masuri ANI de zile , pt ca nu sunt PRIORITARI . Cine nu realizeaza ca in domeniul justitiei e un haos total si ca sunt necesare enorm de multe modificari legislative , acela , cred eu , nu este naiv ci este de-a dreptul opac in gandire si rau intentionat .

  • corect. si singura masura care ne-a venit in cap e aia sa-i lasam liberi pe hoti 🙂
   nu cunva sa ne atingem de procurorii si judecatorii cretini care au permis asta. tot mai bine sa-i eliminam pe hoti. Oare cat mai are de suferit poporul asta pana sa ne luam de cine trebuie, adica de sistemul juridic (care e compus din oameni cu nume si prenume!)

   • Sefule, pentru tine ma simt fortat sa reiterez de cate ori e cazul, pentru ca tu oricum iti faci veacul pe aici in incercarea ta de a te baga singur in seama la plus infinit, ceva! Eu pe aici intru doar ca sa contrez basisti opariti disperati, care se tavalesc in chinurile facerii de cand a castigat PSD-ul alegerile!

    Tu vrei cu Basescu Sticle si cu ragaieli basiste oparite zi lumina, stiam asta, nu e nevoie sa te mai opintesti aiurea pe aici! Basistule oparit…

     • Îl susţin pe “Ultraş”…sunt FAN… iar tu Carmencita sigur nu ţi-ai prăjit creierul… pentru că nu ai avut niciodată aşa ceva…No hai învaţă repede lozinca şi marş la protest că te-aştepată prezidelu` să te manipuleze…

 7. Problema este de fapt cu totul alta si anume, ca pe noi romanii nu ne intereseaza vrajeala si tot felul de abureli cu “gratierea”, pe noi ne interesau cresteri de pensii si salarii, locuri de munca si case pentru tineri. Pe romani asta ii intereseaza, nu vrajeli si frectii zi lumina cu si despre gratieri!

  P.S. Vrajeala cu “gratierea” se putea rezolva scurt daca ieseam in strada si noi toti astia care am votat stanga romaneasca la alegerile din 11 decembrie 2016! Dar, se pare ca cineva nu vrea sa se transeze treaba si ca exista interes sa ii lasam pe unii aflati in minoritate sa ne tot frece cu tot felul de vrajeli si de harneli! Restul e cancan.

 8. Este o posibilitatea ca aceasta poveste inventata, cea cu “gratierile”, in legatura cu care PSD-ul in campanie nu avusese absolut nicio preocupare sau mentiune, este posibil deci ca aceasta poveste inventata sa convina si celor de la PSD in perioada actuala, stiut fiind ca iarna este perioada clasica a mitingurilor sindicale antiguvernamentale, PSD-ul reusind sa iasa din iarna fara sa aiba o puzderie de mitinguri si solicitari ale sindicatelor in spinare daca aceasta comedie cu povestea “gratierii” continua. Nu incape vorba ca si lui Iohannis ii convine pentru ca si ala are nevoie de o platforma pe care baza el sa bage campanie, stiut fiind ca “Melcul” a scazut grav de tot in sondaje. Haus

  • Cand a fost ultimul mitind anti-guvernare cu PSD la guvernare? Ca nu mai tin minte. Dar stiu doi lideri de sindicat, Mitrea si Ciorbea, care au ajuns ministri PSD din lideri de sindicat

   • Cu basistii astia opariti nascuti dupa revolutie si care cred ca istoria a inceput odata cu aparitia lor pe aceasta lume ale creierului spume, cu basistii astia opariti de nu tin minte nici ce s-a intamplat alaltaieri din cauza ca inteleg greu si uita foarte repede, cu toti astia intotdeauna este foarte greu.

    Ia ba de-aici, ca poate asa afli si tu pe ce lume traiesti! De restul te documentezi tu, ca tu chiar daca esti basist oparit esti foarte inteligent, se stie! Pa

    http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2003-03-22/Protest+sindical+partial+color

    Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa: “Noi i-am ales, noi ii putem da jos”

    Pe pancartele demonstrantilor se putea citi: “Voi baroni cu limuzine/Noi someri si fara paine”, “Opriti genocidul”, “Jos Coruptia” etc. La ora 11,00, dupa primele luari de cuvant, sindicalistii au inceput sa scandeze lozinci antiguvernamentale: “Hotii”, “Mafiotii”, “S-a umplut paharul…”.

    P.S. Basistilor opariti bolnavi de ura si prostie in forma cea mai pura!

 9. D-le Tudor,

  Spuneti-le invitatilor sa studieze “cu mare atentie” de ce trebuie ca orice miting sa aiba autorizatie de la autoritatea locala! Este vorba despre prevenirea neregulilor, a tulburarilor ordinii publice prin actiunile unora dintre manifestanti care sunt mai entuziasti sau au idei personale despre ce ar trebui sa se intample, a contramanifestatiilor care pot degenera in diverse, a infiltrarii unor agenti provocatori etc.

  De aceea, mitingurile trebuie sa beneficieze de autorizatie, pentru ca organizatorii sa isi asume respectarea locului, a traseului si a organizarii mitingului respectiv, nu de altceva.

  Spre exemplu, daca mitingul neautorizat al celor “de dreapta” continua, imaginati-va cine poate impiedica un miting tot neautorizat al simpatizantilor “de stanga”, care in virtutea a ce vad considera si ei ca pot sa iasa ca sa protesteze exact in acelasi loc! Daca totul e neautorizat si e la liber, noi ce mai ramane sa mai respectam in tara asta si cum vom proceda finalmente?

  P.S. Nu stiu de ce dar din ceea ce vad eu ca spune si sustine Dl. Stefanescu Codrin cam rezulta ca si PSD-ului ii convin mitingurile respective! Sa fie vorba oare despre faptul ca prefera aceste mitinguri despre o tema care nu prea intereseaza pe foarte multa lume, asa cum este tema aceasta “a gratierii”, decat sa suporte niste eventuale mitinguri si solicitari in strada de-ale sindicatelor, eventual si din partea cetatenilor care vor cresterea nivelului de trai, salarii si pensii decente si locuri de munca?! Of, of, mai, mai!

 10. Off topic , forgive my pardon Am scăpat de ghips.dar să vezi prostie…am dat biletele la doana asistentă tânără.Dar deja la alții le-a spus clar mergeți la camera de ghipsare și după aia vedem dacă trebe sau nu film.Am întrebat-o pe asistentă dacă mă pot duce la camera de ghipsare.Mi-a zis că încă trebuie să mă vadă doctorița.După un timp m-a văzut doctorița a zis să merg la camera de ghipsare și să revin.E exact ce vroiam eu să fac , așa am stat cu 45 minute în plus.Sistemul Medical din România = Bancuri cu proști ! Iar mi-am pierdut ziua la Sistemul Medical public de stat din România.M-am săturat de aceste repetate umilin

  • Fugi la privati SI nu Te Mai vaita stat.parca esti o Baba neputincioasa: ba ca ai cazut SI nu Ai fost ajutat, ba ca la spital nu e bine.tara arde SI tie iti arde de ghipsul Rau.

  • Ba Telespectator A3, cred ca ce ai patit tu e din vina infectiilor cu bacterii care se dovedeste ca au supravietuit inca de la povestea cu Colectiv, un club care a fost incendiat de niste politicieni corupti. Parerea mea este ca tu din cauza aceea ai murit, pentru nu ai supravietuit infectiilor cu bacterii.

   P.S. Parerea mea este ca cel mai bine ar fi ca tu sa-i scrii jurnalistului numarator de cornere Catalin Tolontan, nu sa stai si sa iti pierzi timpul decartand pe-aici povesti din astea cu sistemul medical. El este specialistul nr. 1 din Romania pe acest sector sanitaro-veterinar. Iti doresc multa sanatate! Pa, pa

 11. D-le Radu Tudor, 200 000 e un prag rezonabil?
  De ce e atât de condamnabil faptul ca îmi doresc sa merg la un functionar plătit si din banii mei fara teama de a fi tratat cu superioritate doar pt ca nu poate fi sanctionat?
  Si nu inteleg de ce anul trecut PSD ul nu a protestat, daca guvernul Ciolos a fost atât de rău?
  Si de ce e de condamnat faptul ca nu se doreste “albirea” politicienilor?

   • Nu are rost sa te lupti cu sitemul mafiot pus la punct de unii pesedisti! Totul a fost un plan bine ticluit. In acelasi timp mai multi politicieni puscariasi au facut planceri la CEDO in timp ce televiziunile aservite duceau o lupta de demonizare a justitiei din Romania. Oamenii trebuiau sa rezoneze cu “bietii” politicieni puscariasi care nu mai primeau banane-n fructiere si pat matrimonial cu plasma de doi metri in camera din puscarie . Al doilea plan era ca televiziunile obediente sa demonizeze istitutiile juridice cum ca ar fi facut dosare la comanda iar demonizarea Laurei Kovesi era primordiala deoarece doar DNA ancheteaza faptele de coruptie ale politicienilor. Am avut noroc insa cu Johannis care a deconspirat planul diabolic pus in aplicare de dracnea ca daca nu ordonantele ar fi fost aprobate in 18 ianuarie daca nu mergea la la guvern. Sistemul mafiot insa nu se va opri indiferent ca SUA, Canada, Germania, Franta, sutele de mii de oameni care au iesit impreuna cu copiii carora le trebuie un viitor fara coruptie, Parchetul General, DNA, CSM, UNJR si alte organizatii au condamnat ferm ca aceste ordonante au fost date cu dedicatie pentru fiecare politician inchis sau cu procese pe rol!

    • Plagiatori justiţiari…Erate…Dosare “comandate” versus dosare ţinute la sertar …Cocoşi…Udre…Ghiolbanghieni delatori…Tehnoctraţi “vânduţi”…Preşedinţii abuzivi şi “captivi”, care vor sânge românesc pe caldarâm….”oengheuri” dubioase…rârâiţi de import, cu suflete date pe “conturi grase” şi procente…
     Aceasta este lumea ta, Carmen…!!!
     EU REFUZ SĂ FAC PARTE DIN EA!

 12. Cum nu a scos PSDul oameni!?! Au platit zeci de mii de oameni cu mancare si transport si au umplut Nationalul pentru ziua de nastere a unui derbedeu de cartier megalomanic… spun derbedeu din cauza limbajului “dintre blocuri”… vezi facebook-ul sau… un corupt care a mers in Dubai cu infractoriii…as vrea sa vad pesedist ca iese pentru hotii condamnati in strada- ca doar nu- s tampiti – cum sa iesi pentru hoti? Iti sparg casa sau fura indirect (dar cu sacii de la buget) banii tai- si vrei ca omul de rand sa iasa pentru asta? Da ceva pentru matul pesedistului si va iesi, dar nu te astepta sa iasa pentru principiu! Care principiu: iarta-l pe hot si stabileste limita viitoarelor furaciuni peste 40 mii euro?!?

  • Du-te ba cu Basescu Sticle al tau si mitraliaza-te direct, basistule oparit ce esti! Du-te cu el la puscarie unde e si frate-su Mircea, acolo unde va e locul tuturor astora care sunteti niste bolnavi de ura si de golanie! Basistilor opariti ce sunteti!

 13. Va spun hotarat: nu exista decât o singura motivație pentru modificarea articolelor privitoare la abuzul în serviciu și conflictul de interese – se pregătește un furt de mare proporții a banului public. Pragul de 200.000 lei, plângerea prealabilă ca și condiție de punere în mișcare a acțiunii penale nu se regăsesc în nicio decizie a CCR.

 14. Dle. Radu Tudor ați afirmat mai sus ca CCR a impus modificarea textului de la abuzul din serviciu. Este adevărat dar a impus ca prevederea nerespectata de funcționar sa constea intr-un act normativ cu valoare principala (lege organica, OUG) și nu secundara (ordin de ministru, regulament etc). Aceste modificări nu au fost avute în vedere de Iordache.

 15. Dle. Radu Tudor ați mai afirmat ca CEDO ar fi impus un prag minim în ceea ce privește sancționarea abuzului în serviciu. NU ESTE ADEVĂRAT. Va rog sa indicați și speța la care faceți referire.

  • Da, documentează-te singur …tu nu ai net, bre…nu ştii unde-i biblioteca (ca n-ai călcat niciodata în ea)??? Şi n-aştepta mură în gură…Auzi acolo, “speţa”…”leje” organică…atâta te-o învăţat “strada”…???
   Îi fi poate, un mare cercetător în “drept”…??? Ai cumva şi titlul Magna cum Laude…??? Dacă nu ai plagiat şi dacă nu ai titlul…nici nu contează ce crezi şi ce vorbeşti..!

   D-le Tudor îmi cer scuze de intervenţie!

 16. “Claudiu Dinu, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității din București, tocmai a explicat la Realitatea că, potrivit cauzelor menționate în dosarele de sancțiuni de la CEDO pentru regimul penitenciarelor din România, problema supraaglomerării penitenciarelor este una din aproximativ 20 (menționată cam pe locul 6 sau 7). Restul de probleme: lipsa accesului la aer curat, gândacii, șobolanii, toaletele, fumatul în celulă, lipsa unei ambulanțe la anumite penitenciare etc, nu sunt rezolvate de grațiere. Deci grațierea ar rezolva cam 1/20 din problemele care conduc la amenzi pentru România pentru condițiile din penitenciare. Ia rezolvă-le mai întâi pe celelalte 19, domnule Iordache și pe urmă mai vorbim și de grațiere!” Marian Preda

  CNA / Sa vina sa va ia !

 17. Toată legislaţia pe care funcţionează România e plină de hăţişuri încât omul de rând este aproape lipsit de drepturi. Favorizaţi sunt escrocii şi cei care doar prin vionţa lor spre câştiguri financiare, interpretând legislaţia în favoarea lor şi a clienţilor lor. Degeaba n se transmite că legile se vor schimba, nu vor fi în favoarea cetăţeanului de rând! Se vor modifica după cum li se spune visul de noapte sau străinătatea mult avantajată!

 18. Dl. Ciolos si d-na Pruna “era” buni, astia de azi sunt de porc. Este mai mult decat clar pentru toata lumea ca Prezidentul & Co aplica dubla masura.
  Decat sa cheltuim atata energie pe nimic, cu energia asta am putea construi ceva locuri de detentie la nivel UE. In ultimii anii se vorbeste mult si se face extrem de putin, numai abureala peste tot.

  • D-le, eu tot nu inteleg, Prezidentul & Co astia sunt de fapt slugile marii familii europene “de dreapta”, PPE de la Bruxelles? Ca eu de fapt am impresia ca de fapt aia nu prea ii lasa-n pace si aia ii tot instiga si ii scot tot timpu’ in fata la inaintare, pentru ca altfel e stiut ca toti romanii indiferent de spectrul lor politic, absolut toti sunt un neam de mamaligi.

   • Cica am fi parteneri cu astia de la UE suntem ca niste frati, frati mai fraieri de ne fac astia in numele UE si a democratiei in foi de vita. Adevarul e ca au aici o puzderie cozi de topor si ingenuncheati.

 19. Se pare ca de fapt acestea au fost mitinguri PRO SRI si PRO DNA. Prin OUG din 2016 care a modificat cam tot Codul Penal, Raluca Pruna dat ofiterilor SRI statut de ORGAN DE CERCETARE PENALA. Deci avem politie politica prin lege. Uraaa! Traiasca tehnocratii impreuna cu tovarasul presedinte Johannis si organele de Politie Politica. Ce zice UE ? Sau iar ne da ..UE ?

  • Fuhrerul Iohannis nu e tovaras , e Kamarad; este urmasul celebrilor Goering si Goebbels si oberfuhrerul FDGR, succesorul asumat al organizatiei naziste Volksgrupp care a actionat pe teritoriul Romaniei intre anii 1940 si 1944. Chiar ei au cerut sa fie recunoscuti ca atare, ca sa poata revendica proprietatile acestei organizatii , confiscate de statul roman prin Decret Regal (485 din 08.10.1944). Asadar nu tovaras, ci nazist oligofren, caci numai un oligofren poate arunca tara lui in haos… Ca Nero candva…

 20. Domnule Tudor, modificarile de atunci, vazand textul hotnews, erau modificari de procedura, nu de scoatere din sfera penalului a unor infractiuni. Va rog, nu mai oferiti jumatati de adevaruri, stiind ca sunt oameni care cred orbeste tot ce le spuneti!

   • Domnule Tudor, asta nu va disculpa. Daca preluati o stire si argumentati pro, lansati acuzatii si insinuari, sunteti la fel de vinovat!
    Vi se pare imposibil ca lumea sa se fi “trezit” abia acum, cand au fost aduse modificari de incadrare a unor infractiuni ? ALTA INTREBARE ! …

 21. Domnule Radu Tudor, admir seriozitatea si responsabilitatea dumneavoastra si, in general a echipei Antena 3.
  Ca un om care a trait revolutia din ’89, aveam 19 ani si nu iesisem de mult timp de pe bancile scolii, imi exprim ingrijorarea fata de modul in care oamenii sunt manipulati si invrajbiti. Mi-e peste putinta sa inteleg de ce tinerii de astazi sunt asa inversunati si plini de ura. Cei din generatia mea si a parintilor mei au trait momente foarte grele si tulburi cu multe privatiuni si totusi, nu se revarsa de la ei mesaje atat de incarcate de dusmanie.
  Poate ca ar fi bine ca si din partea dumneavoastra sa apara mai des mesaje scriseargumentate de indemn la ratiune si echilibru.
  Va urmaresc emisiunile in fiecare zi si stiu ca va faceti treaba cu constiinta datoriei implinite, dar sunt multi care nu va urmaresc din convingere prosteasca, caci asa au citit ei pe facebook de la diferiti formatori de opinie care mai de care mai plin de venin si mai inversunat, ca nu trebuie s-o faca. Cu siguranta, o buna parte din acestia va urmaresc in mesajele scrise.
  Mentionez ca nu sunt afiliata niciunui partid si-mi exprim parerea ca un om liber. Nu simpatizez un anume partid dar, in ultima vreme, de la PSD vin mesajele cele mai coerente. Evident ca s-au facut cateva greseli cu aceasta ordonanta, dar orice om este supus greselii. In momentul in care iti recunosti greseala si vrei s-o indrepti trebuie sa ai posibilitatea sa o faci. Asa e democratic, ca tot uzam toti de acest termen fara sa-i cunoastem bine intelesul. (citez – democratia este o forma de organizare si conducere politica a societatii de catre cei care detin puterea prin consultarea tuturor cetatenilor, tinând cont de vointa acestora, de interesele si aspiratiile de progres ale tarii.)
  Daca nu le oferim aceasta ocazie, sa-si indrepte greseala facuta, nu suntem decat un neam de Prosti, destul de multi, e adevarat, usor de divizat si mai apoi de cucerit. Consecintele acestor fapte necugetate ne vor izbi pe toti ca un bumerang si vom suferi cu totii si cei din strada si cei din afara ei.
  Acesti tineri care ies in strada si incearca sa faca o schimbare ar trebui, ca sa fie credibili, in primul rand sa citeasca ceva mai mult decat facebook-ul. Ceea ce ma intriga la ei este faptul ca ei nu s-au revoltat cand oameni ca d-na Rarinca au fost abuzati, cand s-au comis atatea incalcari de lege, nedreptati si hotii catastrofale pe timpul d-lui Basescu pe care eu nu l-am votat niciodata. Unde au fost ei atunci si de ce nu au protestat?!!!Probabil ca nu i-a interesat si acum brusc s-a trezit in ei spiritul de dreptate si democratie. Bun, de acord, mai bine mai tarziu decat niciodata. Dar de ce nu vad ei, ca, dincolo de nemultumirile si frustrarile lor, fac parte dintr-un plan politic de rasturnare a ordinii?!!! Majoritatea tinerilor, asa cum ii vad eu in viata de zi cu zi nu au rabdare sa citeasca, sa asculte, sa se informeze, sa disece informatiile. Au impresia ca stiu totul. Chiar daca incerci sa explici ceva rational sau sa-ti explici ceva, se gasesc cel putin trei care te apostofeaza pentru ca nu gandesti ca ei.
  Din nefericire, nu realizeaza ca nu exercitiul democratiei ii invata pe copiii lor, atunci cand ii scot in strada ci pe cel al urii, violentei, trivialitatii. Imi pare rau ca am ajuns asa, privesc neputincioasa cum tot ce am trait eu, ce imi doresc eu pentru copiii mei, este prins in acest vartej de interese meschine si ma revolta faptul ca ceea ce gandesc eu, nu conteaza si ma macina faptul ca nu stiu cum sa-l fac sa conteze. Din punctul meu de vedere nu tipatul in strada este solutia, dar o voi face si eu, daca pe calea ratiunii nu se poate, aceasta ramane ultima alternativa, dar cu siguranta de cealalta parte a STRAZII.
  Si, inchei, parafrazandu-l pe Goya, “Somnul (i)ratiunii naste monstri”.

Leave a Reply